Armenië en Georgië / Dagprogramma

De Vernissage in Yerevan, Armenië / Foto: © Nicholas Babaian.Kruissteen bij het klooster van Geghard, Armenië./ Foto: © Yerevantsi.Vrouw verkoopt Armeens suikerbrood bij het Geghard-klooster, Armenië. / Foto: © Rita Willaert from 9890 Gavere, Belgium.Brug uit de 11e eeuw over de Azat (voor reconstructie), Armenië. / Foto: © Toneyan.Man bij zonnewijzer in Gelati, Georgië. / Foto: © Roberto Strauss uit Frankfurt am Main, Duitsland.Een van de vele wijngaarden in Kakheti, Georgië. / Foto: © Chateau Zegaani.Kindzmarauli, een van de vele wijnbedrijven die Georgië rijk is. / Foto: © Extrek. Fresco van de Georgische koning David IV in het Gelatiklooster, Georgië. / Foto: © Iberieli. Vrouw op weg naar het Gelatiklooster, Georgië./ Foto: © Ilan Molcho uit Israël.De facade van de kerk in Ananuri is rijk versierd met o.m. dieren, planten en mensen, Georgië. / Foto: © Grete Howard uit Bristol, Engeland.Satsivi is een traditioneel Georgische gerecht met kip in walnotensaus. / Foto: © Lesya Dolyk. Met 5.047 m is de Kazbek de hoogste berg van de Kazbegi. / Foto: © Lidia Ilona.

Dag 1: Heenreis van Amsterdam naar Armenië

Vandaag vliegt u van Amsterdam naar Yerevan. Yerevan is de boeiende en prachtige en boeiende hoofdstad van Armenië. Er zijn veel brede boulevards en kleine straatjes, terrassen en restaurants, veel parken en flanerende mensen. Het oude hart van de stad is het Plein van de Republiek, met het hieraan gelegen Nationaal Historisch Museum, het Grande Hotel en het Nationaal Kunstmuseum. Het tweede populaire plein is het Operaplein. 

 • Vlucht van Amsterdam naar Yerevan
 • Diner en overnachting in ons hotel in Yerevan

Dag 2: Stadstour Yerevan (Armenië), ca. 30 km

Na het ontbijt gaan we op pad voor een stadstour langs de hoogtepunten van Yerevan. Het oude hart van de stad is het Plein van de Republiek, met het hieraan gelegen Nationaal Historisch Museum, het Grande Hotel en het Nationaal Kunstmuseum.
 • Ontbijt in ons hotel in Yerevan
 • Plein van de Republiek
 • Diner en overnachting in ons hotel in Yerevan

Dag 3: Khor-Virap en Tsitsernakaberd (Armenië), ca. 100 km

Na het ontbijt rijden we zuidwaarts in de Araratvallei naar het Khor-Virapklooster. Khor-Virap ligt prachtig boven op een heuvel. Vanaf het klooster hebt u een schitterend uitzicht op de berg Ararat. We bezoeken het klooster natuurlijk niet alleen vanwege het uitzicht. Het klooster zelf is een bekende bedevaartplaats.

In de loop van de middag keren we terug naar Yerevan en bezoeken de heuvel Tsitsernakaberd met het monument voor de 1,5 miljoen slachtoffers van de Armeense genocide. De indrukwekkende gedenkplaats bestaat uit een 44 m hoge zuil, 12 platen die de 12 verloren provincies symboliseren en een eeuwige vlam.

Als de tijd het toelaat, heeft u nog de mogelijkheid om een  kleurrijke vernissage (lokale markt), te bezoeken, waar u naar hartenlust kunt winkelen, flaneren of lekker op een terrasje kunt zitten.

 • Ontbijt in ons hotel in Yerevan
 • Khor-Virapklooster
 • Monument Armeense genocide, Tsitsernakaberd
 • Diner en overnachting in ons hotel in Yerevan

Dag 4: Geghard en Garni (Armenië), ca. 75 km

Vanochtend rijden we 40 km naar het zuidoosten, naar het kloostercomplex van Geghard, volgens overlevering gesticht door Gregorius de Verlichter. Het complex ligt in de schitterende, ruige Boven-Azatvallei en is omgeven door woeste rotsen. Een deel van het kloostercomplex is uit de rotsen gehakt. Geghard omvat verschillende kerken en graven. Ze zijn een hoogtepunt van de Armeense architectuur. Geghard is ook beroemd vanwege de vele chatsjkars (rechtopstaande herdenkingssteden versierd met reliëfs en Armeense teksten).

Vervolgens gaan we naar Garni, waar we de gereconstrueerde Grieks-Romeinse tempel en de ruïnes van een koninklijk paleis bewonderen.

We genieten vanavond van een heerlijk diner in een lokaal restaurant.

Dag 5: Etchmiadzin en Zwartnots, ca. 50 km

De Etchmiadzinkathedraal wordt beschouwd als de oudste kathedraal ter wereld. Het is een van de belangrijkste christelijke centra en is het 'Armeense Vaticaan' en de zetel van de patriarch.

Op de terugweg stoppen we bij Zwartnots, een parel van 7e-eeuwse architectuur. De religieuze plaats is nu een ruïne, maar nog steeds indrukwekkend.

Dag 6: Sevanmeer, Haghpat en Tbilisi (Armenië, Georgië), ca. 280 km

Na het ontbijt vertrekken we naar het Sevanmeer, een van de grootste zoetwaterbergmeren ter wereld. Het prachtige landschap en het kristalheldere water zorgen voor een mooi rustpunt. Het meer is ook bekend vanwege het schiereiland met een middeleeuwse kerk. Het is de moeite waard om de trappen te beklimmen om uit te kunnen kijken over het meer en de groene khachkars (kruisstenen). Liefhebbers van architectuur kunnen hun hart ook ophalen in het middeleeuwse Haghpat (976 v.Chr.). In de loop van de middag steken we de grens over naar Georgië en rijden naar ons hotel in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Vanavond dineren we in een lokaal restaurant

Dag 7: Stadstour Tbilisi (Georgië), ca. 20 km

Op deze dag verkennen we het oude centrum van Tbilisi. We lopen door de smalle, oude straatjes en genieten van moskeeën, synagogen en de beroemde 19e-eeuwse huizen met houten balkons in alle kleuren van de regenboog. We bezoeken een van de vele warme zwavelbaden aan de rand van de stad, die zoveel indruk maakte op grootheden als Poesjkin, Lermontov en Alexandre Dumas. Natuurlijk bekijken we de stad vanaf de heuvels en lopen we op ons gemak door de Rutaveli-allee, de hoofdstraat van Tbilisi, een stad waar de energie van de 21ste eeuw zich sfeervol mengt met de zichtbare, lange geschiedenis.

 • Ontbijt in ons hotel in Tbilisi
 • Stadstour Tbilisi
 • Zwavelbad
 • Diner en overnachting in ons hotel in Tbilisi

Dag 8: Mtskheta en Gelati (Georgië), ca. 240 km

Vanochtend bezoeken we allereerst Mtskheta, een van de oudste steden van het land en het spirituele centrum van Georgië. We bezoeken hier de door UNESCO beschermde Svetitskhovelikathedraal (11e eeuw), waar volgens overlevering de lijkwade van Christus is begraven, en het Dzjvariklooster.

In de middag gaan we naar het Gelatiklooster, een meesterwerk van middeleeuwse bouwkunst met prachtige mozaïeken en muurschilderingen. We overnachten in een pension in Kutaisi.

Dag 9: Uplistsikhe en Gudauri (Georgië), ca. 330 km

Na het ontbijt rijden we naar Gori, de geboorteplaats van Stalin, en de grote trekpleister van deze stad: Uplistsikhe, een in de rotsen uitgehouwen nederzetting met bouwwerken uit de vroege ijzertijd tot de late middeleeuwen. Volgens archeologen is het een van de oudste nederzettingen van het land. De Grote Zijderoute liep vroeger langs Uplistsikhe. Het complex omvat woonruimtes, wijnkelders, bakkerijen, een basiliek en een theater. 

In de middag gaan we via de beroemde Georgische militaire weg, de belangrijkste weg door de Georgische Kaukasus naar Rusland, naar Ananuri, een complex met kastelen en de plek waar menig strijd is uitgevochten. Na een prachtige tocht door schilderachtig mooie Kaukasische bergen bereiken we skioord Gudauri (ca. 2200 m hoogte), waar we de nacht doorbrengen.

 • Ontbijt in ons pension in Kutaisi
 • Uplistsikhe (nominatie UNESCO Werelderfgoed)
 • Ananuri (nominatie UNESCO Werelderfgoed)
 • Diner en overnachting in ons hotel in Gudauri

Dag 10: Kazbegi en Gergeti (Georgië), ca. 125 km

Een waanzinnige tocht met prachtige uitzichten leidt ons vanochtend van Gudauri naar Kazbegi. Bij helder weer kunnen we de top van deze hoge bergen zien. In ca. 1,5 uur wandelen we in een rustig tempo naar de Drievuldigheidskerk van Gergeti, op een hoogte van 2170 meter. Eenmaal boven aangekomen wordt u getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over de ruige omgeving en de heilige kerk De combinatie van de geïsoleerde en ruige ligging van de kerk en haar klokkentoren maken dit religieuze monument tot een van de belangrijkste symbolen van Georgië! Ook kunt u ervoor kiezen om per 4x4-wagen naar boven te rijden en het laatste stuk te wandelen (optioneel, ca. € 10,- p.p.). 

In de middag rijden we terug  naar Tbilisi.

 • Ontbijt in ons hotel in skioord Gudauri
 • Natuur van de Kaukasus
 • Drievuldigheidskerk van Gergeti
 • Kazbegi (5047 m)
 • Middag in Tbilisi
 • Diner en overnachting in ons hotel in Tbilisi

Dag 11: Terugvlucht van Tbilisi naar Amsterdam

Op de weg terug naar Nederland kunt u voldaan nagenieten van alle geweldige indrukken die u in Armenië en Georgië hebt opgedaan.

 • Vlucht van Tbilisi naar Amsterdam