Lezing: Hoogtepunten van de Russische schilderkunst

Viktor Vasnetsov (1848-1926), 'Ivan de Verschrikkelijke', 1897 / Tretjakovgalerij, Moskou.Ilja Efminovch Repin (1844-1930), 'De Wolgaslepers',1870-1873 / Russisch Museum, Sint-Petersburg.Vasily Soerikov (1848-1916) , ‘Boyarina Morozova',1887 / Tretjakovgalerij, Moskou.

Prentenboek van de Russische geschiedenis

Welk Russisch kind is niet opgevoed met de beroemde schilderijen van de Tretjakov-galerij, het museum voor Russische kunst in Moskou? Tijdens deze lezing maakt u een virtuele reis langs de belangrijkste topstukken. U krijgt een goed beeld van de roerige Russische geschiedenis en de mysterieuze Russische ziel.

Vasnetsov, Soerikov, Fedotov, Aivazovski, Veresjagin, Ivanov en Repin

Van prachtige historiestukken van Vasnetsov en Soerikov, van de Russische Oriëntalistische sferen van Veresjagin tot de portretschilderkunst van Ilja Repin. Alleen laatstgenoemde kunstenaar heeft bekendheid gekregen in het westen, maar juist ook zijn tijdgenoten zijn stuk voor stuk Russische grootheden.

Onbekende Russische schilderkunst 

Waarom weten we in het westen zo weinig van deze schilderkunst? Vaak kennen we wel de westerse kopstukken uit de Hermitage maar gaan we voorbij aan de Russische meesters die in de Tretjakovgalerij in Moskou te zien zijn of in het Russisch museum te Sint-Petersburg. Dat het onterecht is dat we deze Russische schilders niet kennen, zult u na het bijwonen van deze lezing zeker met ons eens zijn.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.