Film: Ivan de Verschrikkelijke, deel 2

Gegevens deel 2

Regie: Sergei Eisenstein
Cast: Nikolai Cherkasov, Serafima Birman, Pavel Kadochnikov
Jaar: 1958

Inhoud deel 2

Eenzaam en alleen achtergebleven is Ivan op zoek naar nieuwe vrienden. Enkele van zijn trouwe aanhangers hebben hem in de steek gelaten. Ivan zet zijn strijd tegen buitenlandse invloeden en overheersers in Rusland voort. De Bojaren willen Ivan uit de weg ruimen, om zo de weg naar de troon vrij te maken voor de zwakzinnige neef van Ivan, Vladimir. Ivan komt echter achter de plannen voor de samenzwering en niet hij, maar juist Vladimir wordt het slachtoffer van de aanslag.

De filmmuziek is van van Sergei Prokofjev.

Ivan de Verschrikkelijke, 2 delen van een onvoltooide trilogie

De film beschrijft het leven van de Russische heerser Aleksander Nevski (1220-1263), in het bijzonder zijn strijd tegen de ridders van de Duitse Orde. Dit thema was heel actueel in 1938, toen de spanningen tussen de Sovjet-Unie en nazi-Duitsland hoog opliepen, en in 1941, toen Rusland werd aangevallen door Duitsland.

In opdracht van Stalin verfilmde Sergei Eisenstein het leven van Ivan de Verschrikkelijke in drie delen. Over het eerste deel was Stalin bijzonder enthousiast, over het tweede deel was hij ontstemd. Hierin was Ivan niet de verwachte heroïsche veroveraar van de Baltische staten, maar werd hij neergezet als een verbitterde paranoïde moordenaar. Eisenstein begon desondanks aan deel 3, maar overleed tijdens de draaiperiode.

De aankleding, het camerawerk en de belichting van beide films zijn een lust voor het oog. Het acteerwerk is zeer theatraal.