Dwarsdenken

Het andere nieuws

DIn deze rubriek vindt u niet de berichten die op de voorpagina van de NRC, de Volkskrant, Trouw, AD of De Telegraaf staan. Deze pagina is juist bedoeld om aandacht te schenken aan het andere nieuws over Rusland en Oost-Europa. Het nieuws uit de buitenlandse media of het nieuws dat niet door de grote Nederlandse kranten wordt opgepakt. De rubriek beoogt meer achtergrondinformatie te bieden en een genuanceerd beeld geven. De naam van deze rubriek, 'Dwarsdenken', is ontleend aan het congres Dwarsdenken: Rusland en het westen dat de Rusland & Oost-Europa Academie in mei 2016 heeft georganiseerd. In 2017 was er wederom een congres: Dwarsdenken 2017: Waarom Gorbatsjov teleurgesteld is in het Westen

M1A1 Abramstank in Irak. / Foto: © 2004 United States Air Force ID 041027-F-2034C-010.Vladimir Poetin staat de pers te woord, 17 april 2008. / Foto: © www.kremlin.ru. Michael Gorbatsjov. / Foto: © RIAN (Russian International News Agency), RIA Novosti archive, image # / CC-BY-SA 3.0.Pro-Russische demonstratie in Odessa, 13 april 2014. / Foto: © 2014 HOBOPOCC.

Russiagate

De stroom negatieve berichten over Rusland houdt aan. Is een nieuwe Koude Oorlog nog wel te stoppen? Lees wat professor emeritus Stephen F. Cohen van de New York University en Princeton University hierover schrijft.
Bron: Stephen F. Cohen: 'More Cold War Extremism and Crises', The Nation, 3 oktober 2019. Lees het volledige artikel

'Zelden was de relatie tussen de VS en Rusland gevaarlijker dan nu'

De top tussen Vladimir Poetin en Donald Trump in Helsinki is aanleiding voor veel discussie en negatieve berichtgeving. Stephen F. Cohen, emeritus professor Ruslandkunde en politiek aan de New York University en Princeton University, spreekt zelfs over een 'Summitgate'.
Bron: Stephen F. Cohen: 'Summitgate and the Campaign vs. 'Peace'', The Nation, 11 juli 2019. Lees het volledige artikel

'Russen accepteren niemand boven zich, VS-dominantie pikken ze nooit'

Het zou kunnen: ontspanning in de nieuwe Koude Oorlog. Maar analist Dmitri Trenin, directeur van het Amerikaanse Carnegie Instituut in Moskou en adviseur bij de ontwapeningsgesprekken met de VS in Geniève, ziet het niet gebeuren.
Bron: Trouw, 3 juni 2018. Lees het volledige artikel

'Het gevaar van Rusland wordt enorm overschat'

De Amerikanen en het Westen framen dat Rusland onze primaire vijand is. Dat heeft te maken met de gebeurtenissen met de Oekraïne en nu in Syrië. Maar als je luistert naar Poetins redes, teksten en doctrines, dan is Rusland niet van plan om het Westen aan te vallen. Wel is hij bereid om de Russische geopolitieke belangen te verdedigen. Maar het Westen accepteert dat niet.
Bron: Interview van Coen de Jong met Wierd Duk, Café Weltschmerz, 14 april 2018. Luister naar het volledige interview

Onbeteugelde macht vermorzelt kritisch vermogen

'Er bestaat geen internationale community. Alles wat namens de wereldgemeenschap bepaald wordt, komt uit de koker van Amerika. De enige die daarin dwarsliggen zijn de Russen en de Chinezen.' Professor Karel van Wolferen over de geopolitieke relaties tussen Amerika, Rusland, Syrië en het Westen.
Bron: Interview Stan van Houcke met Karel van Wolferen, Café Weltschmerz, 2 april 2018. Luister naar het volledige interview

NAVO drijft Poetin in een hoek

De NAVO-top in Boekarest in 2008 vormde een breekpunt in de relatie tussen Rusland en het Westen. De NAVO zette de deur open voor Georgië en Oekraïne. Beide landen mochten lid worden, al werd er geen datum genoemd. Dat was de wens van de Amerikaanse president Bush. De Duitse bondskanselier Merkel verzette zich daartegen. Maar de NAVO besloot de deur toch op een kier te zetten. Voor Rusland was dat onbespreekbaar en Poetin liet dat na afloop ook weten. De voormalige secretaris-generaal zegt nu dat hij de reactie heeft onderschat en dat hij meer had moeten doen om de partijen op één lijn te houden. Volgens De Hoop Scheffer heeft het besluit geleid tot een radicalisering bij Poetin. Hij ziet een direct verband met de oorlog in Georgië (2008) en Oekraïne (2014). Inmiddels is de Hoop Scheffer ervan overtuigd dat er voor beide landen geen sprake meer kan zijn van lidmaatschap.
Bron: Nieuwsuur, 8 januari 2018
Luister naar het volledige interview

Crisispunt?

De Russen komen eraan! De Russen komen eraan! Maar komen de Russen er daadwerkelijk aan? Wat zit er achter deze hysterie? Hoe moet Rusland hier op reageren? Stevenen we regelrecht af op een ernstig conflict? Luister naar de visie van Lord Richard Balfe, Lee Stranahan en John Laughland.
Bron: CrossTalk, RT Question More, 30 maart 2018. Luister naar het volledige interview

MH17: De bredere context

Wetenschapper Kees van der Pijl, professor emeritus internationale relaties aan de Universiteit van Sussex en auteur van het boek Der Abschuss: Flug MH17 over de bredere context van de ramp met de MH17.
Bron: Interview van Stan van Houcke met Kees van der Pijl, Café Weltschmerz, 14 februari 2018. Luister naar het volledige interview 

Russofobie en nepnieuws: De affaire Halbe Zijlstra

'In plaats van wederzijdse historische empathie is politiek Nederland echter in de ban van Russofobie', aldus Laurien Crump, universitair hoofddocent in de Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Zij werkt momenteel aan een groot onderzoek over de OVSE en laat haar licht schijnen over de politieke implicaties van Zijlstra's leugen.
Bron: 'In het landsbelang, Halbe, treed af', artikel van Laurien Crump op NRC.nl, 13 februari 2018. Lees het volledige artikel.

'Demonisering van Poetin is zeer gevaarlijk'

Interview met Marie-Thérèse ter Haar over de beeldvorming van Rusland in Nederland en de momenteel moeizame betrekkingen tussen ons land en het grootste land ter wereld.
Bron: Interview van Eric van de Beek met Marie-Thérèse ter Haar voor Novini, 3 februari 2018. Lees het volledige interview

Rusland, onderwijs en IS

Rusland blijft zeker moslimonderwijs via de grote staatsuniversiteiten steunen om te voorkomen dat radicale groepen als IS voet aan de grond krijgen in het land. De beste manier om ideeën zoals die van IS te bestrijden, is met andere ideeën, aldus Vladimir Poetin.
Bron: Russia Today, 25 januari 2018. Lees het volledige interview

De Witte Revolutie

Schrijver Bas van der Plas woont in de stad Narva in Estland, op 100 meter van de Russische grens. Onlangs schreef hij het boek Hij maakt alleen de dood leefbaarder, over de oppositie in Rusland en de invloed van de VS. Een opmerkelijke bijlage bij het boek is het document 'De Witte Revolutie', dat beschrijft hoe liberalen de macht willen grijpen in Rusland. Van der Plas licht zijn visie toe in een interview voor Novini.
Bron: Interview van Eric van de Beek met Bas van der Plas voor Novini, 20 december 2017. Lees het volledige interview.

'Het beeld van Nederlanders over Rusland is zorgwekkend'

Aldus Eva Hartog, hoofdredacteur van The Moscow Times, de krant van de Nederlandse zakenman Derk Sauer. Klopt het beeld dat Nederlanders hebben van Rusland? Is de aard van de dreiging voor Russische journalisten veranderd? Mag je de Russische media met de Nederlandse vergelijken? Lees de visie met Eva Hartog.
Bron: Interview van Eric van de Beek van Eva Hartog in De Nieuwe Reporter, 15 november 2017. Lees het volledige artikel.

Persvrijheid in Rusland. Vermoordt Poetin journalisten?

In het Westen wordt algemeen aangenomen dat de Russische pers niet 'vrij' is. Klopt dat beeld? Vermoordt het Kremlin journalisten? Staatsuniversiteit Moskou: 'Buitenlandpolitiek Westen bepaalt visie op onze media'.
Bron: Eric van de Beek in Novini, 13 november 2017. Lees het volledige artikel.

Poetin, Pieter Omzigt en de NRC

Waarom komt NRC juist op dit moment met een oude en opgepoetste gebeurtenis waarbij een uitstekend functionerend kamerlid het veld moet ruimen? De MH17 en complottheorieën. Professor Karel van Wolferen gaat op zoek naar de argumenten.
Bron: Café Weltschmerz, 18 november 2017. Luister naar het volledige interview

'Poetin heeft het echt geprobeerd'

'Ruslands probleem is dat het tegelijk Europees en niet-Europees is (...) Het zijn gewoon moeilijke en gevaarlijke tijden. Met het opgeheven vingertje wijzen naar Poetin zal niet helpen', aldus Nina Chroesjtsjov, achterkleindochter van Nikita Chroesjtsjov.
Bron: Trouw, 14 oktober 2017. Lees het volledige artikel

Associatieverdrag Oekraïne

Thierry Baudet interviewt collega-interviewer bij CWS en financieel onderzoeksjournalist Arno Wellens over de financeel-economische gevolgen van het akkoord.
Bron: Café Weltschmerz, 17 feburari 2016. Luister naar het volledige interview

Is Rusland een bedreiging voor de VS?

Emeritus hoogleraar en Ruslandkenner professor Stephen Cohen van Princeton University en New York University laat zijn licht hierover schijnen in een interview met Abby Martin.
Bron: The Empire Files, 19 januari 2017. Luister naar het volledige interview.

Waarom de NAVO volgens Rusland niet zou mogen bestaan

5300 NAVO-militairen trainen op het platteland van Litouwen. Codenaam: Iron Wolf 2017. De spanningen met Rusland lopen op. 'Er is amper oog voor elkaars perspectief' aldus Rusland- en Oost-Europadeskundige Marie-Thérèse ter Haar. Dick Zandee (Instituut Clingendael) en militair historicus Chris Klep geven eveneens hun visie op de NAVO-oefening.
Bron: NOS op 3, 24 juni 2017. Lees het volledige artikel.

Openhartig interview van Oliver Stone met Vladimir Poetin

Tussen juli 2015 en februari 2017 sprak regisseur Oliver Stone meer dan 30 uur lang met Vladimir Poetin. Het resultaat is een 4 uur durende onthullende documentaire die een uniek inkijkje biedt in Poetins privéleven en zijn standpunten op het gebied van o.m. Oekraïne, Syrië, Edward Snowdon en Donald Trump.
De documentaires zijn op 16 en 17 juni 2017 uitgezonden op National Geographic. Ze zijn terug te zien op YouTube: 

'De NATO, een monsterlijk instituut'

Waarom de NATO volledig uit de hand is gelopen en slecht is voor zowel Europa als de VS. Engelstalig essay van professor Karel van Wolferen, die op 21 oktober a.s. ook een van de sprekers is op ons congres Dwarsdenken 2017: Waarom Gorbatsjov teleurgesteld is in het Westen
Bron: Prof. K.G. van Wolferen: NATO, a Monstrous Institution. Lees het volledige artikel

Poetins uitspraken op het SPIEF 2017

President Poetin ontkent dat er geheime afspraken zijn gemaakt tussen de Russische ambassadeur in de VS, Sergej Kisljak, en de regering Trump. Tijdens het SPIEF (St. Petersburg International Economic Forum 2017) deed hij nog een aantal andere uitspraken, onder meer over de rol van de Westerse media in de Russische politiek. 
Bron: Russia Today, Question More, 3 juni 2017. Lees het volledige artikel

VS en EU spelen dubieuze rol bij ontwrichting Oekraïne

Door het politieke standpunt van het Westen en de verslaggeving over Oekraïne zijn we vaak geneigd te denken dat Rusland debet is aan alle ellende daar. De werkelijkheid is echter anders, betogen drs. Marie-Thérèse ter Haar en prof. Karel van Wolferen. Het Westen, en dan vooral Amerika, heeft een grote rol gespeeld in de destabilisatie van dit land.
Bron: Reformatorisch Dagblad, 26 april 2017. Lees het volledige artikel

MH17 - Het verbergen van de onderste steen

Willem Middelkoop in gesprek met CDA-tweedekamerlid Pieter Omzigt, die zich al drie jaar intensief bezighoudt met het onderzoek naar de schuldvraag van het neerhalen van de MH17. Waarom is de onderste steen nog steeds niet bovengekomen, zoals premier Rutte heeft beloofd? Maakt de Nederlandse regering zich schuldig aan doofpotpraktijken? Faalt de Wet openbaarheid van bestuur? 
Bron: Café Weltschmerz, 31 maart 2017. Luister naar het volledige interview

Minsk en Moskou

Hoe kijkt een prominent Oekraïens politicus aan tegen de relatie tussen Oekraïne en Rusland, en tussen Oekraïne en het Westen? Hoe groot is de invloed van Washington in Kiev? Viktor Medvedchuk werkte aan het opstellen van de akkoorden van Minsk. In een gesprek met Oksana Boyka geeft hij zijn visie.
Bron: Worlds Apart, 19 maart 2017. Luister naar het volledige interview (Engelstalig)

Amerikaanse Ruslandexpert over de dreiging van een nieuwe Koude Oorlog

Professor emeritus Stephen Cohen (Princeton University, New York University) is de auteur van het boek Why Cold War Again? How America Lost Post-Soviet Russia. In een interview met Abby Martin wijst hij op de gevaren van de huidige relatie tussen de VS en Rusland. Hij gaat in op Gorbatjov, de demonisering van Poetin en valse berichtgeving.
Bron:
 The Empire Files, 5 februari 2017. Luister naar het volledige interview (Engelstalig)

 

Meer Dwarsdenken?

Ga naar Dwarsdenken 2016