Rusland door de eeuwen heen
Deze cursus geeft een overzicht van de Russische cultuurgeschiedenis. Het begrip ‘Russische ziel’ is daar onlosmakelijk mee verbonden. Maar wat verstaan we er eigenlijk onder? En hoe staat het met collectieve normen en waarden? Met vrijheid, democratie en privacy?
Peter en Catharina de Grote
Peter de Grote verblijft tijdens zijn tienerjaren anderhalf jaar in Nederland. Terug in Rusland voert hij vele hervormingen door en sticht de stad Sint-Petersburg. Voor Catharina de Grote is hij een bron van inspiratie. Als verlicht despoot zwaait zij de scepter over het 18e-eeuwse Rusland. Ze verzamelt veel kunst en weet net als Peter de Grote Rusland in de Europese politiek te laten gelden.
Grote schrijvers en componisten
Ook in de 19e eeuw staat de Russische cultuur in hoog aanzien. Schrijvers als Poesjkin, Toergenev, Dostojevski en Tolstoj. Componisten als Glinka, Tsjaikovski en Moessorgski. Het zijn slechts enkele namen uit de rijke Russische cultuurgeschiedenis.
De Romanovs
Een cultuurgeschiedenis van Rusland is niet compleet zonder stil te staan bij de Romanovs. Anna Paulovna wordt in 1840 Koningin der Nederlanden. Haar broer, Nicolaas I, is tsaar van Rusland. Maar de Romanovs hebben het niet gemakkelijk. Denk aan tsaar Nicolaas II, Alexandra en Raspoetin. De laatste tsarenfamilie wordt in 1918 vermoord.
Programma cursus
- les 1: Russische normen en waarden en de Russische ziel
- les 2: Peter de Grote en Catharina de Grote
- les 3: Russische cultuurgeschiedenis: de 19e eeuw
- les 4: Van Romanov tot Oranje Nassau en het einde van het Russische keizerrijk
Docent
Rusland- & Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.
Datum: momenteel niet ingepland
Tijd: uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid:openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 70,00