Vredestocht & cultureel programma 9 mei 2019: Vrijheid van, vrede voor Europa en Rusland

Viering 9 mei in Moskou. / Foto: © Jessica Brandsma Viering 9 mei in Moskou. / Foto: © Jessica Brandsma Viering 9 mei in Moskou. / Foto: © Jessica Brandsma Mensenmassa op het Rode Plein in Moskou op 9 mei. / Foto: © Jessica Brandsma Viering 9 mei in Moskou. / Foto: © Jessica Brandsma Pianist Martin Oei (1996) / Foto: © Sarah Wong.

Motto: vrijheid & vrede

Onder het motto 'Vrijheid van, vrede voor Europa en Rusland' willen we in een periode van grote spanning tussen het Westen en Rusland op 9 mei 2019  een statement maken om de impasse te doorbreken en een brug te bouwen tussen Oost en West.

Brug tussen Oost- en West-Europa

Arnhem is een bruggenstad aan de Rijn en bij de Slag om Arnhem hebben veel geallieerden (Engelsen, Amerikanen en Polen) voor de vrede en vrijheid gevochten. De andere grote bevrijder van Europa, de Sovjet-Unie, heeft de laatste jaren in Europa steeds minder aandacht gekregen. De meeste Nederlanders weten niet meer wat de Sovjet-Unie met zijn circa 28 miljoen doden voor de bevrijding van Europa betekend heeft. Een vredestocht zou kunnen bijdragen aan een betere verhouding tussen Rusland en het Westen en de nadruk kunnen leggen op wat we gemeenschappelijk hebben.

Vredestocht 9 mei 2019

We vragen de duizenden Russen en voormalige Sovjetburgers die in Nederland wonen om op 9 mei 2019, mee te doen en, samen met de Nederlandse bevolking, in Arnhem over een brug over de Rijn te lopen, wel of niet met een bordje van uw dierbaren die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Avondprogramma 9 mei 2019

Na de tocht hebben we een groot concert voor ogen met onder meer:

 • Speciaal over uit Moskou: het 12-koppige Russisch-orthodoxe koor Zlatoust ('Gouden Stem') onder leiding van dirigent Mikhail Borodyanski
 • Toppianist Martin Oei speelt:
  • Anatoli Ljadov (1855-1914)
   Barcarolle op. 44 in fis gr.t.
  • Sergej Rachmaninov (1873-1943)
   Preludes op. 23, nr. 1, 2, 4, 5, en 6
   Moment musical op. 16, nr. 4 in e kl.t.

 'Wacht op mij'

Wilt u  meer weten over hoe in Rusland op 9 mei de oorlog wordt herdacht en de vrijheid gevierd? Lees het artikel Zjidi menja ('Wacht op mij') van de oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie, Marie-Thérèse ter Haar, over mensen die in de oorlog hun familie of verwante kwijtraakten.

De volgende programma's zijn ook zeer de moeite waard:

Aanmelden

Natuurlijk hopen we dat vele inwoners van de voormalige Sovjet-Unie samen met Nederlanders samen in Arnhem door de stad willen lopen voor voor vrijheid en vrede. In verband met de organisatie van de vredestocht en het cultureel programma, zouden we het erg fijn vinden als u zich van tevoren aan zou willen melden. Dit kan door een mailtje te sturen naar info@ruslandacademie.nl met de tekst 'Aanmelden vredestocht'. Wij zullen u dan op de hoogte houden van de tocht en het avondprogramma.

 

   
   

Speciaal Catharina de Grote evenement 2016

'Catharina de Grote' (1763), Fyodor Rokotov, olieverf op doek, Treyakovgalerij, Moskou.Pracht en praal in de Hermitage. / Foto: © Doreen Elsevier.'Portret van Catharina de Grote', ca. 1785 / Volger van Johann Baptist von Lampi de oudere / Kunsthistorisch Museum, Wenen. Russische rodebietensoep met zure room.Marie-Thérèse ter Haar als Catharina de Grote.

In 2016 eert de Rusland & Oost-Europa Academie Catharina de Grote, ooit de machtigste vrouw van Rusland, met een speciale dag die geheel aan deze fascinerende tsarina is gewijd.

Programma

 • 12:00 - 13.00 uur: Lezing 'Catharina de Grote'
 • 13.00 - 14.30 uur: Russische lunch
 • 14.30 - 17.00 uur: Toneelvoorstelling 'Catharina de Grote'

Lezing 'Catharina de Grote'

Sophie van Anhalt-Zerbst is ambitieus. Ze komt op 15-jarige leeftijd naar Sint-Petersburg om te trouwen met Peter III Romanov. Door het huwelijk verandert haar naam in Catharina. Het huwelijk van Catharina met Peter III is niet erg gelukkig. In 1761 zet Catharina haar man af en grijpt zelf de macht. Als een verlicht despoot zwaait zij de scepter over het 18e-eeuwse Rusland. Catharina verzamelt veel kunst. Ze weet Rusland, net als haar grote voorbeeld Peter I (de Grote), in de Europese politiek te laten gelden. Zoals Peter Rusland een ‘lichaam’ geeft, zo geeft Catharina Rusland een ‘ziel’.

Russische lunch

Russische lunch in een restaurant op loopafstand van de Academie. Op het menu staan natuurlijk borsjtsj (rodebietensoep met zure room), blini's (kleine pannenkoekjes) en kaviaar.

Toneelvoorstelling 'Catharina de Grote'

'Had ik hem dan toch in leven moeten laten?' met die vraag begint de toneelvoorstelling waarin Marie-Thérèse ter Haar in de huid kruipt van de Russische tsarina Catharina de Grote. In een boeiende monoloog, die uit twee aktes bestaat, blikt Catharina terug op haar leven. Niet alleen haar talrijke minnaars en haar kunstverzamelwoede komen aan bod, maar ook het aristocratische en decadente St. Petersburg, haar contacten met de Franse Verlichtingsdenkers en Catharina’s incidentele gewetenswroeging over de manier waarop ze haar macht heeft verworven.  Tips

Wilt u zich verder verdiepen in Catharina de Grote? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor dit onderwerp heeft gemaakt.

{details}

Praktisch

Datum: zondag 30 oktober 2016
Tijd: 12:00-17:00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: {map19}Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem{/map}
Prijs: € 52,50, incl. lezing, lunch en toneelvoorstelling *)

{signup407}Reserveren 30 oktober 2016{/signup}

*) Drankjes bij de lunch zijn voor eigen rekening.

{/details} 

 

 

Toneelvoorstelling met inleidende lezing: 'Alexandra Fjodorovna Romanov: De laatste tsarina'

Foto van de Romanovs in 1913 of 1914.Ilja Repin (1844-1930) / Het huwelijk van Alexandra Fjodorovna en Nicholaas II, 1895 / Hermitage, Sint-Petersburg.Foto van tsarina Aleksandra Fjodorovna (Alix van Hessen-Darmstadt), 1908.

Revolutie 1917

Russische revolutie 1917. Welk kind heeft dat niet op school geleerd? In 2017 is deze historische gebeurtenis precies 100 jaar geleden. In 2018 is het 100 jaar geleden dat de Russische tsarenfamilie werd vermoord en dat is de aanleiding voor een nieuw programma bij de Rusland Academie. Na een gloedvolle inleiding waarin zij de historische context schetst, neemt Marie-Thérèse ter Haar u in een toneelvoorstelling een eeuw mee terug in de tijd, naar de tijd van de Romanovs en naar de gedachten en gevoelens van Alexandra Fjodorovna, de laatste tsarina van Rusland. 

Nieuwe solovoorstelling van Marie-Thérèse ter Haar

Rusland, 1914. Aan het begin van de Eerste WereldoorlogFrans Ferdinand wordt vermoord in Sarajevo. Tsarina Alexandra probeert te begrijpen wat er in de wereld om haar heen gebeurt. Waarom komt het volk overal in opstand? Is er echt een revolutie op komst? Waarom wordt er zo'n druk op haar man uitgeoefend om een doema in te stellen? Het gaat toch al eeuwen goed zonder zo'n parlement? Hoe kan ze haar echtgenoot, Nicholaas II, ertoe bewegen meer ruggengraat te tonen? Rusland heeft een leider nodig die zich daadkrachtig opstelt. 

En dan zijn er nog de zorgen over haar gezin. Natuurlijk zijn haar vier dochters, Olga, Tatjana, Maria en Anastasia, haar heel lief, maar haar vijfde kind, haar langverwachte zoon, is haar oogappel. Tien jaar is hij nu, maar de kleine Aleksej is een zorgenkindje. Hij heeft bloederziekte, hemofilie, waarvan men zegt dat het ongeneeslijk is. Geen enkele Russische arts kan Alexandra's zoontje helpen. Biedt de charismatische gebedsgenezer Raspoetin wellicht uitkomst?

Marie-Thérèse ter Haar was eerder te zien in de toneelvoorstelling Catharina de Grote.

Spel: Marie-Thérèse ter Haar
Script: Marie-Thérèse ter Haar
Duur: Inleiding ca. 40 min. / Toneelvoorstelling: ca. 45 min.

Preview

Bekijk een preview van de toneelvoorstelling Alexandra Fjodorovna Romanov - De laatste tsarina op YouTube.

Reacties

Bent u benieuwd wat anderen van deze voorstelling vonden? Kijk dan bij Reacties op de voorstelling 'Alexandra Fjodorovna Romanov: De laatste tsarina'.

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in de laatste Romanovs? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland Academie speciaal voor u heeft samengesteld.

{details}

Praktisch

Datum: zondag 25 november 2018
Tijd: 15.00-17.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: {map19}Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem{/map}
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50

{signup488}Aanmelden 25 nov 2018{/signup}

Datum: zaterdag 15 december 2018
Tijd: 15.00-17.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: {map19}Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem{/map}
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50

{signup489}Aanmelden 15 dec 2018{/signup}

Datum: zaterdag 9 februari 2019
Tijd: 20.00-22.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: {map19}Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem{/map}
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50

{signup524}Aanmelden 9 feb 2019{/signup}

Datum: zaterdag 7 december 2019
Tijd: 20.00-22.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: {map19}Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem{/map}
Bereikbaarheid:  openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50

{signup540}Aanmelden 7 dec 2019{/signup}

{/details}


  

 

 

 

 

 

Verteltheater: Oorlog en Vrede


Leo Tolstoj: Oorlog en Vrede.Marie-Thérèse ter Haar.Pjotr Tsjaikovski: Overture 1812Marie-Thérèse ter Haar.Roy ter Haar.Hajo Sanders.

Muziek, songs, voordrachten en beelden

Met live pianomuziek, songs in het Russisch, vertellingen, voordrachten en geprojecteerde beelden brengen Marie-Thérèse ter Haar, Roy ter Haar en Hajo Sanders een van de klassiekers uit de wereldliteratuur, Tolstoj's Oorlog en Vrede, op het podium tot leven.

Leo Tolstoj

'Lees het, er staat zo ongeveer alles in wat een mens nodig heeft', schrijft Kurt Tucholsky over Tolstoj's magistrale epos. Oorlog en Vrede gaat over de lotgevallen van de Russische adellijke families Bezoechov, Bolkonski en Rostov ten tijde van Napoleon en Alexander I. Romantiek, passie, intriges, oorlog en verraad, de roman - en deze voorstelling - bevat het allemaal.

Pjotr Tsjaikovski en Vasily Veresjagin

Oorlog en Vrede is diverse keren verfilmd en een bron van inspiratie voor andere kunstenaars. Tsjaikovski baseerde er zijn beroemde Ouverture 1812 op en de Russische schilder Veresjagin schilderde een aantal doeken die even groots en meeslepend zijn als de ruim 1600 pagina's tellende roman. De driehoeksverhouding tussen Natasja, Andrej en Pierre is de rode draad in deze bijzondere multimediale voorstelling waarin het werk van Tolstoj, Tsjaikovski en Veresjagin samenkomt.

Marie-Thérèse ter Haar (vertelster) 

Marie-Thérèse ter Haar is Ruslanddeskundige. Ze woonde jarenlang in Rusland, waar ze nog steeds een deel van het jaar verblijft. Vol vuur en passie kan ze vertellen over Rusland, Russische muziek en over de ziel van het Russische volk. Ze vertelt heel beeldend en staat soms ook op het podium als Russische tsarina in de toneelvoorstelling Catharina de Grote.

Roy ter Haar (verteller, songs) 

Roy ter Haar studeerde theater en opera aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij heeft op elk continent ter wereld gezongen en opgetreden voor een even zo divers publiek. Van een privé-optreden voor ex-president  Bill Clinton tot het prestigieuze Prinsengrachtconcert in zijn thuisbasis Amsterdam. Samen met o.m. Placido Domingo, John Denver, Il Divo, Alessandro Safina, Susan Boyle en Sinead O'Connor is hij te horen op de cd Romantic Voices, waaraan hij meewerkte onder de artiestennaam Roy Angelo.

Hajo Sanders (piano, techniek)

Hajo Sanders is pianist, toetsenist, muziekdocent en producer. Hij studeerde klassiek piano aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Essen en jazz aan het conservatorium van Hilversum. Sanders heeft gewerkt met diverse grootheden, waaronder Karin Bloemen, Jan Akkerman, Gloria Gaynor en Laura Fygi.

Publiciteit

Luister naar het radio-interview van Marie-Thérèse ter Haar met Omroep Tilburg Fm.
{details} 

Speellijst

Enschede

Datum: zaterdag 19 december 2015
Tijd: 15.00 - 17.00 uur
Locatie: {map47}Concordia, Langestraat 56, 7511 HC Enschede{/map}
Prijs: € 22,50 


{signup352}Boeken Enschede{/signup}

 

Goirle

Datum: woensdag 16 december 2015 - WORDT UITGESTELD
Tijd: 20.15 - 22.15 uur
Locatie: {map45}Cultureel Centrum Jan van Besouw, Thomas van Diessenstraat 1, 5051 RJ Goirle{/map}
Prijs: € 22,50


{signup350}Boeken Goirle{/signup}


Heemstede

Datum: maandag 21 december 2015
Tijd: 20.15 - 22.15 uur
Locatie: {map48}Theater De Luifel, Herenweg 96, 2101 MP Heemstede{/map}
Prijs: € 22,50 

{signup353}Boeken Heemstede{/signup} 


Zevenaar

Datum: zondag 6 december 2015
Tijd: 15.00 - 17.00 uur
Locatie: {map1}Het Musiater, Bommersheufsestraat 62, 6901 JZ Zevenaar{/map} 
Prijs: € 22,50

{signup 349}Boeken Zevenaar{/signup}

{/details}