Tips Oekraïne & De Krim

 

Orlando Figes: De Krimoorlog of De vernedering van Rusland (2015)
Het nieuwe boek van Orlando Figes is een even boeiend als huiveringwekkend relaas over de Krimoorlog (1853-1856), waarvan episoden als de Charge van de Lichte Brigade en het Beleg van Sebastopol inmiddels legendarisch zijn. Figes gaat uitgebreid in op de militaire en politieke verwikkelingen, maar besteedt daarnaast veel aandacht aan het leven op de Krim en de cultuur die in het strijdgewoel teloorging. Aan de hand van een schat aan fascinerende bronnen vertelt hij op meeslepende wijze over de bloedige strijd en over de zware slag die Rusland werd toegebracht. 'Een biljant boek', aldus Trouw.
Bestellen  Marc Jansen: Grensland - Een geschiedenis van Oekraïne (2015)
Veelvuldig geprezen boek over de geschiedenis van Oekraïne. 'Met nuchtere feiten en prikkelende vragen heeft Marc Jansen het Nederlandse publiek een grote dienst bewezen', NRC Handelsblad. 'Toegankelijk en toch diepgravend, compact en toch compleet', de Volkskrant. 'Jansen biedt prettig leesvoer voor wie context wil bij de actuele situatie in Oekraïne', Trouw.
Bestellen

Gabriele Krone-Schmalz: Russland verstehen (2015)
Duitstalig. Over de strijd om de Oekraïne en de arrogantie van het Westen. 'Het is de moeite waard om te luisteren naar de woorden van Gabriele Krone-Schmalz. Ze bedrijft integere journalistiek, zonder welke transparantie (Glasnost) en democratie niet zouden kunnen bestaan', aldus Mikhail Gorbatsjov.
Bestellen

Dolf de Vries: Oekraïne en Georgië (2012)
Dolf verhaalt over de indrukwekkende natuur, de prachtige iconen, de veerkracht en toekomstvisie n de bevolking, hun warme gastvrijheid en hunkering naar het Westen, maar ook over trieste musea met vergane glorie en routineverhaaltjes afstekende gidsen, bouwputten, afval in de berm, en bijna onmogelijk te berijden wegen. Het boek is een feest voor wie deze landen wil bezoeken, wie er al eens is geweest en wie gewoon thuis iets te weten wil komen over deze twee voormalige Sovjetrepublieken.
Bestellen

  Pieter Waterdrinker: Poubelle (2018) 
Op het hoogtepunt van de Maidan-opstand in Kiev reist Wessel Stols af naar Oekraïne, waar hij zich wentelt in de decadente, promiscue Oekraïense society. Dan komen de geesten van zijn Russische avonturen weer tot leven, terwijl hij wordt meegezogen in de oorlog in Oekraïne. Een grote roman over het hedendaagse Europa.
Bestellen

De Rusland & Oost-Europa Academie heeft nog meer aanbevelingen voor u over dit onderwerp. Kijk ook eens bij: