Lezing: Peter de Grote

Jean-Marc Nattier (1685-1766) / 'Portret van Peter de Grote', na 1717 / Hermitage Museum, Sint-Petersburg.Aleksej Gavrilovich Venetisanov (1780-1847) / ‘Peter de Grote, stichting van Sint-Petersburg’,  1838 / Tretjakovgalerij, Moskou.Standbeeld van Peter de Grote bij de Petrus en Paulusvesting. / Foto: © 2016 Doreen Elsevier.

'Een monarch die een leger heeft, heeft één hand, maar als hij ook een vloot heeft, heeft hij twee handen.'
Peter de Grote (1672-1725), tsaar van Rusland

Peter de Grote en hervormingen in Rusland

Peter de Grote (1672-1725) maakt op zijn achttiende een reis naar Nederland en Engeland. Hij verblijft daar anderhalf jaar. Terug van zijn studiereis naar voert hij in eigen land met harde hand westerse hervormingen door. Die hervormingen liggen vooral op het terrein van wetenschap en techniek. Peter de Grote ondervindt hierbij veel weerstand. Toch zorgen Peters hervormingen er wel voor dat Rusland vanaf de 17e eeuw als grote mogendheid gaat meetellen in Europa. 

Wie is Peter de Grote?

Wie is de man achter deze hervormingen? Wat weten we van zijn privéleven? En hoe staat het met de door hem gestichte stad Sint-Petersburg?

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in Peter de Grote? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor deze lezing heeft gemaakt.

Reacties

Bent u benieuwd wat anderen van deze lezing vonden? Kijk dan bij reacties op de lezing Tsaar Peter de Grote, vernieuwer van Rusland.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Praktisch

Datum: zaterdag 21 maart 2020
Tijd: 11.00-13.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 15,00