Lezing: Siberië, natuur en cultuur


Epifaniekathedraal, Irkoetsk. / Foto: © Baikalsky. Toeva (ruiternomaden) in Zuid-Siberië.

Terra incognita

Siberië? Wat weten wij Nederlanders eigenlijk over Siberië? Voor velen is het onbekend terrein, een terra incognita.  In de teksten van Herodotus werd het 'het koninkrijk der Scythen' genoemd. Later, in de middeleeuwen, werd het op de Europese kaarten als Groot-Tartarije aangeduid. Maar sinds wanneer wordt het Siberië genoemd? 

Geschiedenis

Wie waren de veroveraars van Siberië? Wanneer werd het een deel van Rusland? Welke volkeren woonden en wonen er in Siberië? Welke bijdrage hebben Europeanen en vooral Nederlanders aan de ontdekking, de bestudering en de opbouw van Siberië geleverd? Is Siberië nog steeds een verbanningsoord? Hoe heeft zich dit gebied in de Sovjettijd ontwikkeld en hoe na de perestrojka? Wat zijn de toekomstperspectieven van Siberië? 

Geboorteland

Deze thema’s zal Drs. Elena Bronnikova tijdens de lezing over haar geboorteland behandelen, want zij gelooft dat zonder kennis van Siberië, Rusland nooit echt begrepen kan worden. 'Ik wil dit terra incognita, dit mystieke land, meer bekendheid geven bij de Nederlanders en een nieuw beeld van Siberië creëren, want het is een prachtig land van grenzeloze mogelijkheden en toekomstperspectieven.'

Spreker

Drs. Elena Bronnikova.