Lezing: Russische kunstenaars - Marc Chagall


Foto van Marc Chagall uit ca. 1920 / Foto: © ca. 1920 Pierre Choumoff.Huis en Museum van Marc Chagall in Vitebsk, Wit-Rusland. / Foto: © 2009 Paju.

'Als ik schep met mijn hart, werkt bijna alles; met mijn hoofd bijna niets.'
Marc Chagall (1887-1985), Joods Russisch-Franse schilder


Wereldfaam

De Russische schilder Marc Chagall is tijdens zijn leven al een gevierd kunstenaar in het Westen. U maakt niet alleen kennis met zijn prachtige schilderijen, maar u hoort ook over zijn andere kunstuitingen, bijvoorbeeld zijn glas-in-loodramen.

Leven

Marc Chagall wordt in 1887 geboren in een joods gezin in Vitebsk (Wit-Rusland). Na een studie aan de Academie in Sint-Petersburg vertrekt hij in 1910 naar Parijs, geheel in de ban van de intense kleuren van Van Gogh en de fauvisten. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog keert Chagall terug naar Rusland. Hier vestigt hij in Vitebsk een school voor moderne kunst. In Moskou is hij enkele jaren art director van het Joods Theater. In 1922 vertrekt Chagall voorgoed naar het Westen, waar hij steeds grotere bekendheid krijgt.

Werk

Het werk van Marc Chagall wordt vaak geassocieerd met het surrealisme, maar eigenlijk valt zijn werk onder verschillende stromingen. Zo laat zijn werk sporen zien van het expressionisme, kubisme en fauvisme. Chagall was uitzonderlijk getalenteerd en zeer veelzijdig. Zo is hij verantwoordelijk voor de aankleding van Stravinsky’s ballet De Vuurvogel en maakt hij voor de Hadassah-synagoge in Jeruzalem glas-in-loodramen. Rond zijn zeventigste maakt hij zich laatstgenoemde kunst pas eigen. 

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in Marc Chagall? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie voor deze lezing heeft gemaakt.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.