• Gewijzigde site

    Deze site wordt niet meer actueel gehouden.

    Als gevolg op de huidige situatie hebben we moeten besluiten om op een andere manier verder te gaan.

    Klik voor actuele informatie op www.Eurazie-instituut.nl

Cursus: Russisch-Nederlandse betrekkingen (4 colleges)

Verbondenheid tussen Nederland en Rusland

Deze cursus bestaat uit capita selecta uit de geschiedenis van de Nederlands-Russische betrekkingen. Al eeuwenlang bestaan er nauwe banden tussen Nederland en Rusland. Nederland en Rusland hebben veel gemeen. Maar er zijn ook grote cultuurverschillen. Dat was al zo in de 16e eeuw en dat is vandaag de dag nog steeds zo.

Russen in Nederland

Veel beroemde Russen zijn in de loop der tijd naar Nederland gekomen. Zo vertrekt Peter de Grote op zijn 18e naar Nederland. Hij blijft anderhalf jaar. De Russische grootvorstin Anna Paulovna wordt in 1840 Koningin der Nederlanden. Ze is de over-overgrootmoeder van koningin Beatrix. Van de brieven die zij schrijft aan haar broer, tsaar Nicolaas I, leren we veel over hoe zij over De Nederlanden denkt.

Nederlanders in Rusland

In de 18e eeuw trekken vanuit het Overijsselse Vriezenveen de ‘Rusluie’ naar Rusland. Ze zijn zo succesvol dat tot 1917 grote delen van St. Petersburg in handen zijn van Vriezenveners. Later, in de jaren 30, trekken Nederlanders als Schemerhorn, Rutgers en Wiesing naar het ‘socialistische paradijs’. Helaas lopen droom en werkelijkheid niet parallel.

Programma cursus

Docent

Rusland- & Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.


Datum: momenteel niet ingepland
Tijd:  uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 70,00

Wilt of kunt u niet de hele cursus volgen maar zou u toch graag een of meerdere lessen bijwonen? Dat kan! Alle lessen zijn individueel te volgen. Klik op de desbetreffende les of lessen en schrijf u in.

Reacties zijn gesloten.