Russische kerstlezing met muziek

Mozaïek in de Drievuldigheidskerk op de Mussenheuvels in Moskou. / Foto: © Trijnie Duut. Een kaarsje branden. / Foto: © Jelte Prins.Kerstboom bij de Basiliuskathedraal in Moskou. / Foto: © Lyudmila Izmaylova.


Het Russisch-orthodoxe geloof

Marie-Thérèse ter Haar heeft niet alleen een achtergrond in de Ruslandkunde, maar ook in de muziek. In haar Kerstlezing komt dit allemaal prachtig samen … In kerstsfeer verhaalt Marie-Thérèse hoe het hedendaagse kerstfeest in Rusland gevierd wordt. In Rusland is het kerstfeest 2 weken later dan in het Westen. Om precies te zijn valt het op 6 en 7 januari, conform het Russisch-orthodoxe geloof.

Kerstlied van Tsjaikovski

Tijdens het eerste deel van de lezing belicht Marie-Thérèse in vogelvlucht de geschiedenis van de Russisch-orthodoxe kerk. Na een heel aantal jaren van onderdrukking hiervan, hebben vandaag de dag veel Russen steun aan dit geloof. Tijdens de nachtmis zijn de kerken tegenwoordig afgeladen vol. Direct voor de pauze zingt Marie-Thérèse een Russisch kerstlied van de componist Tsjaikovski*. 

Kerstverhaal en gedichten van Poesjkin

Na de pauze vervolgt Marie-Thérèse haar lezing met een kerstverhaal. Dit wordt gevolgd door een kijkje op het kerstfeest aan het Russische Hof rond 1900. Hierbij wordt ook aandacht geschonken aan Ruslands bekendste dichter Aleksandr Poesjkin. De lezing wordt afgesloten met een aantal Russische liederen*.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

*Optioneel: Begeleiding en solo-optreden door een pianist op een piano die ter plaatse aanwezig moet zijn. Er geldt dan wel een meerprijs.