Lezing: De Russische vrouw

Russische jongedame. / Foto:© 2016 Dorien Elsevier.Maria Arbatova (geb. 1957). Russisch schrijfster, tv-presentatrice en feministe. / Foto: © Pavel Miroshnik (Павел Мирошник).  Verkoopster op de Izmailovsky Markt in Moskou./ Foto: © Jac van Leijsen.

Positie van de Russische vrouw

Hoe leeft de Russische vrouw? Wordt zij onderdrukt door haar echtgenoot of door de Russische staat? Kan ze scheiden van haar man en ontvangt zij alimentatie? Is ze geïnteresseerd in de politiek? Waarom gaan haar ogen stralen als ze het over haar rodina (moederland) heeft en welke geschiedenis draagt zij met zich mee?

Opleiding, tros en zelfrespect

In Nederland zijn we vaak verbaasd dat Russische vrouwen hoog zijn opgeleid. Dat ze ingenieur, wetenschapper of dokter zijn. Helaas moeten ze nu vaak werken als schoonmaakster of verkoopster. Toch doet dat niets af aan hun trots en zelfrespect. 

Emancipatie

In communistisch Rusland was het normaal dat een Russische vrouw werkte, veel normaler dan een werkende vrouw was in Nederland in de 2e helft van de 20e eeuw. Maar is de Russische vrouw ook geëmancipeerd volgens onze westerse emancipatienorm? Zal een Russische man bijvoorbeeld de stofzuiger pakken? Wil hij het kind een schone luier voordoen?

Drie generaties

Marie-Thérèse ter Haar verhaalt over drie generaties vrouwen, van de 14-jarige puber tot de 80-jarige baboesjka.

Reacties

Bent u benieuwd wat anderen van deze lezing vonden? Lees dan eens het artikel in Borne Bloeit over deze voordracht van Marie-Thérèse ter Haar. 

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in de Russische vrouw? Bekijk dan de lijst met Lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor u heeft samengesteld.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Praktisch

Datum: 
Tijd:  (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht.