Tips Catharina de Grote (1729-1796)

Catharina de Grootste - Zelfgeslepen diamant van de Hermitage (2016)
Deze tentoonstellingscatalugus belicht de ontwikkeling van de Duitse adelsprinses Sophia von Anhalt-Zerbst tot tsarina Catharina II de Grote. Haar voorbeeld was Elisabeth I, dochter van de vereerde Peter de Grote. Ook de oorlogen met het Pruisen van Frederik II, Turkije en Zweden komen aan bod. Ten slotte beschrijft het boek de kunst als politiek: staatsieportretten en grootschalige kunstaankopen in Frankrijk en Italië ter meerdere glorie van Rusland.
Bestellen


Boek Simon Dixon: 'Catharina de Grote'.

Simon Dixon: Catharina de Grote (2010)
Biografie van een van de meest bewonderde vorstinnen van Europa. Haar  jeugd, het onderwijs en leven aan het hof, de moord op haar man Peter III, haar filosofische activiteiten, emotioneel leven, gebiedsuitbreidingen, kunstverzameling en bestuurlijke vernieuwingen.
Bestellen

Catherine the Great: The Memoirs of Catharine the Great (2006)
Nieuwe vertaling van Mark Cruse en Hilde Hoogenboom. Intrigerende en openhartige memoires van tsarina Catharina de Grote, van haar komst aan het Russische hof als 14-jarig meisje tot haar huwelijk met Peter III, en van haar eigen ambities en leven tot de politieke situatie in Rusland en Europa.
Bestellen

 Simon Sebag Montefiore: 'Catharine the Great and Potemkin: The Imperial Love Affair'.

Simon Sebag Montefiore: Catherine the Great and Potemkin: The Imperial Love Affair (2016)
Engelstalig. 'Een van de grote liefdesverhalen in de geschiedenis, die zich kan meten met Napoleon en Joséphine, en Antony en Cleopatra … Uitstekend, geschreven met meesterlijke hand en vol betoverende details en literaire flair', aldus Economist.
Bestellen

Boek Voltaire: 'Briefwisseling met Catharina de Grote 1763-1778'. 

Voltaire: Briefwisseling met Catharina de Grote, 1763-1778 (2010)
De correspondentie tussen Catharina en Voltaire beslaat 15 jaar. Het zijn alles bij elkaar 185 brieven over uiteenlopende onderwerpen: de nieuwe Russische wetgeving, de verdeling van Polen tussen Rusland, Oostenrijk en Pruisen en de oorlog tegen de Turken. Naast politiek komen ook handel en wetenschap aan de orde, evenals de voortgang van de Verlichting. Boeiend en afwisselend tijdsbeeld.
Bestellen

John Vrieze: Catharina de keizerin en de kunsten. 

John Vrieze: Catharina, de keizerin en de kunsten - Uit de schatkamers van de Hermitage (1996)
Catalogus bij een tentoonstelling over de Russische keizerin (1729-1796) in De Nieuwe Kerk te Amsterdam. De catalogus geeft een goed beeld van de kunstschatten die Catharina de Grote tijdens haar regering heeft verzameld.
Bestellen 

 Boek W. Wagemans: 'De filosofe op de troon'.

W. Wagemans: De filosofe op de troon (2010)
Portret van Catherina de Grote als politica, vrouw en literator en een bloemlezing uit de talrijke genres die ze beoefende: komedies, columns, sprookjes, polemieken, aforismen. Catherina gebruikte haar geschriften als wapen in de politieke arena en als rechtvaardiging van haar politiek programma dat bij conservatieve tijdgenoten op veel kritiek stuitte.
Bestellen