Lezing: ‘Rusluie’ in Sint-Petersburg


Vriezenveners op weg naar Rusland.'Handelshuis ten Cate & Co. St. Petersburg, Newski Prospekt no 13. Havanna sigaren en buitenlandse tabak, en ook uit Manilla, Florida, en een binnenlands product gemaakt van tabak uit Havanna en Florida, prijs: de eerste van 13 tot 250 roebel, de tweede van 6 tot 25 roebel, en de binnenlandse van 4 tot 15 roebel.'

Opkomst van de 'Rusluie'

In de 18e eeuw trekken vanuit het Overijsselse plaatsje Vriezenveen velen naar het mysterieuze Rusland. De mensen noemen hen ‘Rusluie’. Ze vertrekken met huifkarren volgeladen met textiel, linnen en zaden.

Voorspoed voor Vriezenveners

Al binnen enkele jaren na hun aankomst in Rusland schrijven de Vriezenveners dat zij grachtenpanden en vooraanstaande huizen hebben betrokken. Hun handel floreert. Tot 1917 zijn grote delen van Sint-Petersburg in handen van Vriezenveners.

Het einde van de 'Rusluie'

Na 1917 worden alle bezittingen van 'Rusluie' geconfisqueerd. Tot op de dag van vandaag zijn er echter in Sint-Petersburg monumentale gebouwen die getuigen van hun welvaart.

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in de 'Rusluie'? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor deze lezing heeft gemaakt.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.