Seminar: Zakendoen met Russen: de cultuurverschillen

Poetin schudt Modi de hand op de BRICS-top, 16 juli 2014. / Foto: © www.kremlin.ru.Dmitri Medvedev en Herman van Rompuy in Brussel, 7 december 2010. / Foto: © www.kremlin.ru.De opening van ‘Peter Food’ in Sint-Petersburg, Foto: © Empire Forum.

Westers of toch niet?

Wie zaken wil gaan doen met Russen, moet zich realiseren dat Rusland, ondanks de westerse trekjes die het oppervlakkig gezien misschien vertoont, een ánder land is. Een land met een andere cultuur dan de onze; een land waarin andere normen, waarden omgangsvormen en regels gelden.

Do's en don'ts

Aan de ene kant is dit mooi om te ontdekken en vaak erg boeiend, maar het kan aan de andere kant ook tot misverstanden en zelfs conflicten leiden. Want wanneer groet je elkaar en wanneer absoluut niet (meer)? En waarom toont een Rus eigenlijk geen eigen initiatief en wacht hij op orders? Om succesvol op de Russische markt te kunnen opereren is het belangrijk om op verschillen in cultuur voorbereid te zijn. Enige uitleg en een aantal treffende praktijkvoorbeelden werken hierbij zeer verhelderend. Leer van de belangrijkste do's en don't.

Handelscontacten

De Rusland Academie heeft veel ervaring en goede contacten met diverse Nederlandse bedrijven die zakendoen in Rusland. Voor velen van hen heeft de Academie lezingen gegeven, seminars verzorgd of handelsmissies begeleid. De lijst met handelscontacten is uitgebreid. Onder hen zijn Shell Sachalin, Gasterra, Rabobank, Heineken, Ten Hag Makelaars, Droste Bouw, Fontanka en Ottevanger Milling Engineers. 

Praktisch

Kosten per seminar: afhankelijk van het aantal lezingen per seminar
Minimale duur: in overleg
Locatie: de kosten voor een seminar zijn exclusief de locatie en de eventuele catering, die echter beide, indien gewenst, aanvullend door de Rusland Academie kunnen worden geregeld