Tips Armeniƫ

Taner Akcam: De Armeense genocide (2007)
Alom geprezen:`'
'Akçam is een van de eerste Turkse historici die de bronnen gebruikten om voorbij de extremen van anti-Turkse propaganda en Turks-nationalistische ontkenning te komen.' - Michiel Leezenberg in NRC Handelsblad
'Akçam is de eerste Turkse historicus die het woord "genocide" in het openbaar gebruikt.' - The New York Times
'Akçams boek is het standaardwerk over dit onderwerp.' - Erik Jan Zürcher
'Van alle historici die de toedracht van de Armeense genocide hebben onderzocht is hij de belangrijkste.' - The Atlantic Monthly
'Uitstekend onderzoek, indrukwekkende studie.' - Philadelphia Daily News
Bestellen

Maria Angels Anglada: Het dagboek van Aram (2013)
Aram is vijftien wanneer hij zijn geliefde Armenië moet ontvluchten om aan de dood te ontsnappen. Het is 1915 en de stelselmatige vervolging van het Armeense volk mondt uit in een genocide. Na vele omzwervingen belanden Aram en zijn moeder in Marseille, waar ze erin slagen de draad weer op te pakken. In het schrift dat hij van zijn vader kreeg tekent Aram zijn ervaringen op, van hun vlucht tot zijn ontdekking van de liefde in Marseille.
Bestellen

Vasili Grossman: Reis door Armenië (2014)
Grossman reisde twee maanden door Armenië en noteerde zijn indrukken van het land: het rotsachtige berglandschap, de oude kerken, de inwoners en hun gewoonten. Reis door Armenië staat vol levendige observaties van een buitenstaander, maar bevat ook Grossmans gedachten over zijn plaats als schrijver in Rusland, over menselijke waardigheid en over zijn eigen sterfelijkheid.
Bestellen


Tips Georgiƫ

Erlom Achvlediani: Vano & Niko (2003)
Geschreven in de jaren 50 en een soort catalogus van mogelijke menseljke relaties, die in korte, soms hilarische, soms absurdistische episoden laat zien hoe de mens vorm geeft aan zijn houding tegenover zichzelf en de rest van de wereld. Verboden en uitgehoond tijdens het communistisch regime, is Achevlediani nu een gekoesterde cultauteur in eigen land.
Bestellen

Erlom Achvlediani: De man die zijn hoofd verloor en andere verhalen uit Georgië (2006)
'Parabels' met de nodige humor en een sprankje hoop. Tweede verhalenbundel van de Georgische schrijver Erlom Achvlediani (geb. 1933).
Bestellen

 

Nino Haratischwili: Het achtste leven (2019)
Monumentaal, Tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waan een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar.
Bestellen

Sandra Elisabeth Roelofs: De first lady van Georgië - Het verhaal van een idealiste (2006)
Het leven van Sandra Elisabeth Roelofs lijkt op een sprookje: het ambitieuze meisje uit Terneuzen werd de belangrijkste vrouw van Georgië. Haar openhartige memoires laten echter zien dat ze al van jongs af aan met toewijding aan haar toekomst bouwt en haar idealen nastreeft. We lezen wanneer Sandra voor het eerst voet zet in Georgië, hoe zij tijdens een cursus mensenrechten in Straatsbrug haar toekomstige echtgenoot ontmoet en hun leven geleidelijk aan steeds duidelijker in het kader van het ene politieke ideaal komt te staan. Maar ook schrijft Roelofs roerend over haar jeugd in Zeeuws-Vlaanderen, het harde leven in het arme Georgië en over haar ervaringen in het moederschap.
Bestellen

Dolf de Vries: Oekraïne en Georgië (2012)
Dolf verhaalt over de indrukwekkende natuur, de prachtige iconen, de veerkracht en toekomstvisie van de bevolking, hun warme gastvrijheid en hunkering naar het Westen, maar ook over trieste musea met vergane glorie en routineverhaaltjes afstekende gidsen, bouwputten, afval in de berm, en bijna onmogelijk te berijden wegen. Het boek is een feest voor wie deze landen wil bezoeken, wie er al eens is geweest en wie gewoon thuis iets te weten wil komen over deze twee voormalige Sovjetrepublieken.
Bestellen

Tips Russisch-orthodox geloof

Wil van den Bercken: De mythe van het Oosten
Terwijl in West-Europa de blik westwaarts is gericht, koestert men aan Russische zijde de gedachte dat het christendom en de beschaving zich bewegen in oosterse richting. Toch is Rusland altijd tot de Europese cultuursfeer blijven behoren. Van den Bercken toont het met de stukken aan. Met talrijke citaten uit soms heel bijzondere historische documenten beschrijft en illustreert hij de ontwikkeling van het religieuze identiteitsbesef van Rusland in de Kiëvse, Moskouse en Petersburgse fases van zijn geschiedenis.
Bestellen
 

Drs. Pieter van Kampen: De Russisch-orthodoxe kerk 
Historisch overzicht van de rol van de Russisch-orthodoxe kerk in de Russische geschiedenis.
Bestellen

Tips Vaslav Nijinski (1888-1950)

  Arthur Japin: Vaslav (2014)
Op het hoogtepunt van zijn roem staakt de legendarische balletdanser Vaslav Nijinski zijn optreden, richt zich tot zijn publiek en zegt: Nu is het kleine paardje moe. De rest van zijn leven, nog 31 jaren, brengt hij door zonder te dansen en zonder te spreken. Hoe komt iemand tot zo'n beslissing en wat betekent dit voor de mensen om hem heen, zijn voormalige geliefde, zijn vrouw en dochtertje, en hun bedienden? Arthur Japin schreef een wervelende historische roman over passie, roem, oorlog en nietsontziende liefde.
Bestellen
 
  Vaslav Nijinski: Dagboek (2011) 
Dagboek van de beroemde danser Vaslav Nijinski's, bewerkt en uitgegeven door zijn vrouw Romola. Het dagboek getuigt van zijn hartstochtelijke liefde voor het leven en voor zijn medemensen. In bewogen visioenen is hij op zoek naar zijn creativiteit, naar God en naar zichzelf. 'Fascinerend en beklemmend ontrolt zich, in simpele taal, het leven van een fijnbesnaarde geest in een onwerkelijke wereld', aldus Martin van Trojen voor de Nederlandse Bibliotheekdienst.
Bestellen

De Rusland & Oost-Europa Academie heeft nog meer tips voor u over de Ballets Russes. Kijk ook eens bij:

Tips Dmitri Sjostakovitsj

Laurel Fay: Shostakovich - A Life (2005)
Biografie van de beroemde Russische componist, gebaseerd op de vele brieven van Sjostakovitsj, programmaboekjes, recensies, interviews, krantenartikelen en dagboeken van tijdgenoten. Engelstalig.
Bestellen
Laurel E. Fay (red.): Shostakovich and His World (2004)
Verzameling essays over Shostakovich. Met bijdragen van o.a. Simon Morrison, David Fanning, Peter J. Schmelz en Leon Botstein. Engelstalig.
Bestellen
  Solomon Volkov: Testimony - The Memoirs of Dmitri Shostakovich as related to and edited by Solomon Volkov (1979)
De Russische componist en pianist dicteert op zijn ziekbed zijn memoires aan de jonge Russische musicoloog Solomon Volkov. Internationale bestseller. Engelstalig.
Bestellen

Elizabeth Wilson: Shostakovich - A Life remembered (2006)
Familieleden, vrienden, collega's en prominenten over Dmitri Sjostakovitsj. Van zijn moeilijke tijd onder Stalin tot zijn internationale doorbraak als een van de belangrijkste componisten van de 2oe eeuw. Van zijn publieke imago tot zijn persoonlijke leven. Engelstalig.
Bestellen