Dwarsdenken

Het andere nieuws

In deze rubriek vindt u niet de berichten die op de voorpagina van de NRC, de Volkskrant, Trouw, AD of De Telegraaf staan. Deze pagina is juist bedoeld om aandacht te schenken aan het andere nieuws over Rusland en Oost-Europa. Het nieuws uit de buitenlandse media of het nieuws dat niet door de grote Nederlandse kranten wordt opgepakt. De rubriek beoogt meer achtergrondinformatie te bieden en een genuanceerd beeld geven. De naam van deze rubriek, 'Dwarsdenken', is ontleend aan het congres Dwarsdenken: Rusland en het westen dat de Rusland & Oost-Europa Academie in mei 2016 heeft georganiseerd. Op zaterdag 21 oktober 2017 organiseert de Rusland & Oost-Europa Academie opnieuw een congres: Dwarsdenken 2017: Waarom Gorbatsjov teleurgesteld is in het Westen. Sprekers zijn Alexander Münninghoff, prof. Karel van Wolferen, prof. dr. Emmanuel Waegemans en Marie-Thérèse ter Haar. Meld u nu vast aan!

M1A1 Abramstank in Irak. / Foto: © 2004 United States Air Force ID 041027-F-2034C-010.Vladimir Poetin staat de pers te woord, 17 april 2008. / Foto: © www.kremlin.ru. Michael Gorbatsjov. / Foto: © RIAN (Russian International News Agency), RIA Novosti archive, image # / CC-BY-SA 3.0.Pro-Russische demonstratie in Odessa, 13 april 2014. / Foto: © 2014 HOBOPOCC.

Openhartig interview van Oliver Stone met Vladimir Poetin

Tussen juli 2015 en februari 2017 sprak regisseur Oliver Stone meer dan 30 uur lang met Vladimir Poetin. Het resultaat is een 4 uur durende onthullende documentaire die een uniek inkijkje biedt in Poetins privéleven en zijn standpunten op het gebied van o.m. Oekraïne, Syrië, Edward Snowdon en Donald Trump.
De documentaires zijn op 16 en 17 juni 2017 uitgezonden op National Geographic. Ze zijn terug te zien op YouTube: 

'De NATO, een monsterlijk instituut'

Waarom de NATO volledig uit de hand is gelopen en slecht is voor zowel Europa als de VS. Engelstalig essay van professor Karel van Wolferen, die op 21 oktober a.s. ook een van de sprekers is op ons congres Dwarsdenken 2017: Waarom Gorbatsjov teleurgesteld is in het Westen
Bron: Prof. K.G. van Wolferen: NATO, a Monstrous Institution. Lees het volledige artikel

Poetins uitspraken op het SPIEF 2017

President Poetin ontkent dat er geheime afspraken zijn gemaakt tussen de Russische ambassadeur in de VS, Sergej Kisljak, en de regering Trump. Tijdens het SPIEF (St. Petersburg International Economic Forum 2017) deed hij nog een aantal andere uitspraken, onder meer over de rol van de Westerse media in de Russische politiek. 
Bron: Russia Today, Question More, 3 juni 2017. Lees het volledige artikel

VS en EU spelen dubieuze rol bij ontwrichting Oekraïne

Door het politieke standpunt van het Westen en de verslaggeving over Oekraïne zijn we vaak geneigd te denken dat Rusland debet is aan alle ellende daar. De werkelijkheid is echter anders, betogen drs. Marie-Thérèse ter Haar en prof. Karel van Wolferen. Het Westen, en dan vooral Amerika, heeft een grote rol gespeeld in de destabilisatie van dit land.
Bron: Reformatorisch Dagblad, 26 april 2017. Lees het volledige artikel

MH17 - Het verbergen van de onderste steen

Willem Middelkoop in gesprek met CDA-tweedekamerlid Pieter Omzigt, die zich al drie jaar intensief bezighoudt met het onderzoek naar de schuldvraag van het neerhalen van de MH17. Waarom is de onderste steen nog steeds niet bovengekomen, zoals premier Rutte heeft beloofd? Maakt de Nederlandse regering zich schuldig aan doofpotpraktijken? Faalt de Wet openbaarheid van bestuur? 
Bron: Café Weltschmerz, 31 maart 2017. Luister naar het volledige interview

Minsk en Moskou

Hoe kijkt een prominent Oekraïens politicus aan tegen de relatie tussen Oekraïne en Rusland, en tussen Oekraïne en het Westen? Hoe groot is de invloed van Washington in Kiev? Viktor Medvedchuk werkte aan het opstellen van de akkoorden van Minsk. In een gesprek met Oksana Boyka geeft hij zijn visie.
Bron: Worlds Apart, 19 maart 2017. Luister naar het volledige interview (Engelstalig)

Amerikaanse Ruslandexpert over de dreiging van een nieuwe Koude Oorlog

Professor emeritus Stephen Cohen (Princeton University, New York University) is de auteur van het boek Why Cold War Again? How America Lost Post-Soviet Russia. In een interview met Abby Martin wijst hij op de gevaren van de huidige relatie tussen de VS en Rusland. Hij gaat in op Gorbatjov, de demonisering van Poetin en valse berichtgeving.
Bron:
 The Empire Files, 5 februari 2017. Luister naar het volledige interview (Engelstalig)

Russofobia

Het Westen kent Rusland niet heel goed. Maakt onbekend onbemind? Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Rusland aan onze zijde tegen Hitler vocht, waren de gevoelens ten aanzien van Rusland heel anders. Wat is er veranderd?
Peter Lavelle in gesprek met Dmitry Babich (redacteur Sputnik Intl), Geoffrey Roberts (professor geschiedenis, University College Cork) en Alexander Mercouris (politiek analist, theduran.com).
Bron: CrossTalk, 19 december 2016. Luister naar het volledige interview (Engelstalig)

Gorbatsjov: 'VS kortzichtig'

Toen de Sovjetunie 25 jaar geleden uit elkaar viel, verwachtte Gorbatsjov dat de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in West-Europa het land de helpende hand zouden toesteken. Na het einde van de Koude Oorlog bleef die hulp echter uit. De VS en Europa waren verheugd over het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en gingen jarenlang door met het uiten van allerlei beschuldigingen aan het adres van Rusland. Dat maakt een goede band tussen Rusland en Europa nu moeilijk.
Bron: Interview met Michael Gorbatsjov voor Associated Press, The News Observer, 12 december 2016. Lees het volledige artikel (Engelstalig)

Petitie: Detente now! / Neue Entspannungspolitik jetzt!

Een nieuw Trans-Atlantisch initiatief in een poging om een verdere escalatie van de spanningen tussen Rusland en het Westen te voorkomen. Vanuit Berlijn doet een groep politici en prominenten een oproep om te streven naar politieke ontspanning en samenwerking. Ze nodigen iedereen uit een petitie te ondertekenen die daartoe oproept. 
De petitie is opgesteld door Gilbert Doctorow (Europese coördinator voor de Amerikaanse relaties voor de samenwerking tussen Oost en West), Ute Finckh-Krämer (Bundestag, SPD), Ludwig Volmer (Bundestag, staatssecretaris), Rolf Ekéus (Zweeds diplomaat) en Noam Chomsky (professor emeritus Massachusetts Institute of Technology).
Op de eerste dag is de petitie meteen ondertekend door een aantal kopstukken, waaronder Peter Brandt (historicus), Konrad Raiser (World Council of Churches), Reiner Hoffmann (Duitse vakbond), Horst Teltschik (Duits politicoloog) en Daniel Ellsberg (Amerikaans militair analist).
Bron: The Nation, 6 december 2016. Lees het volledige artikel (Engelstalig)
Teken de petitie Detente Now! (Engelstalige versie van de petitie)
Teken de petitie Neue Entspannungspolitik jetzt! (Duitstalige versie van de petitie)

Donald, Vladmir en het establishment

Donald Trump zegt dat hij de relatie met Rusland wil verbeteren. Het komt hem op een waarschuwing te staan van senator John McCain. Vladimir Poetin zegt ook de relatie tussen Rusland en de VS te willen verbeteren. Is er hoop dat de relatie daadwerkelijk verbetert? Welke rol speelt het Amerikaanse establishment daarbij? Daniel McAdams (directeur Ron Paul Institute for Peace and Prosperity) en Andrew Langer (directeur Institute for Liberty) geven hun visie.
Bron: CrossTalk, 18 november 2016. Luister naar het volledige interview (Engelstalig)

'Rusland wil graag deel uitmaken van de wereldgemeenschap'

Poetin heeft een goed historisch besef en hij wil graag deel uitmaken van de wereldgemeenschap, maar de VS is daar niet klaar voor, dat is de mening van Prof. Karel van Wolferen. Veel Westerse media nemen opinies uit Amerikaanse media klakkeloos over en stellen zelf te weinig vragen. Die demonisering van Poetin is al begonnen onder Clinton. Gesprek tussen documentairemaker Peter Vlemmix en hoogleraar en voormalig NRC-correspondent Karel van Wolferen
Bron: Stemmen of slikken, 12 maart 2016. Luister naar het volledige interview (Nederlandstalig)

Trump

Donald Trump wint de verkiezingen in de VS. Hij heeft nooit een geheim gemaakt van zijn goede band met Vladimir Poetin. Wat betekent dit voor de relatie tussen Amerika en Rusland? Wat kunnen we van president Trump verwachten? Stephen Cohen, Professor Emeritus aan de universiteit van Princeton en New York, betoogt dat de VS geen vriend nodig heeft in het Kremlin maar een partner en dat Trump zich moet voorbereiden op veel tegenstand.
Bron: Sophie & Co, 11 november 2016. Luister naar het volledige interview (Engelstalig)

Rusland als zondebok

'Het is de schuld van Poetin'. Syrië, rechts extremisme, terroristische aanslagen. In moeilijke tijden lijkt de Westerse wereld behoefte te hebben aan een externe vijand. Liggen er ideologische motieven aan ten grondslag? Luister naar de visie van Mary Dajevsky (journalist voor The Independent, The Guardian), Matthew Dal Santo (Universiteit van Kopenhagen) en Anatol Lieven (professor Georgetown University Washington).
Bron: Crosstalk, 3 augustus 2016. Luister naar het volledige interview (Engelstalig)

Nederlandse vertaling Duitse bestseller Gekochte journalisten

Journalist Udo Ulfkotte werkt 17 jaar lang voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nu doet hij een boekje open over de invloed van politici en geheime diensten op de mainstreammedia. In Duitsland bracht dit boek een schokgolf teweeg. Maandenlang stond Gekochte journalisten op de Duitse bestsellerlijsten. Bestel het boek (Nederlandstalig) of Luister naar een interview met Udo Ulfkotte. (Duitstalig)
Bron: CompactTV, 24 november 2014 

VS stuurt 6000 militairen naar Oost-Europa

In januari 2016 stuurt de Verenigde Staten 6000 extra Amerikaanse soldaten naar Oost-Europa. Het gaat om de 3e gewapende brigade en de 10 gewapende luchtbrigade. Het hoofdkwartier van de troepen zal naar verwachting in Duitsland zijn. De troepen zullen worden gestationeerd in o.m. Letland, Estland, Polen en Roemenië. Naast soldaten stuurt de VS ook tanks, vliegtuigen en wapentuig, waaronder howitzers, Chinooks en Blackhawks.
Bron: RT, 4 november 2016. Lees het volledige artikel (Engelstalig)

Karel van Wolferen: 'NAVO uiterst gevaarlijk'

'Als ik in Nederland zeg dat de NAVO wellicht de gevaarlijkste organisatie ter wereld is, word ik natuurlijk onherroepelijk voor gek verklaard. Toch is het waar.' Journalist Karel van Wolferen in gesprek met Willem Middelkoop. De NAVO is allang geen veiligheidsorganisatie meer. De huidige ontwikkelingen kunnen leiden tot een casus belli. Het geopolitieke inzicht van Poetin en Obama en achtergronden over Rusland en de Krim.
Bron: Café Weltschmerz, 26 juli 2016. Luister naar het volledige interview (Nederlandstalig)

De Wolfowitz Doctrine

In 1992 lekt er een document uit van John Wolfowitz en Scooter Libby waarin wordt gesteld dat het doel van de VS is 'te voorkomen dat er een nieuwe rivaal opstaat hetzij in het gebied van de voormalige Sovjet-Unie hetzij elders. (...) We moeten een systeem in stand houden om potentiële concurrenten ervan af te houden om zelfs maar aspiraties te hebben om een grotere regionale of mondiale rol te vervullen.' De tekst werd herschreven, maar de Wolfowitz Doctrine wordt vaak aangehaald om de huidige spanningen tussen Rusland en de VS mede te verklaren.
Bron: WikipediaLees de belangrijkste passages (Engelstalig)

Thierry Mariani: EU durft onder druk van VS sancties tegen Rusland niet op te heffen

Diverse Europese politici stellen vragen bij nut van de sancties tegen Rusland en wijzen op de economische gevolgen, maar onder druk van Washington, negeert Europa de stemmen die opgaan om de sancties op te heffen, aldus Frans parlementslid Thierry Mariani in een gesprek met Sophie Shevardnadze.
Bron: Sophie&Co, 23 mei 2016. Luister naar het volledige interview (Engelstalig)

John Pilger: 'Derde wereldoorlog tegen Rusland is begonnen'

Rusland wilde drie keer NAVO-lid worden en vrede sluiten, maar het Westen weigerde. Waarom wilden de Russen lid worden van de NAVO? En waarom weigerden Amerika en Europa? De Koude Oorlog lijkt weer in alle hevigheid opgelaaid. De meermalen bekroonde Britse onderzoeksjournalist en documentairemaker John Pilger legt uit waarom de VS zo'n behoefte heeft aan een vijand. 
Bron: John Pilger: 'Derde wereldoorlog tegen Rusland is begonnen, nu nog met propaganda, leugens en misleiding, straks met raketten', Time2WakeUp, 8 april 2016Lees het volledige artikel (Nederlandstalig)