Film: Ivan de Verschrikkelijke, deel 1

Filmposter van de film 'Ivan de Verschrikkelijke' van Eisenstein.Gegevens deel 1

Regie: Sergei Eisenstein
Cast: Nikolai Cherkasov, Lyudmila Tselikovskaya, Serafima Birman, Mikhail Nazvanov
Jaar: 1944


Inhoud deel 1

De film begint met de kroning van tsaar Ivan IV, in 1547. Deze nieuwe heerser, op dat moment 17 jaar, deelt in zijn toespraak mee dat hij Rusland wil verenigen en beschermen tegen vreemde machten. Niet lang daarna trouwt hij met Anastasia Romanovna. Tsaar Ivan damt de macht van de Kerk in en levert strijd tegen de Bojaren (grootgrondbezitters). Als zijn vrouw sterft, gaat zijn gezondheidstoestand enorm achteruit. In hogere kringen wordt al gesproken over zijn troonsopvolging, maar het volk staat achter de tsaar en Ivan vecht zich een weg terug.

De filmmuziek is van de componist Sergei Prokofjev.

Ivan de Verschrikkelijke, 2 delen van een onvoltooide trilogie

In opdracht van Stalin verfilmde Sergei Eisenstein het leven van Ivan de Verschrikkelijke in drie delen. Over het eerste deel was Stalin bijzonder enthousiast, over het tweede deel was hij ontstemd. Hierin was Ivan niet de verwachte heroïsche veroveraar van de Baltische staten, maar werd hij neergezet als een verbitterde paranoïde moordenaar. Eisenstein begon desondanks aan deel 3, maar overleed tijdens de draaiperiode.

De aankleding, het camerawerk en de belichting van beide films zijn een lust voor het oog. Het acteerwerk is bijzonder theatraal.