Cursus: Russische schilderkunst en dans in de 20e eeuw (2 colleges)

Kazimir Malevitsj (1879-1935)

Kazimir Malevitsj is een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Als schepper van een abstractie die hij zelf ‘suprematisme’ noemt, is Malevitsj vooral bekend door een in essentie abstracte en geometrische schilderkunst (Zwart vierkant, Wit vierkant, Rood Vierkant). Wie is de man achter de kunst? In welke tijd leeft hij en ontstaat zijn werk?

Marc Chagall (1887-1985)

De Wit-Russische schilder Marc Chagall is tijdens zijn leven al een gevierd kunstenaar in het Westen. Chagall was uitzonderlijk getalenteerd en zeer veelzijdig. Zo is hij verantwoordelijk voor de aankleding van Stravinsky’s ballet De Vuurvogel en maakt hij voor de Hadassah-synagoge in Jeruzalem glas-in-loodramen. U maakt niet alleen kennis met zijn prachtige werk, maar u hoort ook zijn levensverhaal.

Diaghilev en zijn Ballets Russes

Sergei Diaghilev (1872-1929) heeft een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van het huidige moderne ballet. Zijn Vuurvogel, Petroesjka en Le Sacre du Printemps zijn destijds een hype in Europa. In 1909 richt Sergei Diaghilev het gezelschap ‘Ballet Russes’ op. Door uitvoeringen op muziek van moderne componisten als Stravinsky oefent Ballet Russes een grote invloed uit op de ontwikkeling van de dans in Europa en Amerika. Kenmerkend voor de kunst uit deze periode, die ook wel het ‘Zilveren Tijdperk’ wordt genoemd, is het samengaan van verschillende kunstvormen in een ‘totaalkunstwerk’.

Programma cursus

Docent

Rusland- & Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.


Datum: momenteel niet ingepland
Tijd:  uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 70,00

Reacties zijn gesloten.