• Gewijzigde site

    Deze site wordt niet meer actueel gehouden.

    Als gevolg op de huidige situatie hebben we moeten besluiten om op een andere manier verder te gaan.

    Klik voor actuele informatie op www.Eurazie-instituut.nl

Cursus: Russische schilderkunst in de 19e eeuw (3 colleges)

‘Ik heb altijd de overtuiging gekoesterd dat genre- en historieschilderijen, sprookjes, liederen, volksverhalen en –toneel allemaal een afspiegeling zijn van het innerlijke en uiterlijke karakter van een natie, inclusief zijn verleden en heden, en misschien zelfs zijn toekomst. Armzalig is de natie die zich haar verleden niet herinnert en het niet waardeert en liefheeft.’
Viktor Vasnetsov (1848-1926, Russisch kunstenaar

Hoogtepunten van de Russische schilderkunst

Welk Russisch kind is niet opgevoed met de beroemde schilderijen van de Tretjakovgalerij, het museum voor Russische kunst in Moskou? Tijdens deze lezing maakt u een virtuele reis langs de belangrijkste topstukken. U krijgt een goed beeld van de roerige Russische geschiedenis en de mysterieuze Russische ziel.

Ilja Repin, de Russische Rembrandt

De in de Oekraïne geboren Ilja Repin is in het westen de bekendste schilder van het Russisch realisme. Velen kennen zijn meesterwerken zoals De Wolgasleepers, De processie in het gouvernement Koersk, Tsarina Sofia en De onverwachte thuiskomst. Maar wie is de man achter deze schilderijen? Hoe sociaal bewogen was hij?

Veresjagin en de Russische Oriënt

Diverse Russische schilders zoals Dimitri Koeznetsov, Vasily Polenov en anderen vereeuwigen de oosterse sfeer van het Russische zuiden. Van het dagelijks leven van de Russische Oriënt tot reisimpressies, oorlogsverslagen en allegorieën. Van de manier waarop Rusland en de buurlanden naar elkaar kijken tot de Zijderoute. Vasily Veresjagin is de absolute meester in dit opzicht.

Programma cursus

Docent

Rusland- & Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.


Datum:
Schrijf u svp in voor iedere afzonderlijke lezing

Reacties zijn gesloten.