Lezing: Rusland en het GOS in vogelvlucht


Art Nouveau in Riga, Letland. Victor Juschtschenko tijdens de Oranjerevolutie in Kiev, november 2004. Kinderen in Oezbekistan. Yerevan met op de achtergrond berg Ararat, Armenië, feburari 2012 / Foto: © Serouj Ourishian.

Baltische Landen (Estland, Letland, Litouwen)

Wat weten we eigenlijk van het drietal nieuwe EU-landen dat ook wel de Baltische Tijgers wordt genoemd? De Baltische Staten zijn in ieder geval de koplopers van de nieuwe Oost-Europese landen. Het is opvallend hoe deze landen nu functioneren. Zeker als we kijken naar hun dramatische geschiedenis in de 20e eeuw.

Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië, Kaliningrad

Horen deze landen wel of niet bij Europa? Wit-Rusland zit ingeklemd tussen Polen en Rusland. Het zou van deze geweldige geografische ligging kunnen profiteren. Maar in Wit-Rusland is ‘de laatste dictator van Europa’ aan de macht. De Oekraïne komt volop in het nieuws als in 2004 de Oranje-revolutie uitbreekt. Wat is er van de verwachtingen van toen uitgekomen? Hoeveel spanning veroorzaakt de pro-Europese houding, die loodrecht tegenover pro-Russische gevoelens staat?

Centraal-Aziatische Landen (Tadzjikistan, Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, Kirgizstan)

De vijf Centraal-Aziatische Landen zijn sinds 1991 onafhankelijk. Deze lezing geeft een overzicht van hun cultuur en geschiedenis, gekoppeld aan huidige situatie. Boeddhisten, sjamanen, hindoeïsten, orthodoxen, christenen, joden en islamieten leven er samen. Dat gaat in het ene land beter dan in het andere. 

Kaukasische landen (Armenië, Georgië, Azerbeidzjan)

De drie onafhankelijke Kaukasische landen - Georgië, Armenië en Azerbeidzjan - zijn parels op zich. Hun politiek-geografische rust is echter verre van ideaal. De situatie in Georgië in augustus 2008 maakt dat duidelijk. Deze lezing geeft inzicht in de Kaukasische staten, inclusief Abchazië, Ossetië en Tsjetsjenië. In dit gebied heeft de EU zich flink vergaloppeerd door te aan te nemen dat democratie en de vrije markt zich ‘vanzelf’ zouden ontwikkelen.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Praktisch

Datum: 
Tijd:  uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: trein, bus, auto
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)

Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht

Volgeboekt

Grotere versie van deze kaart.


Rusland en de GOS-landen.