Sint-Petersburg (Санкт-Петербург)

De gerestaureerde Tsarentroon in de Hermitage. / Foto: © 2016 Doreen Elsevier. Rembrandt van Rijn (1606-1669): 'Flora', 1634 / Hermitage Museum, Sint-Petersburg.Het rijk gedecoreerde plafond van de Petrus- en Pauluskathedraal. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Een sprookjesachtig verlichte Kazankathedraal. / Foto: © Joe North (floridaguyjoe).De Kerk van de Verlosser op het Bloed aan het Petersburgse Gribojedovkanaal. / Foto: © Dionysus. Het Elisseef Emporium het schitterende glas-in-loodramen. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Het Winterpaleis van Catharina de Grote in Tsarendorp. / Foto: © 2016 Doreen Elsevier. Land: Rusland
Oppervlakte: 1.439 km²
Aantal inwoners: ca. 4,9 miljoen

Bezienswaardigheden Sint-Petersburg

Majestueuze stad aan de Neva. Voormalige hoofdstad van keizerrijk Rusland. Gesticht in 1703 door Peter de Grote, naar Amsterdams voorbeeld. Compleet met grachten en 18e en 19e eeuwse grachtenpanden. 


Rusland & Oost-Europa Academie Sint-Petersburg Top-10

 1. Hermitage Museum (Госуда́рственный Эрмита́ж)
  Begonnen als verzameling van Catharina de Grote telt het Hermitage nu meer dan 3 miljoen kunstwerken (waaronder 20 werken van Rembrandt). Ze zijn gehuisvest in een aantal overweldigend mooie, met elkaar verbonden paleizen.

 2. Russisch Museum (Русский музей)
  Samen met de Tretjakovgalerij in Moskou is het Russisch Museum hét museum voor Russische kunst. Geniet van meesters als Aleksej Venetsjanov, Ilja Repin, Mikhail Larionov, Natan Altman, Natalja Goncharova en Kazimir Malevitsj

 3. Petrus en Paulusvesting (Петропавловская крепость)
  De plattegrond van de Petrus en Paulusvesting is geïnspireerd door Naarden. Hoogtepunt is de Petrus en Pauluskathedraal met zijn bijzondere pasteltinten. Hier vinden Russische tsaren hun laatste rustplaats, zoals Peter de Grote en zijn zoon Aleksej, maar ook Nicolaas II en zijn vermoorde gezin.

 4. Kazankathedraal (Каза́нский кафедра́льный собо́р)
  Zoals de Sint-Pieter in Rome zijn armen uitstrekt om gelovigen te omarmen, zo strekken ook de twee halfronde colonnades van de Kazankathedraal zich richting Nevski Prospekt uit. Wie kan zich nog voorstellen dat uitgerekend hier tijdens het communisme in het prachtige interieur met Fins gepolijst marmer het museum voor atheïsme huisde?

 5. Izaäkkathedraal (Исаа́киевский Собо́р)
  Kosten noch moeite zijn gespaard: naar verluidt is de Izaäkkathedraal versierd met 400 kilo goud, 1000 ton brons, 16 ton malachiet en 16 ton lapis lazuli. Een monument van grandioze luxe.

 6. Kerk van de Verlosser op het Bloed (Храм Спаса на Крови)
  Gebouwd op de plaats waar tsaar Nicolaas II is vermoord, lijkt deze memoriekerk met zijn drukke versieringen en draaiorgelkleuren het zusje van de Basiliuskathedraal in Moskou. Thans is de Kerk van de Verlosser op het Bloed een museum.

 7. Nevski Prospekt (Не́вский проспе́кт)
  Winkels, hotels, restaurants, kerken en monumenten. De brede allee, de Nevski Prospekt, is het kloppend hart van Sint-Petersburg. Onze geheimtip? Het schitterend gerestaureerd art nouveau Elisseef Emporium, nu een delicatessenzaak.

 8. Dostojevskimuseum (Достое́вскoro Музей)
  Het Dostojevskimuseum is meer dan een museum. Dostojevski heeft hier daadwerkelijk gewoond, van 1878-1881. Het appartement staat nog vol memorabilia van een van de grootmeesters van de Russische literatuur.

 9. Mariinskitheater (Мариинский театр)
  Dit statige neoclassicistische gebouw, een ontwerp van Alberto Cavos, is al sinds de opening in 1860 dé plek voor opera en ballet. Kunt u een kaartje voor het Mariinskitheater bemachtigen? Aarzel dan niet.

 10. Tsarendorp (Царское Село)
  Iets buiten Sint-Petersburg, in de stad Poesjkin. In een idyllische omgeving kunt u zich in Tsarskoje Selo (Tsarendorp) vergapen aan lusthoven en paleizen, zoals het Grote Paleis van Catharina de Grote en het Alexanderpaleis.


Bezoeken?

Kom naar onze reisinformatiedag en kijk bij de volgende reizen:

Lezingen