Cursus: Russische schilderkunst en dans in de 20e eeuw

Kazimir Malevich (1878-1935) / 'Oogsten', 1929.
Foto van Marc Chagall uit ca. 1920 / Foto: © ca. 1920 Pierre Choumoff.
Ontwerp van Leon Bakst (1866-1924) voor 'De Vuurvogel', 1910. 

Kazimir Malevitsj (1879-1935)

Kazimir Malevitsj is een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Als schepper van een abstractie die hij zelf ‘suprematisme’ noemt, is Malevitsj vooral bekend door een in essentie abstracte en geometrische schilderkunst (Zwart vierkant, Wit vierkant, Rood Vierkant). Wie is de man achter de kunst? In welke tijd leeft hij en ontstaat zijn werk?

Marc Chagall (1887-1985)

De Wit-Russische schilder Marc Chagall is tijdens zijn leven al een gevierd kunstenaar in het Westen. Chagall was uitzonderlijk getalenteerd en zeer veelzijdig. Zo is hij verantwoordelijk voor de aankleding van Stravinsky’s ballet De Vuurvogel en maakt hij voor de Hadassah-synagoge in Jeruzalem glas-in-loodramen. U maakt niet alleen kennis met zijn prachtige werk, maar u hoort ook zijn levensverhaal.

Diaghilev en zijn Ballets Russes

Sergei Diaghilev (1872-1929) heeft een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van het huidige moderne ballet. Zijn Vuurvogel, Petroesjka en Le Sacre du Printemps zijn destijds een hype in Europa. In 1909 richt Sergei Diaghilev het gezelschap ‘Ballet Russes’ op. Door uitvoeringen op muziek van moderne componisten als Stravinsky oefent Ballet Russes een grote invloed uit op de ontwikkeling van de dans in Europa en Amerika. Kenmerkend voor de kunst uit deze periode, die ook wel het 'Zilveren Tijdperk' wordt genoemd, is het samengaan van verschillende kunstvormen in een ‘totaalkunstwerk’.

Programma

  • les 1: Kazimir Malevitsj en Marc Chagall
  • les 2: Diaghilev en zijn Ballets Russes

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in deze onderwerpen? Bekijk dan de lijst met lees- en kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal heeft gemaakt voor Kazimir Malevitsj en Marc Chagall.

 

Cursus: Russische geschiedenis (Cursusduur: 3 colleges)

 

 Groot historisch overzicht

De geschiedenis van Rusland in vogelvlucht, vanaf de tsarentijd tot en met de 21ste eeuw.

 Programma

Docent

Rusland- en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

{request}Aanvragen{/request}

Cursus: Roemrijke Romanovs


Jean-Marc Nattier (1685-1766) / 'Portret van Peter de Grote', na 1717 / Hermitage Museum, Sint-Petersburg.Fjodor Rokotov (1736-1808) / 'Catharina de Grote', 1763, Tretjakovgalerij, Moskou.Nicaise de Keyser(1813-1887) / 'Portret van grootvorstin Anna Paulovna', 1850 / Hermitage Museum, Sint-Petersburg.Foto van tsaar Nicolaas II en zijn gezin 1913 of 1914.

Russische adel

Als er één Russische adelijke familie beroemd en berucht is, dan is het de Romanov-familie. Zo'n driehonderd jaar regeerde de Romanov-dynastie over Rusland, tot er een eind kwam aan hun heerschappij toen in 1917 de Russische revolutie uitbrak en een jaar later de laatste Russische tsarenfamilie werd vermoord. Deze cursus behandelt de bekendste leden van het Huis Romanov.

Programma

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in de Russische cultuurgeschiedenis? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor deze cursus heeft gemaakt.

Docent

Rusland- en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

{details}

Praktisch 

Datum: zaterdag 30 oktober (ochtend- en  middagcollege) en zondag 31 oktober 2021 (ochtend- en middagcollege)
Tijd: 11.00-13.00 uur en 15.00-17.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: {map19}Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem{/map}
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 70,- (incl. koffie/thee)

{signup678}Aanmelden 30 & 31 okt 2021{/signup}

Wilt of kunt u niet de hele cursus volgen maar zou u toch graag een of meerdere lessen bijwonen? U kunt de lezingen ook apart boeken. Kijk dan bij 'Programma' > 'Lezingen' in de bovenste, blauwe menubalk.

Alternatief: online cursus

Schikken deze data of locaties u niet? Dan zijn wellicht de online cursus Peter de Grote en de online cursus Catharina de Grote iets voor u, zodat u toch een deel van dit programma kunt volgen. Deze online cursussen van de Rusland & Oost-Europa Academie bestaan elk uit twee lezingen en zijn zeer rijk geïllustreerd met historische kaarten, schilderijen, muziek, voordrachten etc.
Spreker: Ruslanddeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar

{/details}

{request}Aanvragen{/request}Cursus: De Koude Oorlog (Cursusduur: 4 colleges)

Nikita Chroesjtsjov en Walter Ulbricht, Berlijn, 21 januari 1963. / Foto: © Bundesarchiv, Bild 183-B0121-0010-058 / Sturm, Horst / CC-BY-SA 3.0. De bouw van de Berlijnse Muur, augustus 1961. / Foto: © Bundesarchiv, Bild 173-1321 / Helmut J. Wolf / CC-BY-SA 3.0. Gorbatsjov en Reagan in de bibliotheek van het Witte Huis, Washington, 9 december 1987. / Foto: © White House Photographic Collection, 1/20/1981 - 1/20/1989.    

Het IJzeren Gordijn

Na het einde van de Tweede Oorlog en begint al vrij snel de Koude Oorlog. Het IJzeren Gordijn wordt opgetrokken. Het wordt een tijd van Stalinterreur en McCartyisme. Na de dood van Stalin in 1953 zoekt zijn opvolger Chroesjtsjov meer toenadering tot het Westen, maar het IJzeren Gordijn zal zo'n 50 jaar blijven bestaan. 

Stalin, Chroesjtsjov, Gorbatsjov en de gewone Sovjetburger

Hoe was het gedurende die jaren voor de gewone Sovjetburger om in de Sovjetunie te leven? Het is een tijd van beroemde dissidenten zoals Solzjenitsyn en Sacharov, maar ook een tijd van saamhorigheden. En wat betekende het uiteenvallen van de Sovjetunie en welke impact had de Val van de Berlijnse Muur in 1989 tijdens de regeerperiode van, in het Westen zo gewaardeerde, Michael Gorbatsjov?

Programma

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in de Koude Oorlog? Bekijk dan de lijst met lees- en kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor dit onderwerp heeft opgesteld.

Docent

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

{details}

Praktisch

Datum:  (ochtend- en middagcollege) en  (ochtend- en middagcollege)
Tijd: 11.00-13.00 uur en 15.00-17.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: {map19}Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem{/map}
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 70,- (incl. koffie/thee)

{/details}

{request}Aanvragen{/request}

Cursus: Napoleon, Jos├ęphine, Alexander en Anna (Cursusduur: 4 colleges)

Jacques Louis David (1748-1825): Keizer Napoleon in zijn studeerkamer in de Tuileries, 1812 / National Gallery of Art, Washington D.C. Jacques Louis David (1748-1825) en Georges Rouget (1783-1869): 'De kroning van keizer Napoleon I en keizerin Joséphine in de Notre-Dame de Paris op 2 december 1804' (tussen 1805 en 1807) / Louvre, Parijs.Franz Krüger (1797-1857): 'Portret van Alexander I van Rusland (1777-1825)', (ca. 1837) / Hermitage Museum, Sint-Petersburg.Adolph Norten (1828-1876): Napoleons terugtocht uit Moskou.

 

'Onmogelijk' is geen Frans woord.
Napoleon I in een brief aan graaf Lemarois, commandant van Maagdenburg, 9 juli 1813

Tentoonstelling Hermitage Amsterdam

In de Hermitage Amsterdam is van 28 maart t/m 8 november 2015 de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage. De Rusland & Oost-Europa Academie heeft een cursus over de achtergronden van deze personages die hier prachtig bij aansluit.

Les 1: Introductie Tsaar Alexander I, Napoleon Bonaparte en Joséphine Beauharnais

Tsaar Alexander de Eerste groeit op aan het hof van zijn grootmoeder Catharina de Grote. De Verlichting is ook doorgedrongen aan het Russische Hof, alhoewel het voor Alexander erg moeilijk blijft om deze theorieën door te voeren in het grote Russische imperium. In diezelfde periode regeert in Frankrijk een 'kleine man' die eerst zichzelf in 1805 tot keizer laat kronen en later zijn minnares Joséphine tot keizerin. De lang gehoopte troonopvolger blijft echter uit waardoor Napoleon Alexander polst of een huwelijk met zijn zuster, Anna Paulovna, mogelijk zou zijn.

Les 2: Napoleon en Alexander door de ogen van Tolstoj en Tsjaikovski

Oorlog en Vrede, de dikste roman aller tijden gaat over Napoleons invasie van Rusland. Tolstoj beschrijft de Russische aristocratie in Moskou meesterlijk in de familie Rostova.

Een ander groot artistiek werk van Tolstoj's tijdgenoot, Peter Tsjaikovski, is Ouverture 1812. Het stuk vertolkt dezelfde periode maar nu op indrukwekkende muziek. In de melodieën kun je het verraad beluisteren van Napoleon, die zijn vriendschap met Alexander schendt. Tsjaikovski verwerkt het slagveld bij Borodino met veel wapengekletter. Je hoort de tragische melodie als duizenden mannen op het slagveld gesneuveld zijn.

Les 3: Cultuurhistorische achtergrond

Wat betekent kunst, cultuur een prestige voor de Russische aristocratie in deze periode? Veel adellijken leven in paleizen die ontworpen zijn door Italiaanse architecten. Ze laten musici overkomen uit Oostenrijk en Duitsland. Ze citeren trots Dante en Shakespeare en laten portretten maken door Nederlandse en Engelse schilders.

Toch zijn enkele aristocraten gefascineerd door de ideeën van Napoleon. Zij vinden dat Rusland het eigen nationale gevoel moet gaan ontwikkelen. Wie zijn die eerste kunstenaars, schrijvers en musici? We kennen allemaal de grote Alexander Poesjkin, maar er zijn veel meer (in het westen minder bekende) grootheden als Derzjavin, Radisjtsjev, Karamzin, Glinka en lomonosov.

Les 4: Anna Paulovna en de rol van de vrouw

Anna Paulovna is de zuster van de tsaar Alexander I. Nadat Napoleon verraad pleegt heeft zij geen goed woord meer voor hem over.

Als Napoleon in 1815 definitief verslagen is bij Waterloo, geeft Alexander zijn zuster aan de Nederlandse kroonprins Willem II. Hoe is het voor een vrouw die haar jeugd doorbrengt aan het Russische hof om haar leven nu in het Koninkrijk der Nederlanden door te brengen?

Door alle brieven die Anna vanuit Nederland schrijft aan haar broer en moeder in Rusland hebben wij een goed beeld hoe de verhouding was. We kennen hierdoor  over Anna 's visie over Joséphine, die na de verbanning van Napoleon contact blijft onderhouden met tsaar Alexander. Een unieke kijk op de complexe verhoudingen tussen een aantal mensen die de geschiedenis van de westerse wereld ingrijpend hebben veranderd.

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in wat u op deze cursus heeft geleerd? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie voor Napoleon heeft samengesteld.{details}

10% Korting op uw hotelovernachting

De Rusland & Oost-Europa Academie is prachtig gelegen aan de Rijn, midden in de Arnhemse binnenstad. Er zijn 3 hotels op loopafstand. Als u een weekendcursus boekt en overnacht in het Holiday Inn Express in Arnhem, krijgt u 10% korting op het best beschikbare kamertarief in het Holiday Inn Express.

Praktisch

Datum: 
Tijd: (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: {map19}Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem{/map}
Bereikbaarheid: trein, bus, auto
Docent: Drs. Marie-Thérèse ter Haar
Prijs: € 

{signup329}Aanmelden{/signup}

Wilt of kunt u niet de hele cursus volgen maar zou u toch graag een of meerdere lessen bijwonen? Stuur dan een e-mail naar: info@ruslandacademie.nl.
{/details}

{request}Aanvragen{/request}