Moskou, Sint-Petersburg en de Gouden Ring (10-daagse vliegreis)

De imposante 81 meter hoge klokkentoren van Ivan de Grote in het Moskouse Kremlin. / Foto: © 2013 Trijnie Duut.De Geboorte van de Moeder Gods-kathedraal ligt in het kremlin van Gouden Ringstad Soezdal. / Foto: © Ludvig14.De Demetriuskathedraal in Vladimir is van boven tot onder bedekt met schitterende reliëfs. / Foto: © Tsvetkova.De Kathedraal van de Ontslapenis van de Moeder Gods staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. / Foto: © Alexxx1979.De kunstverzameling van Catharina de Grote is ondergebracht in het Hermitage Museum in St.-Petersburg.

De Jordaantrap in het Hermitage Museum in St.-Petersburg. / Foto: © 2013 Trijnie Duut.

Moskou - Soezdal - Vladimir - Sergiev Posad - Tver - Novgorod - Sint-Petersburg

Maak kennis met de boeiende geschiedenis van Rusland door een bezoek aan drie van Ruslands mooiste en boeiendste steden: Moskou, Novgorod en Sint-Petersburg, alsmede een aantal Gouden Ringsteden.

1000 jaar geschiedenis

Hier ervaart u duizend jaar Russische geschiedenis: kerken met glanzende gouden uikoepels, ikonen en muurschilderingen als stripverhalen van de nok tot aan de vloer, maar ook communistische en hedendaagse maatschappij. De Gouden Ringsteden zijn nog altijd oases van rust en vredigheid waar de oude Russisch-orthodoxe sfeer heerst. Een fascinerende mengeling ontstaat onder invloed van tsaren, de Russisch-orthodoxe kerk en het communistisch regime.

Ruslandervaring

Ruslanddeskundige Marie-Thérèse ter Haar laat u kennismaken met Rusland en de Russische ziel, reizend van stad naar stad en wandelend en rijdend door de steden. Niet alleen de roerige geschiedenis en de rijke cultuur van het land staan centraal, maar ook het alledaagse leven van de 'gewone Rus'. Maak ook gebruik van de gelegenheid om een mis bij te wonen in een Russisch-Orthodoxe kerk: een ware Ruslandervaring.

Dagprogramma

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan het reisprogramma van dag tot dag.

Boekentips & Filmtips

Wilt u zich verder verdiepen in wat u deze reis gaat zien of heeft gezien? Bekijk dan de lijst met boekentips en filmtips die de Rusland & Oost-Europa Academie voor deze reis heeft gemaakt.

{details}

Praktisch

Reisdatum: 28 mei t/m 6 juni 2019 
Reissom: € 1.479,-  = VOLGEBOEKT.
Toeslag 1-persoonskamer: € 175,-
Rechtstreekse vlucht per KLM
NB: Deze reis zal in omgekeerde volgorde worden uitgevoerd en starten in Sint-Petersburg en eindigen in Moskou.

Reisdatum: 20 juli t/m 29 juli 2019
Reissom: € 1.479,-
Toeslag 1-persoonskamer: € 175,-
Rechtstreekse vlucht per KLM

Inclusief: 

 • lijnvluchten met belastingen en toeslagen
 • vervoer ter plaatse
 • overnachtingen op basis van logies en ontbijt
 • alle diners
 • deskundige begeleiding door Marie-Thérèse ter Haar
 • lokale gids

Exclusief:

 • lunches
 • drankjes bij diners
 • entrees, ca. € 115,-
 • visum € 115 p.p. Oad verzorgt uw visumaanvraag. U ontvangt hierover ca. 8 weken voor vertrek meer informatie.
 • reis- en/of annuleringsverzekering
 • verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking
 • administratiekosten à € 25,- per boeking

Programma en toeristenbelasting onder voorbehoud.

Samenwerking

De Rusland & Oost-Europa Academie werkt voor de administratieve en technische uitvoering van deze reis samen met Oad. 

Groepsgrootte: De reis gaat door bij minimaal 18 deelnemers; het maximum bedraagt 34.

Vervoer ter plaatse
We maken gebruik van een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In Moskou kunt u ook een excursie per metro maken, die op zichzelf al een bezienswaardigheid is.

Hotels en maaltijden
Het verblijf vindt plaats in comfortabele, gunstig gelegen hotels. In Moskou verblijven we in een viersterrenhotel en de overige plaatsen in goede drie-sterrenhotels. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. We dineren in de hotels. Onderweg is voldoende tijd voor de lunches ingeruimd. Het grote Rusland kent vele volkeren, elk met hun eigen tradities en karakteristieke gerechten. De Russische keuken is bovendien beïnvloed door vele Europese keukens, waaronder de Franse, de Duitse en de Zweedse. Ook de Russisch-orthodoxe kerk heeft veel invloed gehad. Zij verbood het gebruiken van ingrediënten als melk en vlees. Veel gerechten bestaan daarom voornamelijk uit groenten, vis en paddenstoelen. 

Vragen?

Heeft u vragen over deze reis? 
Stuur dan een e-mail naar: info@ruslandacademie.nl of bel met 088 - 00 10 777.
U bent ook van harte welkom op onze reisinformatiedag.
Voor meer achtergrondinformatie over Rusland verwijzen we u ook graag naar de website van het Russisch Verkeersbureau.

{book}Boeken{/book}


{/details}

{request}Aanvragen{/request}

Moskou, Sint-Petersburg en de Gouden Ring / Dagprogramma

Het Kremlin gezien vanaf de Moskva-rivier. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. De sprookjesachtige Basiliuskathedraal op het Rode Plein. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. De hemelsblauwe koepels van de Geboorte van de Moeder Gods-kathedraal. / Foto: © Freya731.Kleurrijke muur- en plafondschilderingen in de Transfiguratiekathedraal van Soezal. / Foto: © Alex Zelenko.Het kremlin (de citadel) van Novgorod, met rechts de Sofiakathedraal. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Het rijk gedecoreerde plafond van de Petrus en Pauluskathedraal. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Het Hermitage Museum in Sint-Petersburg bezit ruim 3 miljoen kunstwerken. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Delicatessenwinkel Eliseyev Emporium op de Nevski Prospekt. / Foto: © 2013 Trijnie Duut.

Dag 1: Heenreis van Amsterdam naar Moskou

In de late ochtend vertrek vanaf Amsterdam naar Moskou. Na aankomst in Moskou transfer per luxe touringcar van het vliegveld naar het hotel, waar we twee nachten verblijven. 

's Avonds kunt u mee met een tour langs de mooiste metrostations van Moskou. De metrostations worden niet voor niets 'ondergrondse paleizen' genoemd.

 • Vlucht van Amsterdam naar Moskou
 • Lezing: Het huidige Rusland
 • Metrotour
 • Diner en overnachting in ons hotel in Moskou

Dag 2: Stadstour Moskou

Na het ontbijt een stadsoriëntatie per bus. Behalve de belangrijkste highlights bezoeken we ook minder bekende plekjes, zoals de intieme kerk van de schrijver Leo Tolstoj en de plaats waar Napoleon met zijn Grande Armée over de metropool Moskou uitkeek. Ook ziet u geheime locaties uit de zwarte, Stalinistische periode, zoals het huis van de beruchte KGB-chef Beria. 

Vervolgens kunt u lunchen. U krijgt de tijd om het aangrenzende beroemde warenhuis Goem te bezichtigen, een drie verdiepingen hoog winkelparadijs met straatjes, bruggetjes en galerijen. 

In de middag bezoeken we het Kremlin van Moskou met het indrukwekkende Kathedralenplein.We bezichtigen o.m. de Maria Hemelvaartkathedraal. De gids zal ondertussen uitgebreid stilstaan bij de tsaren, de intriges van de Bojaren en de pracht en praal van het mysterie Rusland. 

Als het mogelijk is, gaan we 's avonds naar het Russisch-orthodoxe koor Zlatoust (‘Gouden Stem’). Dit concert is onder voorbehoud en niet inbegrepen.

 • Ontbijt in ons hotel in Moskou
 • Bustour langs diverse highlights met veel stops onderweg
 • Lezing: Het leven van de gewone Rus in wereldstad Moskou
 • Moskva-rivier en Mussenheuvels
 • Historisch winkelparadijs Goem en het Rode Plein
 • Rondleiding door het Kremlin o.l.v. een plaatselijke gids
 • Russisch-orthodox ensemble Zlatoust (facultatief, ca. € 45,- p.p.)
 • Diner en overnachting in ons hotel in Moskou

Dag 3: Gouden Ringsteden

Aan het eind van de ochtend vertrekken we met de bus en rijden richting de Oeral.

We rijden naar Soezdal. Onderweg trekken uitgestrekte bossen en talloze datsja's, typisch Russische buitenhuisjes, aan ons voorbij. De dag zal opgevuld worden met colleges in de bus, waarbij de ontwikkelingen op maatschappelijk en sociaal gebied in het huidige Rusland aan de orde komen. Tevens vertelt Marie-Thérèse iets over de kolchozen die we aan ons voorbij zien trekken en het landbouwbeleid. Twee overnachtingen in een Gouden Ringstad.

 • Ontbijt in ons hotel in Moskou
 • Busreis van Moskou naar de Gouden Ringsteden
 • Soezdal
 • Lezing over Tolstoj, Dostojevski, Sovjet-Rusland en de Russisch-orthodoxe kerk
 • Diner en overnachting in een Gouden Ringstad

Dag 4: Soezdal en Vladimir

We besteden het grootste deel van onze dag aan de bezichtiging van het prachtige Soezdal, met zijn Kremlin, de kathedraal en het museum voor oud-Russische ikonen met de Gouden Deuren. U waant zich een figurant in Dokter Zjivago.

Op het einde van de middag kunt u desgewenst mee naar het 25 kilometer verder gelegen Vladimir om de fraaie reliëfs te bekijken aan de buitenkant van de Demetriuskathedraal. Ook staat hier de Ontslapeniskathedraal, een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse Russische bouwkunst en voorzien van schilderingen van onder anderen Andrej Rublev.

 • Ontbijt in ons hotel in een Gouden Ringstad
 • Pokrovskiklooster in Soezdal (16e eeuws vrouwenklooster)
 • Kremlin van Soezdal
 • Ontslapeniskathedraal (Oespenskikathedraal) in Vladimir
 • Diner en overnachting in een hotel in een Gouden Ringstad

Dag 5: Sergiev Posad en Tver

De stad Sergiev Posad is vooral bekend door het Troitse-Sergieva Lavra klooster dat hier in de 14e eeuw door de heilige Sergius van Radonezj werd gesticht. Dit klooster was een van de grootste en belangrijkste in het land, en draagt dan ook de eretitel Lavra. Dit Lavra van de Heilige Drieëenheid is tevens de zomerresidentie van de Patriarch van Moskou, en wordt door Russen dan ook gezien als het Russische Vaticaan, het belangrijkste pelgrimsoord van Rusland.

Tver is de beroemdste stad aan de Wolga. Het is de hoofdstad van de gelijknamige oblast en ligt zo'n 165 kilometer ten noordwesten van Moskou, aan de doorgaande weg van Moskou naar Sint-Petersburg. Tussen 1931 en 1990 heette de stad Kalinin, naar de Sovjetheld Michail Kalinin.

 • Ontbijt in ons hotel in een Gouden Ringstad
 • Sergiev Posad, het Russische Vaticaan
 • Tver, oude Hanzestad aan de Wolga
 • Diner en overnachting in ons hotel in Tver

Dag 6: Het Russische platteland: bossen en samowars

Reis naar Novgorod, waar we de komende nacht verblijven. Het eerste gedeelte voert over de belangrijkste autoweg van Rusland. Onderweg trekken uitgestrekte bossen en talloze datsja’s (typisch Russische buitenhuisjes) aan ons voorbij. Langs de weg staan bovendien veel indrukwekkende monumenten voor de miljoenen Russen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn.

Ondertussen vertelt Marie-Thérèse over de kolchozen en over Peter Iljitsj Tsjaikovski.

We kruisen vandaag de Wolga, met 3520 kilometer de langste rivier van Europa. Geplande aankomst in Novgorod is ca. 20.30 uur.  

 • Ontbijt in ons hotel in Tver
 • Busreis van Moskou naar Novgorod
 • Lezingen over Catharina de Grote en de Romanovs
 • Lezing: Tsjaikovski: de man en zijn muziek
 • Wolga
 • Diner en overnachting in ons hotel in Novgorod

Dag 7: Novgorod, parel van de UNESCO Werelderfgoedlijst

We beginnen deze dag met een rondleiding door het prachtige Novgorod, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De gunstige ligging aan de handelsroute naar Europa zorgde er niet alleen voor dat Novgorod blootstond aan westere invloeden, maar ook dat het als rijke Hanzestad een belangrijk zakelijk, politiek en cultureel centrum werd. Het was een uitstekende voedingsbodem voor grote kunstenaars op allerlei gebied.

’s Middags lunch op het Rode Plein van Novgorod. Na de lunch vertrekken we naar Sint-Petersburg, waar we aan het begin van de avond zullen aankomen. 

 • Ontbijt in ons hotel in Novgorod
 • Stadswandeling Novgorod o.l.v. lokale gids
 • Sofiakathedraal, Novgorod
 • Millenniummonument, Novgorod
 • Busreis van Novgorod naar Sint-Petersburg
 • Lezing: Peter de Grote en Sint-Petersburg
 • Diner en overnachting in ons hotel in Sint-Petersburg

Dag 8: Stadstour Sint-Petersburg, de trots van Peter de Grote

Na het ontbijt maken we een stadsrondrit en zien de Nevski Prospekt, de Hermitage, de Izaäkkathedraal en de Petrus en Paulusvesting. 

’s Middags kunt u uitgebreid gaan winkelen op de Nevski Prospekt of een bezoek brengen aan het Russisch Museum. ’s Avonds is er gelegenheid om een klassiek concert bij te wonen in het Mariinskitheater (facultatief en onder voorbehoud).  

 • Ontbijt in ons hotel in Sint-Petersburg
 • Bustour langs diverse highlights met veel stops onderweg
 • Nevski Prospekt
 • Lezing: Nederlanders in Sint-Petersburg
 • Izaäkkathedraal en Kazankathedraal
 • Diner en overnachting in ons hotel in Sint-Petersburg

Dag 9: Sint-Petersburg: Petrus en Paulusvesting en Hermitage 

In de ochtend brengen we een bezoek aan de Petrus en Paulusvesting, waar Peter de Grote, Catharina de Grote en de laatste tsaren begraven liggen.

Aansluitend gaan we naar de Hermitage, het voormalige winterpaleis van de tsaren. Niet alleen het zeer grote aantal meesterwerken dat er tentoongesteld wordt maar ook de hele entourage, is overrompelend. Liefhebbers die na de vaste excursie hier nog langer willen blijven, hebben de mogelijkheid daartoe. 

Eventueel kunt u in Sint-Petersburg een Russisch-orthodoxe liturgie bijwonen in een klooster of kerk (onder voorbehoud). 

 • Ontbijt in ons hotel in Sint-Petersburg
 • Rondleiding Petrus en Paulusvesting, inclusief Petrus en Pauluskathedraal
 • Rondleiding Hermitage Museum o.l.v. plaatselijke gids
 • Diner en overnachting in ons hotel in Sint-Petersburg

Dag 10: Vrije ochtend of Tsarendorp en terugreis van Sint-Petersburg naar Amsterdam

Vrije ochtend in Sint-Petersburg. U kunt op souvenirjacht (wodka, kaviaar, matroesjka’s). Wie wil kan mee naar Tsarendorp (Tsarskoje Selo), naar het hemelsblauwe paleis van Catharina de Grote en de paleizen van Alexander I en Anna Paulovna. Aan het eind van de middag is de terugvlucht naar Amsterdam.

U heeft ongetwijfeld veel indrukken opgedaan die u nog lang bij zullen blijven. Want juist de achtergrondinformatie die Marie-Thérèse zo boeiend en toegankelijk weet te vertellen, én het feit dat er tijdens de reis aandacht is voor het ‘echte’ leven, maken deze reis zo bijzonder.

 • Ontbijt in ons hotel in Sint-Petersburg
 • Vrije ochtend in Sint-Petersburg
 • Excursie naar Tsarskoje Selo (Tsarendorp) (facultatief, ca. € 45,- p.p.)
 • Lezing: Anna Paulovna
 • Terugvlucht van Sint-Petersburg naar Amsterdam

Meer foto's

Wilt u meer afbeeldingen zien die betrekking hebben op deze reis? Kijk dan eens op onze Pinterest-pagina of bij het fotoverslag Sint-Petersburg vanuit een zeppelin.

{details}


{book}Boeken{/book}

Ga  naar:
1. Reisoverzicht / 2 Dagprogramma / 3 Reacties / 4 Tips / 5 Reisinformatiedag 6 Reis boeken

{/details}

{request}Aanvragen{/request} 

 

 

 

 

 

Grand Tour Rusland / Dagprogramma

De bijzondere dakconstructie van het Sony Center in Berlijn. / Foto: © 2005 Florian Lindner. De 'Stare Miasto', de binnenstad van Warschau. / Foto: © A.Savin. De kathedraal van Vilnius. / Foto: © 2012 Jean-Pierre Dalbéra uit Parijs, Frankrijk. Deze kroonluchter in de vorm van een boot in de Petrus en Pauluskerk in Vilnius is een verwijzing naar Petrus als visser. Hij dateert uit 1905. / Foto: © 2009 Fczarnowski. Russische datsja. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. De kleurrijke Basiliuskathedraal aan het Rode Plein van Moskou. / Foto: © Alvesgaspar. De Oespenskikathedraal op het Kathedralenplein van het Moskouse Kremlin. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Standbeeld van Pavel Tretjakov voor de Tretjakovgalerij in Moskou. / Foto: © 2016 Trijnie Duut. De wereldberoemde deuren van de Sofiakathedraal in Novgorod. / Foto: © 2013 Gerrit Hukema. Accordionspeelster in een park in Novgorod. / Foto: © 2016 Trijnie Duut. Een kopje thee bij een typisch Russisch theehuisje langs de weg. / Foto: © 2016 Trijnie Duut. De kleine troonzaal in de Hermitage, ontworpen ter ere van Peter de Grote. / Foto: © Jacopo Amigoni. Het plafond van de Izaäkkathedraal. / Foto: © 2016 Trijnie Duut.'De bronzen ruiter', het beroemde standbeeld van Peter de Grote ontworpen door Étienne Falconet, staat vlak bij de Izaäkkathedraal in Sint-Petersburg. / Foto: © 2016 Trijnie Duut.Rembrandt van Rijn (1606-1669) / 'Jonge vrouw met oorbellen', 1657 / Hermitage Museum, Sint-Petersburg.Een van de ferries van de Viking Line. 

Dag 1: Heenreis naar Berlijn (ca. 600 km)

Vanuit Zeddam brengt de bus ons naar Berlijn, waar we twee nachten blijven. Omstreeks lunchtijd komen we in Helmstedt aan, de voormalige grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland. Geïnteresseerden kunnen het Helmstedt-museum bezoeken. De rit naar Berlijn staat in het teken van de verhoudingen tussen Oost- en West-Europa. U hoort in de bus veel verhalen over de Duitse politiek en diplomatie (o.a. Oekraïne) en het leven van Angela Merkel.

 • Lezing: Geschiedenis van Duitsland t/m de Conferentie van Potsdam
 • Lezing: De val van de Muur en de teleurstelling van Gorbatsjov in het Westen
 • Checkpoint Alpha: grensovergang bij Helmstedt-Marienborn
 • Lezing: Angela Merkel en de rol van Duitsland in West- en Oost-Europa
 • Diner en overnachting in ons hotel in Berlijn (Duitsland)

Dag 2: Highlights Berlijn   

Na het ontbijt gaan we op stadsexcursie, waarbij de nadruk ligt op voormalig Oost-Berlijn. We beginnen op de Alexanderplatz en zetten daarna koers naar de Brandenburger Tor. 

Vervolgens bezoeken we de Potsdamer Platz. Waar eind vorige eeuw alles nog grauw en grijs was, verrijzen nu hypermoderne gebouwen. Sony en Mercedes wedijverden om het mooiste architectonische gebouw. We verkennen de 17e-eeuwse Gendarmenmarkt, een van de mooiste pleinen van Berlijn, en genieten van het aan de Spree gelegen gerestaureerde Nikolaiviertel, met gezellige straatjes, winkeltjes en terrasjes. De middag is ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld Checkpoint Charlie bezoeken of een van de vele musea die de Duitse hoofdstad rijk is. Architectuurliefhebbers raden we een bezoek aan de Reichstag aan, met de spectaculaire, door Norman Forster ontworpen koepel. Op de website van de  Deutscher Bundestag kunt u zich aanmelden (gratis, vooraf reserveren zeer aanbevolen).

 • Ontbijt ons hotel in Berlijn
 • Uitgebreide stadsexcursie Oost-Berlijn
 • Vrije middag in Berlijn
 • Diner en overnachting in ons hotel in Berlijn (Duitsland)

Dag 3: Het Poolse platteland: van Berlijn naar Warschau (ca. 600 km)

Vandaag verlaten we de echt Westerse wereld en rijden naar de Duits-Poolse grens (Frankfurt am Oder). Iedere dag op deze reis gaan we een stapje terug in welvaart en luxe. We rijden als het ware het ex-communistisch blok binnen. Van Duitsland naar Polen is een stap terug. Van Polen naar Wit-Rusland is een reuzenstap terug van Wit-Rusland naar Rusland is een nadenker. We zien uitgestrekte landbouwgebieden aan ons voorbijtrekken en ervaren hoe Polen is opgeknapt. U kunt lunchen in Poznan, het vroegere Duitse Posen. Twee dagen diner en overnachting in de hoofdstad van Polen.

 • Ontbijt in ons hotel in Berlijn
 • Lezing: Poolse cultuurgeschiedenis: Van Copernicus tot Lech Walesa
 • Lezing: De Slavische maatschappij
 • Lezing: Polen en de EU
 • Diner en overnachting in ons hotel in Warschau (Polen)

Dag 4: Werelderfgoedstad Warschau

We starten met een stadsoriëntatie met de bus langs vele monumenten, zoals de Warschause Opstand, het Joodse getto, de kruizen van de Goelagarchipel en de kerk van priester Popieluszko.

Voor de lunch rijden we naar het gerestaureerde centrum van de stad. U heeft vrije tijd en u kunt genieten van de oude binnenstad. In de stad zijn talloze cafés en restaurantjes. Misschien gaat u liever naar het woonhuis van Madame Curie, bezoekt u het museum van Chopin of loopt u de route van de beroemde Esperanto-uitvinder Zamenhof.

 • Ontbijt in ons hotel in Warschau
 • Uitgebreide stadsexcursie Warschau
 • Vrije middag in Warschau
 • Diner en overnachting in ons hotel in Warschau (Polen)

Dag 5: 'Het land der duizend meren'

Op weg naar Litouwen komen we door het Mazurisch Merenplateau met uitgestrekte bossen en meer dan 2.000 meren. Twee overnachtingen in Vilnius.

 • Ontbijt in ons hotel in Warschau
 • Lezing: Chopin, de man en zijn muziek
 • Lezing: Hitler en Operatie Barbarossa
 • Lezing: Napoleon en Rusland
 • Lezing: Litouwen, land en cultuur
 • Diner en overnachting in ons hotel in Vilnius (Litouwen)

Dag 6: Stadstour Vilnius

We verkennen de historische binnenstad van Vilnius en bezoeken de kathedraal. We lopen door de oude Joodse wijk en zien de oudste universiteit van Oost-Europa. Vervolgens heeft u vrije tijd om zelf Vilnius te ontdekken. Souvenirtip: barnsteensieraden.

 • Ontbijt in ons hotel in Vilnius
 • Kathedraal van Vilnius
 • Joodse wijk 
 • Vrije middag
 • Concert- , opera- of theatervoorstelling (facultatief en onder voorbehoud)
 • Overnachting in ons hotel in Vilnius (Litouwen)

Dag 7: Naar Velikije Luki

We rijden naar Daugavpils in Letland, waar u kunt lunchen of het Mark Rothkomuseum kunt bezoeken. Later deze reis komen we in Letland terug, maar nu steken de Lets-Russische grens over en maken voor het eerst kennis met het grootste land ter wereld: Rusland.

 • Ontbijt in ons hotel in Vilnius
 • Lezing: Anna Paulovna
 • Lezing: De relatie tussen de Baltische Landen en de EU
 • Lezing: Joodse cultuur (Malevitsj, Rothko, Chagall)
 • Diner en overnachting in ons hotel in Velikije Luki (Rusland)

Dag 8: Kolchozen en sovchozen

Op weg naar Moskou ervaren we het échte Rusland van de kolchozen en sovchozen. Een uitgestrekt gebied waar in de Tweede Wereldoorlog veel is gevochten. Dat zien we ook aan de vele oorlogsmonumenten onderweg. We blijven drie nachten in Moskou.

 • Ontbijt in ons hotel in Velikije Luki
 • Lezing: Russische cultuurgeschiedenis
 • Lezing: Kolchozen en sovchozen
 • Lezing: Rusland en de Tweede Wereldoorlog
 • Diner en overnachting in ons hotel in Moskou (Rusland)

Dag 9: Stadstour Moskou, Rode Plein en Mussenheuvels

Na het ontbijt gaat we op pad voor een stadsoriëntatie met de bus. We bezoeken behalve de belangrijkste highlights ook minder bekende plekjes, zoals de intieme kerk van de schrijver Leo Tolstoj en de Mussenheuvels (Vorobjovy Gory) waar Napoleon met zijn Grande Armée over de metropool Moskou uitkeek. Tevens ziet u minder bekende, soms geheime locaties van de zware Stalinistische periode en het huis van de beruchte KGB-chef Beria.

U kunt lunchen op het Rode Plein. U heeft ruimschoots de tijd om het beroemde Russische warenhuis Goem te bezichtigen en de Russische rijken te zien flaneren. Op ons middagprogramma staat vandaag voor liefhebbers de Tretjakovgalerij, het belangrijkste museum ter wereld voor Russische kunst. We zien o.m. werk van Ilja Repin.

’s Avonds kunt u naar het Russisch-orthodoxe koor Zlatoust of naar een Russische avond (facultatief). 

 • Ontbijt in ons hotel in Moskou
 • Stadsexcursie Moskou
 • Het Rode Plein
 • Warenhuis Goem
 • Tretjakovgalerij (facultatief, entree niet inbegrepen)
 • Russisch-orthodox koor Zlatoust of Russische avond (facultatief, ca. € 45,- p.p.)
 • Diner en overnachting in ons hotel in Moskou (Rusland)

Dag 10: Kremlin en beroemdheden

Uiteraard ontbreekt het wereldberoemde Kremlin van Moskou, van waaruit Rusland nog altijd wordt bestuurd, op deze reis niet. We nemen een kijkje in de Maria Hemelvaartkathedraal op het Kremlinterrein en horen de verhalen van de tsaren, de intriges van de bojaren en de pracht en praal van het mysterieuze Rusland. Aansluitend gaan we naar het Nieuwe Maagdenklooster en bezoeken de begraafplaats waar o.m. Tsjechov, Sjostakovitsj, Chroestjsjov, Jeltsin en Raisa Gorbatsjov begraven liggen. U krijgt uitgebreide uitleg bij alle personen. 's Avonds maken we een tour langs de mooiste Moskouse metrostations, die niet voor niets 'ondergrondse paleizen' worden genoemd (facultatief)

 • Ontbijt in ons hotel in Moskou
 • Kremlin van Moskou
 • Begraafplaats Nieuwe Maagdenklooster
 • Metrotour (facultatief, ca. € 15,- p.p.)
 • Diner en overnachting in ons hotel in Moskou (Rusland)

Dag 11: Het Russische platteland: bossen, samowars en het leven van Tsjaikovski

Reis naar Novgorod, waar we de komende nacht verblijven. Het eerste gedeelte voert over de belangrijkste autoweg van Rusland. Onderweg trekken uitgestrekte bossen en talloze datsja’s (typisch Russische buitenhuisjes) aan ons voorbij. Langs de weg staan bovendien veel indrukwekkende monumenten voor de miljoenen Russen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Er is in de bus veel tijd voor verhalen, over kolchozen, over Tsjaikovski (we komen langs zijn woonhuis) en over hoe de Russen hun weekend doorbrengen. Bij het onlangs volledig gerestaureerde Iverskiklooster maken we een fotostop.

 • Ontbijt in ons hotel in Moskou
 • Busreis van Moskou naar Novgorod
 • Bossen en datsja's
 • Lezing: Rusland annu nu
 • Lezing: Tsjaikovski, de man en zijn muziek
 • Rivier de Wolga
 • Diner en overnachting in ons hotel in Novgorod (Rusland)

Dag 12: Novgorod, parel van de UNESCO Werelderfgoedlijst

We beginnen deze dag met een wandeling door het prachtige Novgorod, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De gunstige ligging aan de handelsroute naar Europa zorgde er niet alleen voor dat Novgorod blootstond aan Westerse invloeden, maar ook dat het als rijke Hanzestad een belangrijk zakelijk, politiek en cultureel centrum werd. Het was een uitstekende voedingsbodem voor grote kunstenaars op allerlei gebied.

’s Middags kunt u lunchen op het Rode Plein van Novgorod. Na de lunch vertrekken we naar Sint-Petersburg, waar we aan het begin van de avond zullen aankomen. 

 • Ontbijt in ons hotel in Novgorod
 • Stadswandeling Novgorod o.l.v. lokale gids
 • Sofiakathedraal, Novgorod
 • Millenniummonument, Novgorod
 • Busreis van Novgorod naar Sint-Petersburg
 • Lezing: Peter de Grote en Sint-Petersburg
 • Diner en overnachting in ons hotel in Sint-Petersburg (Rusland)

Dag 13: Stadstour Sint-Petersburg en Hermitage

Na het ontbijt maken we een stadsrondrit langs alle highlights en zien o.m. de Nevski Prospekt en de Kazankathedraal

Wie wil kan gaan winkelen op de Nevski Prospekt. ’s Avonds is er gelegenheid om een klassiek concert bij te wonen in het Mariinskitheater (facultatief en onder voorbehoud).  

 • Ontbijt in ons hotel in Sint-Petersburg
 • Bustour langs diverse highlights met veel stops onderweg
 • Nevski Prospekt
 • Lezing: Nederlanders in Sint-Petersburg
 • Diner en overnachting in ons hotel in Sint-Petersburg (Rusland)

Dag 14: Petrus en Paulusvesting en Hermitage

In de ochtend brengen we een bezoek aan de Petrus en Paulusvesting, waar Peter de Grote, Catharina de Grote en de laatste tsaren begraven liggen.

Aansluitend gaan we naar de Hermitage, het voormalige winterpaleis van de tsaren. Niet alleen het zeer grote aantal meesterwerken dat er tentoongesteld wordt maar ook de hele entourage, is overrompelend. Liefhebbers die na de vaste excursie hier nog langer willen blijven, hebben de mogelijkheid daartoe.

Dag 15: Via Helsinki naar Stockholm

Op naar de Finse hoofdstad Helsinki! Bij voldoende tijd heeft u na aankomst nog even ter vrije besteding. Aan het einde van de middag gaan we aan boord van de luxe ferry van de Viking Line naar Stockholm. Na het diner overnachting op de boot.

 • Ontbijt in ons hotel in Sint-Peterburg
 • Helsinki
 • Diner en overnachting op de ferry naar Stockholm

Dag 16: Van Göteborg naar Kiel

Na het ontbijtbuffet meren we aan in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Daarna volgen we een prachtige route door het Zweedse landschap langs de oevers van het Vätternmeer, naar Göteborg. Aan het begin van de avond schepen we in op de luxe ferry van de Viking Line naar Kiel. Na het diner overnachting op de boot. 

 • Ontbijtbuffet op de ferry
 • Vätternmeer
 • Diner en overnachting op de ferry naar Kiel

Dag 17: Terugreis naar Zeddam

Na het ontbijt rijden we naar Zeddam, waar een afscheidsdiner voor ons klaarstaat.

 • Ontbijt op de ferry
 • Terugreis naar Nederland per touringcar
 • Afscheidsdiner in Zeddam

{details} 
{book}Boeken{/book}
{/details}

  

 

 

 

 

 

 

 

Opstapplaatsen

In samenwerking met Oad kunnen we u de volgende opstapplaatsen aanbieden. 
Zou u bij uw boeking willen opgeven van welke opstapplaats u gebruik wilt maken?

A

     
Alkmaar   McDonalds parkeerplaats, Robijnstraat 2
Almelo   Oad halte/Carpoolplaats, HR Holstlaan
Amersfoort   De Brand, bij hotel Campanile
Amstelveen   Busstation Meander/achter Cultuurcentrum
Amsterdam   NS Station Sloterdijk P+R
Apeldoorn   Carpoolplaats A-1, Kayersdijk
Arnhem-Zuid   Parkeerplaats ingang Rijnhal, Olympus 1
Assen   Van der Valk Hotel Assen, aan de A28
     

B

   
Barneveld   Brandweer, Nijkerkerweg 119
Bergen op Zoom   Voor CBR, Kervel 100
Beverwijk   Ingang bioscoop, Stationsplein
Breda/Prinsenbeek   Int. bushalte parkeerterrein Elleboog
     

C

   
Coevorden   Station NS
     

D

   
Dedemsvaart   Busstation Hoofdvaart 51
Delft   IKEA, O Palmestraat 1, bij bushalte
Den Bosch   Halte ingang Transferium, Pettelaarpark
Den Haag/Centrum   Busplatform bij Centraal Station
Deventer/Colmschate   Busparkeerplaats NS, bij de Scheg
Doetinchem   Busstation bij station NS, Ambachtstraat
Drachten   Van der Valk Hotel Drachten
     

E

   
Eindhoven   P+R Meerhoven/Transferium, Sliffertsestr. 304
Emmeloord   Tankstation, Het Hooiveld 1
Emmen   Station NS, Stationsplein
Enschede   Station NS, Kennispark
     

G

   
Goes   Station NS
Goor   Oad hoofdkantoor, Breukersweg 2
Gorinchem   Parking Caribabad, 1e parkeerplaats, Bataafsekade
Gouda   Burg. van Reenensingel 109
Groenlo   Busstation Brandemate/Halte G. Parallelweg
Groningen   Station NS, Stationsplein
     

H

   
Haaksbergen   Busstation Zeedijk
Haarlem   P+R Woudplein, Station Spaarnwoude
Hardenberg   Mc Donalds parkeerterrein, Stelling 2
Haren   P+R Transferium, aan de A28
Heerde/Epe   Transferium Horsthoek, Eperweg
Heerenveen   McDonalds, parkeerplaats Stadionweg 11
Helmond   McDonalds, Deurneseweg 19
Hengelo (Ov)   Texaco, Platinastraat 2, zijkant
Hilversum/Eemnes   Motel de Witte Bergen, Rijksweg 2a
Hoogeveen   Uitgang Station NS, Stationsplein 1
Hoogezand   Apotheek Hooge Zand, M Veningastr 113
Hoorn   McDonalds parkeerplaats, Kleine Wijzend 1
     

J

   
Joure   McDonalds parkeerplaats, Sewei 4
     

L

   
Leeuwarden   Bushalte P+R Hemriksein, Drachtsterweg
Leiden   Transferium/Mc Donalds, Plesmanlaan 102
Lemmer   McDonalds parkeerplaats, Transveer 1
Lichtenvoorde   Parkeerplaats achter Carpoolplaats, Richterslaan
Lijnden   Oad vestiging, Hoofdweg 329
     

M

   
Maassluis   Station Maassluis, Stationsweg 8
Meppel   Station NS/Uitgang, Stationsweg 70
Middelburg   McDonalds parkeerplaats, Bosschaartsweg 1
     

O

   
Ommen   Bushalte, Markt
Oss   Parkeerplaats vd Vondellaan/thv da Costastraat
     

P

   
Papendrecht   Parkeerstrook Westkil, Parkweg
Purmerend   McDonalds parkeerplaats, Verzetslaan 2
     

R

   
Raalte   Station NS/P+R, Stationsplein
Roosendaal   McDonalds, Takspui 2
Rotterdam/Capelsebrug   Rijckevorselplein voor Metrostation
Rotterdam/Zuid   Tourbushalte, Zuidplein
     

S

   
Sassenheim   Station NS/P+R, Stationsplein
Stadskanaal   Parkeerplaats Kwantum, Navolaan 46
     

T

   
Tiel   Hotel Tiel, Laan van Westroyen 10
Tilburg   Zwembad Stappegoor, Stappegoorweg 1
     

U

   
Uden   Parkeerplaats, Birgittinessenstraat
Utrecht   P+R Westraven/Bushalte, Griffioenlaan 1
     

V

   
Veenendaal/West   KFC/Burger King parkeerplaats, Rondweg-west 256
Vlaardingen   Station NS-Oost, Burg van Lierplein
     

W

   
Weert   Station NS
Wijchen   Café de Teersdijk, Graafseweg 985
Winschoten   Station NS
Woerden   Texaco Woerden Oost, Europabaan 1
     

Z

   
Zaandam   Station NS Kogerveld, Veldbloemenweg
Zeddam   Hotel Restaurant Ruimzicht, Kilderseweg 19
Zoetermeer   McDonalds parkeerterrein, Zilverstraat 2
Zutphen   GAMMA, Pollaan 50F
Zwolle   P+R Hanzelaan/achterzijde station NS

Grand Tour Rusland (17-daagse busreis)

Routekaart van de Grand Tour Rusland.Binnen in de spectaculaire glazen koepel van de Reichstag. / Foto: © 2015 Trijnie Duut.De 'Stare Miasto', de binnenstad van Warschau. / Foto: © A.Savin.Het Kremlin gezien vanaf de Moskva-rivier. / Foto: © 2013 Trijnie Duut.De Jordaantrap in het Hermitage Museum in St.-Petersburg. / Foto: © 2013 Trijnie Duut.Russische jongedame. / Foto:© 2016 Dorien Elsevier.

Zes landen: Duitsland, Polen, Litouwen, Rusland, Finland en Zweden

Ga mee en beleef het nieuwe oude Europa. Boeiende steden, onontdekte landschappen, fascinerende verhalen. Lunch op het Rode Plein, verken de Hermitage en dwaal door de straten van Joods Vilnius. Een onvergetelijke ervaring.

Route: Berlijn - Warschau - Vilnius - Velikije Luki - Moskou - Novgorod - Sint-Petersburg - Helsinki - Stockholm - Göteborg - Kiel

Tijdens deze reis heeft u voldoende tijd om de mooiste steden van Oost-Europa te verkennen. U ziet oude Hanzesteden en 21ste-eeuwse architectuur, Plattenbau en prachtige paleizen, een warenhuis dat diverse stratenblokken beslaat en een eenvoudig houten Russisch theehuisje met een samowar.  

Lezingen onderweg

U reist met een Comfort Class bus of Excellent bus en terwijl u reist vertelt Marie-Thérèse ter Haar in de bus achtergrondverhalen over het oude en het nieuwe Europa. Over Peter de Grote en over Poetin. Over Catharina de Grote en over Angela Merkel. Over de toetreding van nieuwe landen tot de EU en over het leven van de gewone man. Ze vertelt zeer beeldend, zodat u zich goed kunt inleveren in het dagelijks leven van een Rus, Pool of Litouwer.

Highlights

 • Stare Miasto (oude binnenstad) van Warschau (UNESCO)
 • Joods Vilnius
 • Kremlin en het Rode Plein
 • Tretjakovgalerij, Moskou
 • Hanzestad Novgorod (UNESCO)
 • Hermitage, Sint-Petersburg
 • Achtergrondverhalen over het oude en nieuwe Europa

Dagprogramma

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan het reisprogramma van dag tot dag

Reacties

Bent u benieuwd wat anderen van deze reis vonden? Kijk dan bij Reacties op de reis Grand Tour Rusland.

{details}

Praktisch

2019

Reisdatum: 13 t/m 29 mei 2019
Reissom: € 2159,-
Toeslag 1-persoonskamer/hut: € 389,-
Reis per Excellent bus

Reisdatum: 1 t/m 17 juli 2019
Reissom: € 1999,-
Toeslag 1-persoonskamer/hut: € 389,-
Reis per Comfort Class bus

Reisdatum: 2 t/m 18 september 2019
Reissom: € 2129,-
Toeslag 1-persoonskamer/hut: € 389,-
Reis per Excellent bus

Inclusief:

 • rondreis per Oad Comfort Class of Excellent bus
 • rondreis volgens programma
 • verblijf in een 1- of 2-persoonskamer met bad of douche en toilet
 • halfpension (ontbijt en diner) vanaf diner eerste dag t/m ontbijt laatste dag
 • overtocht Helsinki-Stockholm per Viking Line o.b.v. 2-persoons binnenhut
 • overtocht Göteborg-Kiel per Stena Line o.b.v. 2-persoons binnenhut
 • entreegelden binnen Rusland
 • volop verhalen onderweg in de bus
 • cultuurreis onder deskundige begeleiding van Rusland & Oost-Europakenner Marie-Thérèse ter Haar
 • afscheidsdiner
 • servicelijnen via Zeddam

Exclusief:

 • facultatieve programma-onderdelen
 • eventuele entreegelden buiten Rusland
 • visumkosten € 115,- (Oad verzorgt uw visumaanvraag. U ontvangt hierover ca. 8 weken voor vertrek meer informatie)
 • calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking (max. 9 personen per boeking)
 • administratiekosten à € 25,00 per boeking
 • reis- en/of annuleringsverzekering
 • toeslag 1-persoonskamer
 • OAD Taxi Service (facultatief)

Programma en toeristenbelasting onder voorbehoud.

Samenwerking

De Rusland & Oost-Europa Academie werkt voor de administratieve en technische uitvoering van deze reis samen met de Oad. 

Vragen?

Heeft u vragen over deze reis? 
Stuur dan een e-mail naar: info@ruslandacademie.nl of bel met 088 - 00 10 777.
U bent ook van harte welkom op onze reisinformatiedag.

Opstapplaatsen

Voor deze Grand Tour bieden we u samen met Oad de keuze uit meer dan 70 opstapplaatsen verspreid over heel Nederland. Zou u bij uw boeking willen opgeven van welke opstapplaats u gebruikt wilt maken? 


{book}Boeken{/book} 

{/details} 
{request}Aanvragen{/request}