Toneelvoorstelling met inleidende lezing: 'Alexandra Fjodorovna Romanov: De laatste tsarina'

Foto van de Romanovs in 1913 of 1914.Ilja Repin (1844-1930) / Het huwelijk van Alexandra Fjodorovna en Nicholaas II, 1895 / Hermitage, Sint-Petersburg.Foto van tsarina Aleksandra Fjodorovna (Alix van Hessen-Darmstadt), 1908.

Revolutie 1917

Russische revolutie 1917. Welk kind heeft dat niet op school geleerd? In 2017 is deze historische gebeurtenis precies 100 jaar geleden. In 2018 is het 100 jaar geleden dat de Russische tsarenfamilie werd vermoord en dat is de aanleiding voor een nieuw programma bij de Rusland Academie. Na een gloedvolle inleiding waarin zij de historische context schetst, neemt Marie-Thérèse ter Haar u in een toneelvoorstelling een eeuw mee terug in de tijd, naar de tijd van de Romanovs en naar de gedachten en gevoelens van Alexandra Fjodorovna, de laatste tsarina van Rusland. 

Nieuwe solovoorstelling van Marie-Thérèse ter Haar

Rusland, 1914. Aan het begin van de Eerste WereldoorlogFrans Ferdinand wordt vermoord in Sarajevo. Tsarina Alexandra probeert te begrijpen wat er in de wereld om haar heen gebeurt. Waarom komt het volk overal in opstand? Is er echt een revolutie op komst? Waarom wordt er zo'n druk op haar man uitgeoefend om een doema in te stellen? Het gaat toch al eeuwen goed zonder zo'n parlement? Hoe kan ze haar echtgenoot, Nicholaas II, ertoe bewegen meer ruggengraat te tonen? Rusland heeft een leider nodig die zich daadkrachtig opstelt. 

En dan zijn er nog de zorgen over haar gezin. Natuurlijk zijn haar vier dochters, Olga, Tatjana, Maria en Anastasia, haar heel lief, maar haar vijfde kind, haar langverwachte zoon, is haar oogappel. Tien jaar is hij nu, maar de kleine Aleksej is een zorgenkindje. Hij heeft bloederziekte, hemofilie, waarvan men zegt dat het ongeneeslijk is. Geen enkele Russische arts kan Alexandra's zoontje helpen. Biedt de charismatische gebedsgenezer Raspoetin wellicht uitkomst?

Marie-Thérèse ter Haar was eerder te zien in de toneelvoorstelling Catharina de Grote.

Spel: Marie-Thérèse ter Haar
Script: Marie-Thérèse ter Haar
Duur: Inleiding ca. 40 min. / Toneelvoorstelling: ca. 45 min.

Video

Voor een voorproefje van deze voorstelling kunt u de volgende video bekijken.

Reacties

Bent u benieuwd wat anderen van deze voorstelling vonden? Kijk dan bij Reacties op de voorstelling 'Alexandra Fjodorovna Romanov: De laatste tsarina'.

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in de laatste Romanovs? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland Academie speciaal voor u heeft samengesteld.

Praktisch

Datum: zondag 1 november 2020 - VERVALT
Tijd: 15.00-17.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 20,- (incl. koffie/thee)

Volgeboekt