Lezing: Vredesdag 9 mei

Russische soldaten in loopgraven tijdens de Slag om Stalingrad, december 1942.  Het centrum van Stalingrad na de bevrijding, 2 februari 1943. / Foto: © RIA Novosti archive, image #602161 / Zelma / CC-BY-SA 3.0. Viering 9 mei in Moskou. / Foto: © Jessica Brandsma Viering 9 mei in Moskou. / Foto: © www.kremlin.ru
Viering 9 mei in Moskou. / Foto: © Jessica Brandsma.

Herdenken en vieren 

In 2020 herdenkt Nederland 75 jaar vrijheid. Wat 4 en 5 mei zijn voor Nederland, betekent 9 mei voor Rusland. Op 9 mei worden in Rusland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en wordt de vrijheid gevierd. Het is traditie dat miljoenen mensen die dag de straat opgaan met een foto van hun dierbaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

28 miljoen Sovjet-slachtoffers

Iedere westerling die de afgelopen jaren op deze dag in Rusland was, zal kunnen beamen hoe indrukwekkend de viering van deze dag is. Menigeen zal gedacht hebben: Waarom is er bij ons zo weinig aandacht voor het feit dat er ca. 28 miljoen Sovjet-burgers gestorven zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog? Of: Wat zou er met Europa gebeurd zijn als Hitler niet verslagen was tijdens de Slag om Stalingrad?

Koude Oorlog

Door de Koude Oorlog is de immense bijdrage van de Sovjet-Unie in de vergetelheid geraakt en doordat het Westen onbekend is met de situatie na de val van het communisme, is herwaardering voor de Sovjet-slachtoffers van de strijd tegen Hitler tot nu toe uitgebleven.

75 jaar vrijheid

75 jaar na onze bevrijding zal er veel aandacht zijn voor de Slag om Normandië en Operatie Market Garden. Amerikanen, Canadezen, Engelsen en Polen zullen naast elkaar staan, maar waarom staan ze niet zij aan zij met burgers uit de voormalige Sovjet-Unie? Gezien de grote spanningen die de laatste jaren tussen Rusland en het Westen zijn ontstaan, is dit een unieke kans om wat kou uit de lucht te  halen.

De Sovjet-Unie en de Tweede Wereldoorlog

In deze lezing zal de nadruk liggen op de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. Welke rol heeft de Sovjet-Unie daarin gespeeld? Wie waren de hoofdrolspelers? Hoe verliep de samenwerking met de andere bevrijders? Waarom is de Slag om Stalingrad niet alleen voor de Sovjet-Unie, maar voor heel Europa zo cruciaal geweest?

Viering Vredesdag 9 mei in Nederland

In 2019 organiseerde de Stichting Vredesdag 9 mei voor het eerst een 9-mei-viering in Arnhem, waarbij voormalige Sovjet-burgers en Nederlanders samen over de Nelson Mandelabrug in Arnhem liepen. Op 9 mei 2020 wordt opnieuw een Vredesdag georganiseerd onder het motto 'Vrijheid en Vrede' om de relatie tussen Rusland en Europa te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u hier.

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog? Bekijk dan de lijst met Lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor u heeft samengesteld.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Praktisch

Datum: woensdag 1 april 2020 - VERVALT
Tijd: 20.00-22.00 uur
Locatie: Prismare, Atelier, Roomweg 167 D, Enschede
Prijs: € 15,-
Aanmelden: uitsluitend via de website van Volksuniversiteit Enschede

Datum: donderdag 9 april 2020 - VERVALT
Tijd: 19.30-21.30 uur
Locatie: Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum
Prijs: € 3,50 voor bibliotheekleden; € 4,50 voor niet-leden
Aanmelden uitsluitend via de website van de Bibliotheek Brunssum