Rijke geschiedenis
‘Het Florence van Polen’, dat is de bijnaam van Krakau. Het historische stadscentrum staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook Gdansk, waar gebouwen uit de Hanzetijd na de oorlog zorgvuldig zijn gereconstrueerd, is een Poolse architectonische parel. En dan is er natuurlijk nog de hoofdstad Warschau, met haar vele musea, kerken en paleizen.
Beroemde Polen
Qua cultuur heeft eveneens Polen een rijke traditie. Denk bijvoorbeeld aan beroemde componisten als Frédéric Chopin en Krzystof Penderecki. Of aan de vier Poolse winnaars van de Nobelprijs voor de Literatuur, waaronder in 1996 Wislawa Szymborska. En wist u dat Joseph Conrad, die in het Engels schrijft, ook een Pool is? Iedereen kent natuurlijk Paul Johannes Paulus II en acteur en filmmaker Roman Polanski. Ook de wetenschappers Nicolaas Copernicus en Madame Curie zullen bij velen bekend zijn.
Politiek
Polen heeft een rijke traditie en een roerige geschiedenis. Het land heeft zich na de val van het communisme in sneltreinvaart ontwikkeld. Winkels en wolkenkrabbers schieten als paddenstoelen uit de grond. Sinds 2004 is het land lid van de Europese Unie, maar hoe verhoudt Polen zich eigenlijk ten opzichte van Europa en zijn grote oosterbuur Rusland?
Docent
Rusland- & Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.
Datum: momenteel niet ingepland
Tijd: uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid:openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 70,00