Lezing: Siberië: Van Beringstraat tot goelag

Replica van de toren van een 'Ostrog', een 17e eeuws Russisch fort, in Jakoetsk. / Foto: ©  Saaska.Kozakkengezin in Novosibirsk. / Foto: ©  SergeiXXX at English Wikipedia.De Koryakskyvulkaan op het schiereiland Kamtsjatka. / Foto: © oktober 2005, Tatyana Rashidova.

Siberië: groot historisch overzicht

Bij Siberië denken velen alleen aan verbanningsoorden, maar Siberië is zoveel meer dan dat. Het heeft een rijke geschiedenis: van de ontdekkingsreis van Bering tot aan de nederzettingen onder Catharina de Grote. Van Tsjechovs gevangenen ten tijde van de tsaren en goelagkampen uit de tijd van Stalin tot aan de huidige geliefde vakantiebestemming.

Siberië is ‘hot’

Siberië is in. Je zou bijna zeggen: het is een hype. Het prachtige, weidse Siberië is populair onder Russen om naartoe te gaan. Russen die de drukte van de stad willen ontvluchten. Russen die willen ontsnappen aan de hectiek van het kapitalisme. Russen die een kolonie willen stichten gericht op duurzaamheid. Russen die zich richten op ecotoerisme. In Siberië vind je nog tijgers en beren, rust en natuur, eskimo’s, mystiek en sjamanen.

Siberië in de 21e eeuw

Wie het heeft over de Siberische natuur denkt ook aan Kamtsjatka en de grote Siberische rivieren de Ob, de Jenissej en de Lena. Maar hoe functioneert Siberië in de 21e eeuw? Welke effecten heeft de afgelegen ligging? Wat betekent de tunnel onder de Beringstraat, die Rusland met Alaska zal verbinden? Hoe ziet een Siberische stad anno nu eruit? En hoe is het gewone leven van de Rus bij temperaturen van min veertig graden? 

Boekentips

Wilt u zich verder verdiepen in Siberië? Kijk dan bij de lijst met boekentips over Siberië die de Rusland & Oost-Europa Academie voor u heeft samengesteld.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.


Praktisch

Spreker:
Datum: 
Tijd: (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht