Lezing: Van koningin Anna Paulovna tot koningin Beatrix


Jean-Baptiste van der Hulst (1790-1862) / ‘Anna Paulovna, groot-hertogin van Rusland', 1841 / Haags Historisch Museum, Den Haag. Nicaise de Keyser(1813-1887) / 'Portret van grootvorstin Anna Paulovna', 1850 / Hermitage Museum, Sint-Petersburg.Jean-Baptiste van der Hulst (1790-1862) / ‘De koninklijke familie' (detail), 1832 / Collectie Koninklijk Huis Nederland.

De Romanovs en Willem II

De Russische grootvorstin Anna Paulovna wordt in 1840 Koningin der Nederlanden door te trouwen met (toekomstige koning) Willem II. Sindsdien zijn de Russische Romanovs verbonden met het Huis van Oranje Nassau.

Anna Paulovna's brieven

Anna Paulovna's broer Nicolaas I is tsaar van Rusland. Broer en zus corresponderen intensief. Hierdoor weten wij veel over Anna’s leven en over hoe zij denkt over De Nederlanden. Ze heeft bijvoorbeeld erg veel moeite met het begrip democratie en eveneens met de ideeën van de heer Thorbecke. Door hun uitbundige leven krijgen Anna Paulovna en Willem II grote financiële problemen. Om hun schulden gedeeltelijk af te kunnen betalen, haalt Anna haar broer over een aantal schilderijen uit het Oranje-Nassau familiebezit aan te kopen. Dat is een van de redenen waarom de Hermitage in Sint-Petersburg zoveel schilderijen van Hollandse meesters in de collectie heeft.

Oranje-Nassau

Anna Paulovna en Willem II hebben samen vijf kinderen: Willem (de latere koning Willem III), Alexander, Hendrik, Ernst Casimir en Sophie. Anna is de over-overgrootmoeder van koningin Beatrix. Ze is een zorgzame moeder en een fascinerende, intelligente vrouw.

Reacties

Benieuwd wat anderen van deze lezing vonden? Kijk dan bij IW Nijkerk (InnerWheel) en bij Reacties op de lezing 'Van koningin Anna Paulovna tot koningin Beatrix'.

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in Anna Paulovna? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor deze lezing heeft samengesteld.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Praktisch

Datum: zondag 10 november 2019
Tijd: 10.30-12.30 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid:  openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 15,-

Datum: zondag 22 maart 2020
Tijd: 11.00-13.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 15,-

Datum: woensdag 9 december 2020
Tijd: 15.00-17.00 uur
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 15,-