Tips Leo Tolstoj (1828-1910)

Leo Tolstoj: Anna Karenina (1877)
Tolstoj weet in Anna Karenina misschien nog meer dan in zijn andere boeken een ongelooflijk gevoel van 'realiteit' op te roepen. Zoals je bij een ouverture van Rossini het gevoel hebt dat je in de schouwburg zit en ieder ogenblik het doek op kan gaan, zo heb je ook een gevoel van lijfelijke aanwezigheid als Stiva Oblonski 's morgens aan zijn ontbijt een vers gedrukte liberale krant opent, als Vronski dat paard doodrijdt en als Anna in het donker voelt hoe haar eigen ogen schitteren.
Bestellen

  Leo Tolstoj: Oorlog en Vrede (1865-1869)
Oorlog en vrede is Tolstojs klassieke meesterwerk over de Russische samenleving ten tijde van de oorlog met Napoleon en deze editie is de originele versie. Deze versie bevat alle belangrijke ingrediënten, maar is ongeveer half zo lang als de bekende versie, kent meer dramatische spanning door het ontbreken van de geschiedfilosofische uitweidingen en heeft een heel ander einde. Oorlog en vrede van Tolstoj is een klassieker die al tientallen jaren een must-read is voor elke literatuurliefhebber.
Bestellen

 
  Leo Tolstoj: Opstanding (1899)
Prins Nechljoedov zit in een jury die moet oordelen over prostituee Katjusha Maslova, die ervan wordt beschuldigd een cliënt te hebben vergiftigd. Nechljoedov herkent haar tot zijn schrik als het meisje op wie hij ooit verliefd was, maar moest achterlaten om militair te worden. Als blijkt dat Katjusha als zwanger meisje door een aristocraat is gedumpt, wil de jury haar vrijspreken. Maar een formaliteit leidt ertoe dat Katjusha wordt veroordeeld tot dwangarbeid in Siberië.
Bestellen

 

Leo Tolstoj: Verhalen en novellen - De vroege jaren
'Nieuwe uitgave en vertaling van de vroege verhalen en novellen uit de periode 1851-1863, waarin Tolstoj (1828-1910) schrijft over zijn jaren op de Krim tijdens de oorlog, verhalen die hij schreef tijdens zijn reizen door Europa en het moment waarop hij zich vestigde op zijn landgoed. Na deze verhalen begon hij aan zijn grote roman ‘Oorlog en Vrede’. De nieuwe vertaling (door drie vertaalsters) leest vlot en is toegankelijk.' - Biblion voor de Nederlandse Bibliotheekdienst
Bestellen

Leo Tolstoj: Verhalen en novellen - De gouden jaren
Hoe moet een mens leven? Dit was een vraag die Tolstoj zijn leven lang bezighield en die aan veel van zijn verhalen en romans ten grondslag ligt. Het wereldberoemde De dood van Ivan Iljitsj is daar een van; deze aangrijpende novelle vertelt het verhaal van een vooraanstaand rechter van het gerechtshof die voelt dat zijn dood nadert en die stap voor stap de leegte van zijn leven onderkent. De minstens zo beroemde novelle De Kreutzersonate handelt om het thema van jaloezie, wellust, waanzin en de kwellende banden van het huwelijk. Nieuwe vertaling. 'Beroemde verhalen en novellen van Tolstoj als Cholstomer, De dood van Ivan Iljitsj, De Kreutzersonate, Vader Sergius en Hadzji Moerat zijn nu weer in hedendaags, fraai Nederlands beschikbaar. Dit is literatuur van de allerhoogste klasse, die eigenlijk geen aanprijzing behoeft. Iedereen die van literatuur houdt zou deze verhalen moeten lezen', aldus Biblion voor de Nederlandse Bibliotheekdienst.
Bestellen