Lezing: Russische kunstenaars: Kazimir Malevitsj (1879-1935)

Kazimir Malevich (1878-1935) / 'Zelfportret', 1908 of 1910-1911 / Tretyakovgalerij, Moskou.Kazimir Malevich (1878-1935) / 'Oogsten', 1911. / Stedelijk Museum, Amsterdam.Kazimir Malevich (1878-1935) / 'Suprematisme. Abstracte compositie', 1915. /Yekaterinburg Museum van Schone Kunsten, Rusland.Kazimir Malevich (1878-1935) / 'Meisje met kam in het haar', 1932-1933 / Tretyakovgalerij, Moskou.Kazimir Malevich (1878-1935) / 'Zwart kruis', 1923 / Russisch Museum, Sint-Petersburg.
'Een gezicht op een schilderij is een jammerlijke parodie op het leven.'
Kazimir Malevitsj, Russisch Schilder en theoreticus (1879-1935) 

Oekraïense kunstenaar

Kasimir Malevitsj is een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Hij wordt geboren in Kiev en weet al vroeg dat hij schilder wil worden.

Europese invloeden

Als student ziet hij in Moskou de kunstcollecties van Morozov en Sjoekin, Russische zakenmensen die Matisse, Cézanne, Gaugain en andere Europese kunstenaars verzamelen. Malevitsj raakt gefascineerd door Europese stromingen als het fauvisme, het kubisme en het symbolisme. Hij experimenteert met deze stromingen in zijn eigen werk dat in de begintijd vooral geïnspireerd is door het Russische platteland.

Abstracte en geometrische kunst

Als schepper van een abstractie die hij zelf suprematisme noemt, is Malevitsj vooral bekend door een in essentie abstracte en geometrische schilderkunst (Zwart vierkant, Wit vierkant, Rood Vierkant), die begrepen moet worden als een synthese en hoogtepunt van diepgaand en volhardend onderzoek. Malevitsj heeft zich behalve met schilderkunst, ook met vele andere kunstuitingen beziggehouden, zoals architectuur en toegepaste kunst. Daarnaast heeft hij zijn ideeën en opvattingen in vele geschriften verwoord.

Malevitsj: de man en zijn tijd(genoten)

Wie is de man achter de kunst? In welke tijd leeft hij en ontstaat zijn werk? Malevitsj groeit op in het conservatieve aristocratische Rusland, juicht de Revolutie van 1917 en alle vernieuwingen toe en moet uiteindelijk onder het Stalinistisch regime zien te overleven. Net als zijn tijdgenoten als Chagall, Tatlin en Larionov is Malevitsj een veelzijdig kunstenaar wiens werk veel anderen in de 20e en 21e eeuw heeft beïnvloed.

Reacties

Bent u benieuwd wat anderen van deze lezing vonden? Kijk dan bij reacties op de lezing Kazimir Malevitsj.

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in Kazimir Malevitsj? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor deze lezing heeft gemaakt. 

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Praktisch

Spreker: Drs. Marie-Thérèse ter Haar (Ruslanddeskundige, Oost-Europadeskundige)
Datum: 
Tijd: (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht