Cursus: Diaghilev en zijn Ballets Russes


Foto van de wereldberoemde Russische ballerina Anna Pavlova, 1911.Ontwerp van Léon Bakst (1866-1924) voor 'De Vuurvogel', 1910.
Ontwerp van Léon Bakst (1866-1924) voor 'Carnaval', 1910.Vera en Michael Fokine in 'Scheherezade', 1914

Diaghilev en het moderne ballet

Sergei Diaghilev (1872-1929) heeft een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van het huidige moderne ballet. Zijn VuurvogelPetroesjka en Le Sacre du Printemps zijn destijds een ‘hype’ in Europa.

Oprichting Ballet Russes

In 1909 richt Sergei Diaghilev het gezelschap ‘Ballet Russes’ op. Door uitvoeringen op muziek van moderne componisten als Stravinsky oefent Ballet Russes een grote invloed uit op de ontwikkeling van de dans in Europa en Amerika. 

Inspiratiebronnen

De modernistische dansstroming uit Rusland put uit twee bronnen: enerzijds laat men zich inspireren door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de literatuur en de kunst in West-Europa. Denk daarbij aan het Franse Symbolisme, het Impressionisme en de Jugendstil. Anderzijds zijn de oud-Russische kunst en de Russische folklore een bron van inspiratie.

Totaalkunstwerk

Kenmerkend voor de kunst uit deze periode, die ook wel het 'Zilveren Tijdperk' wordt genoemd, is het samengaan van verschillende kunstvormen in een ‘totaalkunstwerk’.

Focus

Tijdens de cursus worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

  • Diaghilev
  • Ballets Russes
  • Le Sacre du Printemps van Stravinsky (deze opvoering veroorzaakte destijds een rel in de Opera van Parijs)
  • Het Bolsjoi ballet

Wilt of kunt u niet de hele cursus volgen maar zou u toch graag een of meerdere lessen bijwonen? Stuur dan een e-mail naar: info@ruslandacademie.nl.