Cursus: Russische schilderkunst in de 19e eeuw

Ilja Efminovch Repin (1844-1930) / 'Ivan de Verschrikkelijke en zijn zoon Ivan', 1885 / Tretjakovgalerij, Moskou. Isaac Levitan (1860-1900): 'Zonnige dag', 1876.Arkhip Koeindzhi (1842-1910): 'Het Ladogameer', 1873. Michael Nesterov (1862-1942): 'De kluizenaar', 1888-1889.Nikolaj Dmitriyevich Koeznetsov (1850-1929): 'Portret van de kunstenaar Apollinary Vasnetsov', 1897 / Tretjakovgalerij, Moskou.Vasili Veresjtsjagin (1842-1904): 'Zij zijn de overinnaars', 1872 / Tretjakovgalerij, Moskou. Viktor Vasnetsov (1848-1926), 'Ivan de Verschrikkelijke', 1897 / Tretjakovgalerij, Moskou.

'Ik heb altijd de overtuiging gekoesterd dat genre- en historieschilderijen, sprookjes, liederen, volksverhalen en –toneel allemaal een afspiegeling zijn van het innerlijke en uiterlijke karakter van een natie, inclusief zijn verleden en heden, en misschien zelfs zijn toekomst. Armzalig is de natie die zich haar verleden niet herinnert en het niet waardeert en liefheeft.'
Viktor Vasnetsov (1848-1926, Russisch kunstenaar

Deze cursus is opgezet naar aanleiding van de vijf Russische tentoonstellingen in het Groninger Museum. Iedereen die deze expositie heeft gemist of ieder die deze sfeer opnieuw wil beleven zal geroerd zijn door de prachtige Russische schilderkunst. 

Ilja Repin, Russisch realist

De in de Oekraïne geboren Ilja Repin is in het westen de bekendste schilder van het Russisch realisme. Velen kennen zijn meesterwerken zoals De WolgasleepersDe processie in het gouvernement KoerskTsarina Sofia en De onverwachte thuiskomst. Maar wie is de man achter deze schilderijen? Hoe sociaal bewogen was hij?

Landschapsschilders Sjisjkin, Levitan, Koeindzji en Nesterov

Schilders als Ivan Sjisjkin, Isaac Levitan, Archip Koeindzji of Michael Nesterov geven een kijk op het Russische landschap en de melancholische ziel. Het verlangen, de weemoed en de intense betrokkenheid bij het afwisselend barre, grootse en lyrische Russische landschap heeft duidelijk invloed op haar inwoners en haar cultuur.

De Russische Oriënt: Veresjagin, Koeznetsov, Polenov

Russische schilders Vasily Veresjagin, Dimitri Koeznetsov, Vasily Polenov en anderen vereeuwigen de oosterse sfeer van het Russische zuiden. Van het dagelijks leven van de Russische Oriënt tot reisimpressies, oorlogsverslagen en allegorieën. Van de manier waarop Rusland en de buurlanden naar elkaar kijken tot de Zijderoute.

Als een sprookje

Vele van de fantasierijke schilderijen liggen verankerd in het collectieve geheugen van de Russen. Ze zijn tot op de dag van vandaag de lievelingen van het Russisch publiek dat de Tretjakovgalerij in Moskou of het Russisch Museum in Sint Petersburg bezoekt. Welke Rus kent niet Vasnetsov’ Ridder op de Driesprong, zijn Aljonoesjka of Ivan de tsarenzoon op de grijze wolf

De legendarische Sergej Diaghilev en de Ballet Russes

Deze les laat zien hoe groot de invloed van de beeldende kunst, theater, muziek en schilderkunst is geweest op de westerse kunstwereld onder de inspirerende leiding van producer Sergej Diaghilev rond de eeuwwisseling.

Programma 

  • les 1: Russisch realist Ilja Repin
  • les 2: Het Russische Landschap
  • les 3: De Russische Oriënt 
  • les 4: Russische sprookjes
  • les 5: In dienst van Diaghilev

Wilt of kunt u niet de hele cursus volgen maar zou u toch graag een of meerdere lessen bijwonen? Stuur dan een e-mail naar: info@ruslandacademie.nl.