Lezing: Rusland van Gorbatsjov tot Poetin


Michael Gorbatsjov in 1987 / Foto: © RIAN (Russian International News Agency). Begrafenis van Boris Yeltsin, Begraafplaats van het Nieuwe Maagdenklooster, Moskou, 25 april 2007 / Foto: © www.kremlin.ru. Dmitri Medvedev en Vladimir Poetin.

Rusland begrijpen?

Hoe zit het huidige Rusland precies in elkaar? Hoe is Rusland te vatten? Is er daadwerkelijk sprake van censuur en dictatuur? Zijn de Russen werkelijk zo apathisch, somber en melancholisch zoals ze op velen van ons overkomen? Wordt er echt zoveel alcohol geschonken?

Gorbatsjov

Om Rusland te kunnen begrijpen moeten we in ieder geval teruggaan naar de jaren ‘90. Naar de politiek. Naar de nadagen van Gorbatsjov en de jaren van de val van het communisme. 


Jeltsin

Onder Jeltsin overheerst aanvankelijk bij veel Russen een gevoel van euforie. Maar al vrij snel slaat dat radicaal om. Er ontstaat hyperinflatie. Veel staatsbezit wordt voor symbolisch lage bedragen geprivatiseerd. Er is sprake van corruptie en bureaucratie. Rusland krijgt steeds meer rijke tycoons en de Russische maffia heeft ongekend veel macht. Het woord democratie wordt voor de Rus min of meer synoniem voor loze beloftes, wanorde, chaos en corruptie.

Poetin

Op oudejaarsavond 1999 neemt Vladimir Vladimirovitsj Poetin het roer van Jeltsin over. Wie is deze man? Waarom is het merendeel van de Russen zeer tevreden over hem? Wat is zijn binnen- en buitenlandse politiek?

Medvedev

In 2008 wordt Dmitri Medvedev de nieuwe president van Rusland. Hoe bestiert Medvedev het land? Hoe bestrijdt hij de economische crisis in Rusland? Hoe staat het met de democratie? Met de Russische jeugd? En met de Russische mentaliteit?

Een beter begrip van Rusland

De westerse media belichten veelal slechts één zijde van de Russische politiek. In deze lezing komt vooral ook de mening van de Russische bevolking aan bod. Marie-Thérèse ter Haar geeft op  toegankelijke en menselijke wijze inzicht in het Russische gedachtegoed, waaraan een andere geschiedenis ten grondslag ligt dan de onze. Na deze lezing zal Rusland ongetwijfeld een stuk inzichtelijker zijn.

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in het Rusland van Gorbatsjov en Poetin? Bekijk dan de lijst met Lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor u heeft samengesteld. 

Reacties

Benieuwd wat anderen van deze lezing vonden? Kijk dan bij Reacties op de lezing 'Rusland van Gorbatsjov tot Poetin'.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.