1e Congres: Dwarsdenken: Rusland en het westen (mei 2016)

De uitbreiding van de NAVO in Europa. / Kaart: © Patrickneil, based off of Image:EU1976-1995.svg by glentamara. Vladimir Poetin staat de pers te woord, 17 april 2008. / Foto: © www.kremlin.ru. Angela Merkel en Vladimir Poetin beantwoorden vragen van de pers, 8 maart 2008 / Foto: © www.kremlin.ru.

Dat in Rusland de media dikwijls propagandistisch en bevooroordeeld zijn wisten we al, maar hoe zit dat eigenlijk bij ons? Lezing van Ruslanddeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

'Er bestaat maar één beletsel voor het tot stand komen van wederzijds begrip en waardering der volken: de domheid.'
Jan Greshof (1888-1971), Nederlands schrijver en letterkundige

Wederzijds begrip

Een brug slaan tussen oost en west is de missie van de Rusland & Oost-Europa Academie. Daarom organiseert de Rusland & Oost-Europa Academie 'Dwarsdenken', een congres om een ander geluid te laten horen, een geluid dat in de mainstreammedia soms ondergesneeuwd dreigt te raken. Vier deskundigen op het gebied van Rusland en de relaties tussen Rusland en het westen komen op deze dag uitgebreid aan het woord. 

Sprekers

 • Prof. Karel van Wolferen
  Prof. Karel van Wolferen is oud-correspondent van NRC Handelsblad. Hij is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

 • Prof. Gilbert Doctorow
  Prof. Gilbert Doctorow (Harvard College, Columbia University) werkte 25 jaar lang voor diverse Amerikaanse en Europese multinationals. Tegenwoordig woont hij in Brussel en houdt hij zich vooral bezig met internationale relaties.

 • Joost Niemöller
  Joost Niemöller is een doorgewinterd journalist en auteur van het boek MH17: De doofpotdeal. Niemöller heeft geschreven voor een hele reeks kranten, tijdschriften en websites, waaronder de VolkskrantNieuwe Revu, de Groene Amsterdammer, HP, De Tijd en De Dagelijkse Standaard.

 • Drs. Marie-Thérèse ter Haar
  Marie-Thérèse ter Haar is de oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie Empirique te Arnhem. Door middel van het geven en organiseren van lezingen, cursussen, congressen en culturele activiteiten probeert ze oost en west nader tot elkaar te brengen.

Programma

 • 10.00-11.15 uur: Prof. Karel van Wolferen & Prof. Gilbert Doctorow
  De propagandamachine: de buitenlandse politiek van Rusland en het westen
  Na een inleiding van zowel Prof. van Wolferen als Prof. Doctorow gaan beide heren met elkaar in gesprek over de dreiging van een nieuwe Koude Oorlog tussen Rusland en het westen. Welke rol speelt de Verenigde Staten in dit grote geopolitieke spel? Welke rol is weggelegd voor de NAVO en de EU?

 • 11.15-11.30 uur: Pauze

 • 11.30-12.30 uur: Vervolg gesprek Prof. Karel van Wolferen en Prof. Gilbert Doctorow

 • 12.30-14.00 uur: Lunch (op eigen gelegenheid)

 • 14.00-15.15: Joost Niemöller
  De doofpotdeal van de MH17
  Een kritische beschouwing van de berichtgeving rondom fatale vlucht MH17. Feiten, fictie en Koude-Oorlogretoriek. Staan bepaalde belangen waarheidsvinding in de weg? 

 • 15.15-15.30 uur: Pauze

 • 15.30-16.45 uur: Drs. Marie-Thérèse ter Haar
  Zijn zij nou gek of zijn wij het? Ruslands actuele geschiedenis
  Dat in Rusland de media dikwijls propagandistisch en bevooroordeeld zijn, weten we, maar hoe kan het dat 90% van de Russen tevreden is over de eigen regering?

Praktisch

Datum: zaterdag 21 mei 2016
Tijd: 10.00-16.45 uur (deur open 20 min. voor aanvang)
Locatie: St. Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, 3512 GS Utrecht (Prachtige kerk, hartje stad)
Prijs: € 39,50 (incl. koffie/thee, excl. lunch)