Cursus: De Russische opera in de 19e eeuw


Ilja Repin (1844-1930) / 'Portret van componist en scheikundige Alexander Borodin', 1888. / Russisch Museum, Sint-Petersburg. Ilja Repin (1844-1930), ‘Sadko’, 1876 / Russisch Museum, Sint-Petersburg. Ilja Repin (1844-1930) / 'Portret van M.P. Moessorgski', 1881. / Tretjakovgalerij, Moskou.

De eerste echt Russische opera's

In de 19e eeuw worden er voor het eerst Russische opera’s gecomponeerd. De eeuwen daarvoor is de elite in Rusland vooral gericht op de cultuur van West-Europa. Mede onder invloed van het nationaal ontwaken verandert dit in de 19e eeuw en ontstaan er Russische opera’s. 

Kenmerken van de 19e-eeuwse Russische opera

De Russische opera van de 19e eeuw kenmerkt zich vooral door de nationalistische muziek. Het Machtig Hoopje, een groep Russische componisten die zich inzetten voor Russische muziek, heeft veel invloed. De Russische opera's zijn theatraal en meeslepend. Vaak zijn er ook invloeden van de Russische volksmuziek in te horen.

Focus

Tijdens de cursus komen de onderstaande opera’s uitgebreid aan bod:

Vervolgcursus

Wie wil weten hoe de geschiedenis van de Russische opera verder verloopt, kan de vervolgcursus De Russische opera in de 20e eeuw volgen.

Wilt of kunt u niet de hele cursus volgen maar zou u toch graag een of meerdere lessen bijwonen? Stuur dan een e-mail naar: info@ruslandacademie.nl.