Lezing: Russische literatuur & muziek – Dostojevski & Moessorgski

Standbeeld van Fjodor Dostojevski in het centrum van Moskou. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Vasily Perov (1833-1882) / 'Portret van Fjodor Dostojevski', 1872 / Tretyakovgalerij, Moskou.Ilja Repin (1844-1930) / 'Portret van M.P. Moessorgski', 1881. / Tretyakovgalerij, Moskou.Graf van Modest Moessorgski op de Tikhvinbegraafplaats bij het Alexander Nevskiklooster in Sint-Petersburg. / Foto: © Pierre André.

'Iedereen is verantwoordelijk voor alles tegenover iedereen.'
Fjodor Dostojevski (1821-1881), Russisch schrijver 

Fjodor Dostojevski (1821-1881)

Van de 100 boeken op de lijst met belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur zijn er 4 van Dostojevski: Misdaad en straf, De idioot, Boze geesten en De gebroeders Karamazov. Daarmee is hij de enige schrijver met 4 titels in de lijst. Dostojevski is een meester in het beschrijven van de menselijke psyche, van hoop en wanhoop, van hartstocht en vertwijfeling en van de Russische ziel.

Modest Moessorgski (1839-1881)

Schilderijen van een tentoonstelling, Een nacht op de kale berg en de opera Boris Godoenov (gebaseerd op een toneelstuk van Poesjkin) zijn de bekendste werken van Modest Moessorgski. Samen met Balakirev, Borodin, Cui en Rimski-Korsakov maakte Moessorgski deel uit van Het Machtig Hoopje, een groep componisten die zich sterk maakten voor nationalistische muziek. Ze keerden zich fel tegen de meer op het Westen gerichte componisten, zoals Tsjaikovski

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in Dostojevski en Moessorgski? Bekijk dan de lees-, kijk- en luistertips die de Rusland & Oost-Europa Academie voor Fjodor Dostojevski en Modest Moessorgski heeft gemaakt.

MuziekLuister naar:

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Praktisch

Datum: zondag 12 december 2021
Tijd: 11.00-13.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht