Lezing: Berlijn. Das Leben der Anderen


Advertentie voor de Trabant.Het 'Ampelmännchen' is een geliefd Oost-Duits symbool. Er zijn zelfs speciale winkels met producten met het Stoplichtmannetje.Rosemarie Schinzler: 'Alles offen', East Side Gallery, Berlijn.

'Ik ben een Berlijner.'
John F. Kennedy (1917-1963), Amerikaans president

Bekend Berlijn

Berlijn. Bejubeld en verguisd. Natuurlijk is het de stad van de Alexanderplatz, Unter den Linden, de Reichstag, de Muur en Christiane F. Maar Berlijn is zoveel meer.  Er is geen stad in Europa waar zich in de 20e eeuw zoveel heeft afgespeeld. 

Rijke historie

In deze lezing is aandacht voor het oude Berlijn van de Hohenzollerns en Keizer Wilhelm II. maar ook voor het nieuwe Berlijn met de supermoderne gebouwen die de grote industriëlen onder meer op de Potzdamer Platz hebben laten verrijzen. 

Berlijnse Muur

We bespreken de kunstenaars van het Interbellum en staan stil bij het ontstaan van de Koude Oorlog en bij de werkelijke impact van de scheidingsmuur tussen Oost en West. 

Onbekend Berlijn

Hoe was het voor de gewone man om te leven in Oost-Berlijn? Klopt het beeld dat wij in het Westen daarvan hebben? Hoe functioneerde de Stasi? Welke rol speelde Erich Honecker, de man met de titel ‘Held van de Duitse Democratische Republiek?’ Stof genoeg voor een boeiende lezing over Berlijn voor, tijdens en na het IJzeren Gordijn.

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in Berlijn? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor u heeft samengesteld.

Reacties

Bent u benieuwd wat anderen van deze lezing vonden? Kijk dan eens bij reacties op de lezing Berlijn. Das Leben der Anderen.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Praktisch

Datum: 
Tijd:  uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht.