Tips Peter de Grote (1672-1725)

Sergey Androsov & Josien Driessen van het Reve: Peter de Grote - Een bevlogen tsaar (2013)
Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam. Historische voorwerpen, schilderijen (waaronder Ruslands eerste Rembrandt, die Peter kocht in Amsterdam voor 80 gulden), archeologische gouden sieraden uit Siberië, schitterende kostuums en wapens schetsen zijn leven, zijn werk en zijn passies.
Bestellen
Graddy Boven: Peter de Grote - Tsaar met grote maritieme ambities (2013)
In 1697 en 1698 reist Peter de Grote naar Nederland en Engeland om vooral zijn kennis van de scheepsbouw te vergroten. Eenmaal terug op Russische bodem vloeit vanaf mei 1703 al die maritieme ambitie samen in de bouw van zijn droomstad Sint-Petersburg.
Bestellen

Robert K. Massie: Peter de Grote - Een biografie (2015)
Met de Pulitzerprijs bekroonde biografie van Peter de Grote Dit is de beste en meest uitvoerige biografie over de Russische tsaar Peter de Grote die tot op heden is verschenen. Robert K. Massie toont Peter in zijn jonge jaren en schetst zijn strijd om de macht en zijn pogingen om Rusland militair, technisch en cultureel tot een grote mogendheid te maken. Het door Peter de Grote gestichte Sint-Petersburg werd het symbool van zijn oriëntatie op Europa. Massie brengt de persoon tot leven: koppig en onstuimig, teder en wreed, genereus en meedogenloos - een energieke maar complexe persoonlijkheid.
Bestellen

 
Emmanuel Waegemans: De taal van Peter de Grote - Russisch-Nederlandse contacten en contrasten
Veertien bijdragen van Vlaamse, Nederlandse en Russische slavisten en vertalers-tolken die zich buigen over de gelijkenissen en verschillen tussen het Nederlands en het Russisch. 
Bestellen

Emmanuel Waegemans: De tsaar van Groot Rusland in de republiek - De tweede reis van Peter de Grote naar Nederland (1716-1717)
Dit boek beschrijft in geuren en kleuren het verblijf van Peter in de Republiek en brengt veel pittige en soms pikante details van ooggetuigen aan het licht. Het boek maakt uitvoerig gebruik van materiaal uit Nederlandse, Franse, Engelse, Belgische en Russische archieven. Het beschrijft de netwerken waarop Peter kon terugvallen en die hem voorzagen van de nodige informatie op politiek en diplomatiek vlak: zijn Russische en Nederlandse lobbyisten, zijn agenten die wapens en kunstwerken voor hem kochten, vaklui ronselden voor de Russische dienst en die hem introduceerden bij grote kunstenaars en geleerden van die tijd.
Bestellen

Filmtips

Voor 'Peter de Grote' heeft de Rusland & Oost-Europa Academie ook filmtips.

Online cursus

  • Peter de Grote
    Online cursus van de Rusland & Oost-Europa Academie bestaande uit twee lezingen. Zeer rijk geïllustreerd met historische kaarten, schilderijen, centsprenten, citaten etc.
    Spreker: Ruslandkenner drs. Marie-Thérèse ter Haar.