Cruise: Astrakhan-Moskou / Dagprogramma (15 dgn)

De kleurrijke Basiliuskathedraal aan het Rode Plein van Moskou. / Foto: © Alvesgaspar.Standbeeld van Pavel Tretjakov voor de Tretjakovgalerij in Moskou. / Foto: © 2016 Trijnie Duut. Sint-Demetrius op het Bloed, Oeglitsj. / Foto: © A. Jungierek.Het interieur van de kerk van de profeet Elia in Jaroslavl. / Foto: © Pipimaru.Gezellig winkelen op de Bolsjaja Pokrovskaja in Nizjni Novogorod. / Foto: © A. Savin, Wikimedia.Het kremlin van Kazan. / Foto: © NoPlayerUfa.Het Moederland roept’, het hoogste standbeeld van een vrouw ter wereld. Wolgograd. / Foto: © www.volganet.ru.Kathedraal van de Ontslapenis van de Moeder Gods, Astrachan. / Foto: © Madyudya Denis.

 

Dag 1: Heenreis naar Moskou

Vandaag vliegen we met KLM van Amsterdam naar Moskou, waar we de eerste nacht verblijven.

Dag 2: Astrakhan

We vliegen van Moskou naar Astrakhan. Bij aankomst worden we van de luchthaven afgehaald en naar het schip gebracht. Het is ook mogelijk om met de slaaptrein van Moskou naar Astrakhan te reizen. In plaats van in Moskou te verblijven wordt u dan van de luchthaven naar het station gebracht en neemt u de trein naar Astrakhan. Die reis duurt ongeveer 24 uur. Indien u daarin geïnteresseerd bent kunt u meer informatie bij ons opvragen.

Dag 3: Astrakhan

Astrakhan is één van de grote steden in het zuiden van Rusland. De stad is gelegen aan de Wolga delta die ongeveer 100 km verderop uitmondt in de Kaspische Zee, Daardoor is de stad een belangrijke rivier- en zeehaven. We maken nader kennis met Astrakhan en bezoeken het lokale kremlin.

Dag 4: Aan boord 

Vandaag zetten we koers naar het noorden en verblijven de hele dag aan boord van het schip. We kunnen deelnemen aan de  entertainmentprogramma's en/of  genieten van het voorbijtrekkende mooie Russische landschap.

Dag 5: Wolgograd

Wolgograd, het voormalige Stalingrad, is vooral bekend vanwege de Slag om Stalingrad in 1942. Dit bloedige hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog wordt gezien als het begin van het einde van het regime van Adolf Hitler. We bezichtigen de stad en bezoeken het prachtig op een heuvel gelegen standbeeld ter nagedachtenis aan deze slag.

Dag 6: Saratov

Saratov werd in 1590 door Ivan de Verschrikkelijke als tsarenvesting gesticht ter bescherming van de handelsroute over de Wolga. Sinds de achttiende eeuw leefden er talrijke Ruslandduitsers (ook wel Wolgaduitsers genoemd) die ook in de architectuur van de stad hun sporen hebben achtergelaten. Tijdens een stadsrondrit maken we nader kennis met de stad.

Dag 7: Samara

Samara wordt in de Russische kronieken voor het eerste vermeld in 1361 en is met 1,1 miljoen inwoners de zesde stad van Rusland. Tijdens een stadstour leren we Samara beter kennen. Tevens bezoeken we een kunstgalerij.

Dag 8: Kazan

Kazan is de hoofdstad van de republiek Tatarstan die vaak de 'Parel aan de Wolga' wordt genoemd. Kazan staat bekend om zijn schitterende kremlin, dat in 2000 tot Werelderfgoed werd uitgeroepen. De belangrijkste monumenten in het kremlin zijn de Maria-Boodschap-kathedraal (1561-62), de scheve Söyembikä-toren, vernoemd naar de laatste koningin van Kazan, en de in 2005 herbouwde Qolşärif-moskee, de grootste moskee van Rusland. We bezichtigen de stad en zien het prachtige kremlin.

Dag 9: Tseboksary

In de ochtend arriveren we in Tseboksary, hoofdstad van de deelrepubliek Tsjoevasië waar een stadsbezichtiging op het programma staat. 

Dag 10: Nizhny Novgorod

Nizhny Novgorod werd in 1221 gesticht op de plaats waar de rivieren de Oka en de Wolga samenkomen. Nizhny Novgorod heette tijdens de Sovjetunie Gorki en is als ballingsoord bekend geworden. Onder andere Andrey Sacharov heeft hier jaren als balling gewoond en het was in die tijd een verboden stad voor westerlingen. We maken een stadstour en bezoeken het mooie kremlin van de stad.

Dag 11: Kostroma & Yaroslav

In de ochtend komen we aan in Kostroma. Deze Gouden Ring stad ligt aan de samenloop van de rivieren de Wolga en de Kostroma. We maken een rondrit per bus en zien het Ipatjev Klooster en de Drievuldigheids Kathedraal die de Romanovs lieten bouwen. In het klooster bevindt zich nog altijd het houten huis van Michaël Romanov, de eerste Romanovtsaar, die in dit klooster werd gekroond.

In de namiddag komen we aan in Yaroslav, één van de mooiste steden van de Gouden Ring. Deze stad, die in de 11e eeuw gesticht werd door Jaroslav de Wijze, strekt zich uit langs de oevers van de Wolga. Er zijn nog genoeg overblijfselen te zien van het roemruchte verleden. Heel belangrijk is het Spassky klooster, een groep 17e-eeuwse kathedralen. De prachtige kerk van de profeet Sint Elia ligt aan het centrale plein van de stad, waarvan het gehele centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. We maken per bus een stadtour en bezoeken de kerk van Nicolaas de Wonderdoener. Tevens hebben we tijd om de lokale markt te bezoeken.

Dag 12: Oeglitsj

Oeglitsj, gesticht in 1148 is één van de oudste steden van Rusland en onderdeel van de zogenaamde Gouden Ring. Hier werd tsarevits Dimitri Ivanovitsj, waarschijnlijk in een vlaag van razernij, vermoord door zijn vader Ivan de Verschrikkelijke. Op de plek van de moord werd in 1692 de heilige Demetrius-Bloedkerk (Dmitri-na-Krovi Kerk) gebouwd. De naam van de kerk refereert aan het bloedbad dat hier plaatsvond toen de stad na de moord in opstand kwam. De kerk behoort samen met het kremlin tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Een andere bezienswaardigheid is de Transfiguratiekathedraal, net als de Demetrius-Bloedkerk, idyllisch gelegen aan de oevers van de Wolga.

Dag 13 & 14: Moskou

U maakt kennis met de hoofdstad van Rusland tijdens een uitgebreide stadsrondrit. We bezoeken het Kremlin met zijn oude vestingmuren en nemen een kijkje in één van de Kremlin kathedralen. Ook brengen we een bezoek aan de Tretyakov Galerij. Tijdens een rondleiding in het museum ziet u o.a. een grote collectie Russische kunst en iconen. 

Dag 15: Terugreis 

Transfer van het schip naar de luchthaven gevolgd door de terugvlucht.

NB: Volgorde en programma onder voorbehoud