Reacties reis: De steden van de Gouden Ring

HEVO Rosmalen

Na twee boeiende lezingen van Marie-Thérèse ter Haar over het heden en verleden van Rusland in relatie tot het Westen voor leden van de Seniorenvereniging HEVO Rosmalen bleek een grote belangstelling om op reis te gaan naar Rusland. Circa 60 geïnteresseerde reisgenoten wilden niet alleen de beide wereldsteden, Moskou en Sint-Petersburg, bewonderen, maar ook de Goudenringsteden en het Russische platteland. Zo ontstond een 10-daagse reis van Moskou naar Petersburg onder leiding van Marie-Thérèse ter Haar.

Zij ontving ons op het vliegveld van Moskou, waarna een fascinerende reis volgde. Van het moderne, Westers georiënteerde, hedendaagse en levendige Moskou, via het lieflijke platteland van datsja’s, berkenbossen en glorieuze Goudenringsteden, zoals Soezdal, Vladimir en Sergiev Posad met schitterende kathedralen van de Russisch-orthodoxe religie, terug in de tijd van de tsaren, naar Sint Petersburg, de majestueuze en statige stad aan de Neva. De highlights werden bezocht onder begeleiding van lokale, goed Engels of Nederlands sprekende gidsen.

Buiten de hoogtepunten: het Kremlin, het Rode Plein met de Basiliuskathedraal en de Metro van Moskou, het weidse en pittoreske Soezdal, het 'Vaticaan van de Russisch orthodoxe kerk', Sergiev Posad, de oudste stad van Rusland, Novgorod en de Hermitage en het Tsarendorp in Sint Petersburg, bleef er (te) weinig tijd om de rijkdom van de steden goed te ondervinden. Daarvoor is een langer verblijf onontbeerlijk.

De indrukwekkende reis werd nog eens rijker door de vertellingen van Marie-Thérèse. Op beeldende en boeiende wijze wist zij Tsajkovski en Tolstoi gezicht te geven, al reizend door hun oorspronkelijke woon- en leefomgeving. Het andere Rusland ervaarden we niet alleen door te zien, te beleven en te luisteren naar de Russische mensen, maar vooral ook door de levensverhalen van Marie-Thérèse over het heden, verleden en toekomst van Rusland, de politieke werkelijkheid en de betreurenswaardige verhouding met het Westen.

Al met al een aanbevelenswaardige reis met een gepassioneerde reisleidster in prima hotels met goed ontbijt en diner.

Aan toerisme is nog veel te winnen, waar de Chinezen nu helaas de overhand hebben. Het wordt tijd dat de West-Europeanen de rijkdom van de historie, de cultuur en de literatuur, maar vooral ook de Slavische bevolking leren ontdekken en ontmoeten, hetgeen een meer ruimdenkende kijk op Rusland zal geven.

Jan Jansen, lid reiscommissie HEVO Rosmalen, 10 augustus 2019