Lezing: Russische muziek – Tsjaikosvksi en de koetsja


Nicolai Koeznetsov (1850-1929) / 'Pjotr I. Tsjaikovski', 1893. / Tretjakovgalerij, Moskou. Standbeeld van Tsjaikovski, bij het Tsjaikovski Huis en Museum in Klin, Rusland. / Foto: © Trijnie Duut. Tsajikovski Huis en Museum, Klin, Rusland. / Foto: © Trijnie Duut.Nadezhda von Meck (1831-1894), beschermvrouwe van Tsjaikovski.

'Spijt hebben van het verleden, hopen op de toekomst en nooit tevreden zijn met het heden: dat is hoe ik mijn hele leven doorbreng.'
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893), Russisch componist

Veelzijdig componist

Tijdens deze lezing maakt Ruslanddeskundige Marie-Thérèse ter Haar u (nog beter) bekend met het leven en werk van Pjotr Tsjaikovski. Deze veelzijdige componist schreef behalve 6 symfonieën onder andere stukken voor piano, voor viool, kamermuziek, opera’s, balletten en toneelmuziek.

Zijn werk: Russisch of westers?

Tsjaikovski wordt vaak als een van de eerste typisch Russische componisten beschouwd. Toch kreeg hij in eigen land het stempel van 'westerling' opgedrukt. Tijdens de lezing zal zijn muziek worden beluisterd en zal zowel het westerse als het Russische aspect in zijn werk worden besproken. 

De mens Tsjaikovski

Ook wordt uitgebreid ingegaan op het tragische maar boeiende leven van Tsjaikovski. Hij reisde veel, werd overal geëerd, maar was een eenzelvig en eenzaam mens. Wellicht was zijn seksuele geaardheid hiervan de reden.  Een van zijn bewonderaars, een rijke gravin, bood aan om hem financieel te onderhouden zodat hij zich geheel kon wijden aan de muziek. Tsjaikovski maakte er dankbaar gebruik van. Maar ondanks de innige correspondentie die zij onderhielden, heeft Tsjaikovski haar nooit willen ontmoeten.

Ruslands bekendste componist

Volop aandacht voor een van Ruslands grootste, bekendste componist: Pjotr Tsjaikovski. Geniet van zijn muziek, leer de Westerse en Russische elementen in de muziek herkennen en maak kennis met de mens Tsjaikovski.

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in Pjotr Tsjaikovski? Bekijk dan de lijst met lees- en kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor deze lezing heeft gemaakt.

MuziekLuister naar:

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar

Praktisch

Datum: 
Tijd:  uur (NB: Deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: 
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht