Reacties reis: De steden van de Gouden Ring

HEVO Rosmalen

Na twee boeiende lezingen van Marie-Thérèse ter Haar over het heden en verleden van Rusland in relatie tot het Westen voor leden van de Seniorenvereniging HEVO Rosmalen bleek een grote belangstelling om op reis te gaan naar Rusland. Circa 60 geïnteresseerde reisgenoten wilden niet alleen de beide wereldsteden, Moskou en Sint-Petersburg, bewonderen, maar ook de Goudenringsteden en het Russische platteland. Zo ontstond een 10-daagse reis van Moskou naar Petersburg onder leiding van Marie-Thérèse ter Haar.

Zij ontving ons op het vliegveld van Moskou, waarna een fascinerende reis volgde. Van het moderne, Westers georiënteerde, hedendaagse en levendige Moskou, via het lieflijke platteland van datsja’s, berkenbossen en glorieuze Goudenringsteden, zoals Soezdal, Vladimir en Sergiev Posad met schitterende kathedralen van de Russisch-orthodoxe religie, terug in de tijd van de tsaren, naar Sint Petersburg, de majestueuze en statige stad aan de Neva. De highlights werden bezocht onder begeleiding van lokale, goed Engels of Nederlands sprekende gidsen.

Buiten de hoogtepunten: het Kremlin, het Rode Plein met de Basiliuskathedraal en de Metro van Moskou, het weidse en pittoreske Soezdal, het 'Vaticaan van de Russisch orthodoxe kerk', Sergiev Posad, de oudste stad van Rusland, Novgorod en de Hermitage en het Tsarendorp in Sint Petersburg, bleef er (te) weinig tijd om de rijkdom van de steden goed te ondervinden. Daarvoor is een langer verblijf onontbeerlijk.

De indrukwekkende reis werd nog eens rijker door de vertellingen van Marie-Thérèse. Op beeldende en boeiende wijze wist zij Tsajkovski en Tolstoi gezicht te geven, al reizend door hun oorspronkelijke woon- en leefomgeving. Het andere Rusland ervaarden we niet alleen door te zien, te beleven en te luisteren naar de Russische mensen, maar vooral ook door de levensverhalen van Marie-Thérèse over het heden, verleden en toekomst van Rusland, de politieke werkelijkheid en de betreurenswaardige verhouding met het Westen.

Al met al een aanbevelenswaardige reis met een gepassioneerde reisleidster in prima hotels met goed ontbijt en diner.

Aan toerisme is nog veel te winnen, waar de Chinezen nu helaas de overhand hebben. Het wordt tijd dat de West-Europeanen de rijkdom van de historie, de cultuur en de literatuur, maar vooral ook de Slavische bevolking leren ontdekken en ontmoeten, hetgeen een meer ruimdenkende kijk op Rusland zal geven.

Jan Jansen, lid reiscommissie HEVO Rosmalen, 10 augustus 2019

Reacties Kerstreis Sint-Petersburg

 

Mevrouw Blanche Margot de Leew

'Wat een betoverend mooie kerstreis naar Sint Petersburg. Ik kom superlatieven te kort!  
De ligging van het hotel was perfect. Naast de metro en supermarkt. De prachtige stad met al de kerstverlichting in de sneeuw een  feest om te zien.De uitzonderlijke collecties van de musea en de kundige uitleg in het Nederlands.
Voor mij was het een grote tegenstelling met mijn vele bezoeken aan Moskou in de begin jaren tachtig toen ik nog vloog bij de KLM. Toen hadden we alleen doperwtjes en een kopje thee bij het ontbijt want er was geen eten te krijgen! Nu mochten we elke avond en ochtend genieten van een goed verzorgd buffet en het hoogte punt het overheerlijke gala dinner bij het zomerpaleis van Catharina de grote.
Een grote pluim krijgen Ella ( zoals u zelf al aangaf uw parel) en Olga en Katharina en onze chauffeur.'
28 december 2018

Reacties Reis: Weimar, Dresden, Leipzig

Jos en Anneke Bakker

Hoewel nog lang niet alle indrukken zijn verwerkt hebben wij er behoefte aan jullie hartelijk te danken voor de prima organisatie van de fantastische reis.Indrukwekkend, boeiend (vooral ook dankzij de lezingen van Marie-Thérèse) en tegelijkertijd ook heel gezellig. Door de verhalen van Marie-Thérèse beseffen wij meer dan ooit hoe belangrijk het is om situaties en gebeurtenissen niet eenzijdig, maar genuanceerd en vanuit verschillende invalshoeken te bezien en te beoordelen; héél waardevol!
Het bijwonen van de Matthäus Passion in de Thomaskirche (prima plaatsen!) is onvergetelijk.
2 april 2018

Reacties Lezing: Catharina de Grote

Ellie van Wunnik

'Wat heb je ons een prachtige avond bezorgd! De reacties waren lovend, dat heb je natuurlijk wel gemerkt. Je hebt een zeer eigen welsprekendheid, met een mooie zinsbouw, enorme achtergrondkennis en gaat eerlijk in op vragen die van het onderwerp afwijken.
Onze hartelijke dank en natuurlijk tot ziens in 2020.'
december 2018

Reacties Lezing: Romanovs en revolutie

Bibliotheek Brunssum

'De lezing van Marie-Thérèse ter Haar van afgelopen woensdag in de bibliotheek van Brunssum was een groot succes. Het was een drukbezochte lezing (ongeveer 60 mensen) en het publiek toonde veel belangstelling. Mevrouw ter Haar is een rasvertelster en haar verhaal was erg beeldend en interessant.'
Margo de Wit, 17 november 2017

Bibliotheek Etten-Leur

'De op initiatief van de Bibliotheek georganiseerde lezing trok veel belangstelling. Het betoog van mevrouw Ter Haar boeide van begin tot eind. Haar uitleg over de gebeurtenissen in Rusland - nu 100 jaar geleden - maakten duidelijk hoe onafwendbaar de opstand tegen de tsaar was. Tegelijk gaf ze inzicht in de samenstelling van de Russische bevolking en de wijze waarop door de eeuwen heen dit volk bestuurd werd. Ze maakte ook duidelijk hoe tsaren regelmatig toenadering tot Europa zochten maar hun onderontwikkelde bevolking niet mee kregen in de noodzakelijke veranderingen. Wie bedenkt dat lijfeigenschap van vele miljoenen in Rusland pas ruim een eeuw geleden is opgeheven - waar het bij ons sinds de Middeleeuwen niet meer bestaat - zou moeten begrijpen hoeveel tijd er nog voor nodig is voordat zij de “westerse” normen en waarden kunnen begrijpen. De lezing gaf ons dit diepere inzicht dankzij de afgewogen visie van mevrouw Ter Haar als “een ander geluid” dat in onze gepolariseerde Westerse wereld zeer nodig is. Dank hiervoor.'
G.R. de Regt, 9 november 2017

Cultuur Overdag

'Gisteren is de lezing in Nuenen geweest. We willen mevrouw Ter Haar langs deze weg nogmaals hartelijk danken voor haar bijdrage. De bezoekers hebben geboeid naar haar geluisterd en waren naar afloop erg positief. Inmiddels heb ik op onze website een (korte) impressie gegeven van de middag, te vinden via de volgende link:http://cultuuroverdag.nl/?page_id=3012 Op die pagina staan ook enkele foto’s.'
Marian Vissers, 29 maart 2017