Cursus: Rusland actueel (Cursusduur: 4 colleges)


Medvedev en Poetin. Vladimir Poetin staat de pers te woord, 17 april 2008. / Foto: © www.kremlin.ru. Protest tegen Vladimir Poetin, Moskou, 10 maart 2012 / Foto: © Bogomolov.PL.

Rusland begrijpen?

Hoe zit het huidige Rusland precies in elkaar? Om Rusland te kunnen begrijpen moeten we in ieder geval teruggaan naar de jaren ‘90. Naar de nadagen van Gorbatsjov en de periode Jeltsin. Onder Jeltsin overheerst aanvankelijk bij veel Russen een gevoel van euforie. Maar al snel slaat dat radicaal om. Er ontstaat hyperinflatie. Veel staatsbezit wordt voor symbolisch lage bedragen geprivatiseerd. Er is sprake van corruptie en bureaucratie. Rusland krijgt steeds meer rijke tycoons en de Russische maffia heeft ongekend veel macht. Het woord democratie wordt voor de Rus min of meer synoniem voor loze beloftes, wanorde, chaos en corruptie.

Vladimir Poetin

Op oudejaarsavond 1999 neemt Vladimir Vladimirovitsj Poetin het roer van Jeltsin over. Wie is deze man en wat betekent hij voor Rusland? De meeste Russen staan nog steeds achter deze autocratische man, vooral omdat Poetin Rusland weer op het wereldtoneel heeft weten te krijgen en een zekere stabiliteit in het binnenland heeft bewerkstelligd. Maar er begint ook weerstand tegen hem te komen. Toen hij in 2012 voor de derde keer tot president werd gekozen, gingen duizenden demonstranten de straat op om te protesteren. De nieuwe generatie Russen is mondiger geworden. 

Recente ontwikkelingen in Rusland, De Krim en Oekraïne

Hoe staat het ervoor met de oppositiepartijen in Rusland? Heeft het Russische volk een alternatief?  Wat betekent de economische crisis in dit verband? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in De Krim en Oekraïne? Hoe moet het verder met Syrië? Hoe berichten de Westerse media over Rusland en de Russische media over het Westen?

Rusland en het Westen 

De Westerse media belichten veelal slechts één zijde van de Russische politiek en bekijken de gebeurtenissen in Rusland door een westerse bril. Maar hoe kijkt Rusland naar ons en wat vindt de gemiddelde Rus over de betrekkingen tussen Rusland en het buitenland?

  • les 1: Rusland in vogelvlucht van 1990-heden
  • les 2: Vladimir Poetin, de man en de mythe
  • les 3: Recente ontwikkelingen in de Krim, Oekraïne en Syrië
  • les 4: Rusland en het Westen - de buitenlandse politiek

Boekentips

Wilt u zich verder verdiepen in het huidige Rusland? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor u heeft samengesteld.

10% Korting op uw hotelovernachting

De Rusland & Oost-Europa Academie is prachtig gelegen aan de Rijn, midden in de Arnhemse binnenstad. Er zijn 3 hotels op loopafstand. Als u een weekendcursus boekt en overnacht in het Holiday Inn Express in Arnhem, krijgt u 10% korting op het best beschikbare kamertarief in het Holiday Inn Express.

Praktisch

Datum: 4, 11, 18 en 25 november 2019
Tijd: 20.00-22.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Docent: Drs. Marie-Thérèse ter Haar