Vredestocht & cultureel programma 9 mei 2019: Vrijheid van, vrede voor Europa en Rusland

Viering 9 mei in Moskou. / Foto: © Jessica Brandsma Viering 9 mei in Moskou. / Foto: © Jessica Brandsma Viering 9 mei in Moskou. / Foto: © Jessica Brandsma Mensenmassa op het Rode Plein in Moskou op 9 mei. / Foto: © Jessica BrandsmaViering 9 mei in Moskou. / Foto: © Jessica Brandsma

Motto: vrijheid & vrede

Onder het motto 'Vrijheid van, vrede voor Europa en Rusland' willen we in een periode van grote spanning tussen het Westen en Rusland op 9 mei 2019  een statement maken om de impasse te doorbreken en een brug te bouwen tussen Oost en West.

Brug tussen Oost- en West-Europa

Arnhem is een bruggenstad aan de Rijn en bij de Slag om Arnhem hebben veel geallieerden (Engelsen, Amerikanen en Polen) voor de vrede en vrijheid gevochten. De andere grote bevrijder van Europa, de Sovjet-Unie, heeft de laatste jaren in Europa steeds minder aandacht gekregen. De meeste Nederlanders weten niet meer wat de Sovjet-Unie met zijn circa 28 miljoen doden voor de bevrijding van Europa betekend heeft. Een vredestocht zou kunnen bijdragen aan een betere verhouding tussen Rusland en het Westen en de nadruk kunnen leggen op wat we gemeenschappelijk hebben.

Vredestocht 9 mei 2019

We vragen de duizenden Russen en voormalige Sovjetburgers die in Nederland wonen om op 9 mei 2019, mee te doen en, samen met de Nederlandse bevolking, in Arnhem over een brug over de Rijn te lopen, wel of niet met een bordje van uw dierbaren die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Avondprogramma 9 mei 2019

Na de tocht hebben we een groot concert voor ogen met onder meer:

 • Speciaal over uit Moskou: het 12-koppige Russisch-orthodoxe koor Zlatoust ('Gouden Stem') onder leiding van dirigent Mikhail Borodyanski
 • Toppianist Martin Oei speelt:
  • Anatoli Ljadov (1855-1914)
   Barcarolle op. 44 in fis gr.t.
  • Sergej Rachmaninov (1873-1943)
   Preludes op. 23, nr. 1, 2, 4, 5, en 6
   Moment musical op. 16, nr. 4 in e kl.t.

 'Wacht op mij'

Wilt u  meer weten over hoe in Rusland op 9 mei de oorlog wordt herdacht en de vrijheid gevierd? Lees het artikel Zjidi menja ('Wacht op mij') van de oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie, Marie-Thérèse ter Haar, over mensen die in de oorlog hun familie of verwante kwijtraakten.

Aanmelden

Natuurlijk hopen we dat vele inwoners van de voormalige Sovjet-Unie samen met Nederlanders samen in Arnhem door de stad willen lopen voor voor vrijheid en vrede. In verband met de organisatie van de vredestocht en het cultureel programma, zouden we het erg fijn vinden als u zich van tevoren aan zou willen melden. Dit kan door een mailtje te sturen naar info@ruslandacademie.nl met de tekst 'Aanmelden vredestocht'. Wij zullen u dan op de hoogte houden van de tocht en het avondprogramma.