Armenië en Georgië / Dagprogramma

De Vernissage in Yerevan, Armenië / Foto: © Nicholas Babaian.Kruissteen bij het klooster van Geghard, Armenië./ Foto: © Yerevantsi.Vrouw verkoopt Armeens suikerbrood bij het Geghard-klooster, Armenië. / Foto: © Rita Willaert from 9890 Gavere, Belgium.Brug uit de 11e eeuw over de Azat (voor reconstructie), Armenië. / Foto: © Toneyan.Man bij zonnewijzer in Gelati, Georgië. / Foto: © Roberto Strauss uit Frankfurt am Main, Duitsland.Een van de vele wijngaarden in Kakheti, Georgië. / Foto: © Chateau Zegaani.Kindzmarauli, een van de vele wijnbedrijven die Georgië rijk is. / Foto: © Extrek. De ligging van Jvari is spectaculair. / Foto: © Alexxx1979.Fresco van de Georgische koning David IV in het Gelatiklooster, Georgië. / Foto: © Iberieli. Vrouw op weg naar het Gelatiklooster, Georgië./ Foto: © Ilan Molcho uit Israël.De facade van de kerk in Ananuri is rijk versierd met o.m. dieren, planten en mensen, Georgië. / Foto: © Grete Howard uit Bristol, Engeland.De kathedraal van Bagrati, Georgië. / Foto: © Marcin Konsek / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0.Satsivi is een traditioneel Georgische gerecht met kip in walnotensaus. / Foto: © Lesya Dolyk. Met 5.047 m is de Kazbek de hoogste berg van de Kazbegi. / Foto: © Lidia Ilona.

Dag 1: Heenreis van Amsterdam naar Armenië

 • Vlucht van Amsterdam naar Yerevan
 • Eerste kennismaking met Yerevan
 • Diner en overnachting in ons 4****-hotel in Yerevan

Yerevan is de boeiende en prachtige en boeiende hoofdstad van Armenië. Er zijn veel brede boulevards en kleine straatjes, terrassen en restaurants, veel parken en flanerende mensen. Het oude hart van de stad is het Plein van de Republiek, met het hieraan gelegen Nationaal Historisch Museum, het Grande Hotel en het Nationaal Kunstmuseum. Het tweede populaire plein is het Operaplein. 

Dag 2: Vervolg stadstour Yerevan, Tsitsernakaberd, Etchmiadzin, Zwartnots (Armenië)

Na het ontbijt gaan we op pad voor een stadstour door Yerevan. We bezoeken de heuvel Tsitsernakaberd met het monument voor de 1,5 miljoen slachtoffers van de Armeense genocide. De indrukwekkende gedenkplaats bestaat uit een 44 m hoge zuil, 12 platen die de 12 verloren provincies symboliseren en een eeuwige vlam.

's Middags zetten we koers naar de Echmiadzinkathedraal in het nabijgelegen Vagharshapat. De Echmiadzinkathedraal wordt beschouwd als de oudste kathedraal ter wereld. Het is een van de belangrijkste christelijke centra. De kathedraal is het 'Armeense Vaticaan' en de zetel van de patriarch. Op de terugweg stoppen we bij Zwartnots, een parel van 7e-eeuwse architectuur. De religieuze site is nu een ruïne, maar nog steeds erg indrukwekkend.

Dag 3: Klooster van Geghard, Tempel van Garni en Vernissage (Armenië)

Vanochtend rijden we 40 km naar het zuidoosten, naar het kloostercomplex van Geghard, volgens overlevering gesticht door Gregorius de Verlichter. Het complex ligt in de schitterende, ruige Boven-Azatvallei en is omgeven door woeste rotsen. Een deel van het kloostercomplex is uit de rotsen gehakt. Geghard omvat verschillende kerken en graven. Ze zijn een hoogtepunt van de Armeense architectuur. Geghard is ook beroemd vanwege de vele chatsjkars (rechtopstaande herdenkingssteden versierd met reliëfs en Armeense teksten). Vervolgens gaan we naar Garni, waar we de gereconstrueerde Grieks-Romeinse tempel en de ruïnes van een koninklijk paleis bewonderen.

In de loop van de middag keren we terug naar Yerevan. We gaan naar de kleurrijke Vernissage (markt), waar u naar hartenlust kunt winkelen, flaneren of lekker op een terrasje kunt zitten.

 • Ontbijt in ons hotel in Yerevan
 • Klooster van Geghard (UNESCO Werelderfgoed)
 • Boven-Azatvallei (UNESCO Werelderfgoed) 
 • Tempel van Garni
 • Vernissage in Yerevan
 • Vrije tijd in Yerevan
 • Diner en overnachting in ons 4****-hotel in Yerevan

Dag 4: Khor-Virap en Novarank (Armenië)

Vandaag staan er twee kloosters op het programma. De eerste klooster, Khor-Virap, ligt prachtig boven op een heuvel. Vanaf het klooster hebt u een schitterend uitzicht op de berg Ararat. We bezoeken het klooster natuurlijk niet alleen vanwege het uitzicht. Het klooster zelf is een bekende bedevaartplaats. Na de lunch gaan we naar het 13e-eeuwse Noravankklooster, dat juist in een nauwe kloof ligt die is uitgesleten door de Amaghurivier. De steile, rode rotswanden maken ook de ligging van dit klooster spectaculair.

 • Ontbijt in ons hotel in Yerevan
 • Khor-Virapklooster
 • Novarankklooster
 • Dinver en overnachting in ons 4****-hotel in Yerevan

Dag 5: Sevanmeer, Haghpat en Tbilisi (Armenië, Georgië)

Na het ontbijt vertrekken we naar het Sevanmeer, een van de grootste zoetwaterbergmeren ter wereld. Het prachtige landschap en het kristalheldere water zorgen voor een mooi rustpunt. Het meer is ook bekend vanwege het schiereiland met een middeleeuwse kerk. Het is de moeite waard om de trappen te beklimmen om uit te kunnen kijken over het meer en de groene khachkars (kruisstenen). Liefhebbers van architectuur kunnen hun hart ook ophalen in het middeleeuwse Haghpat (976 v.Chr.). In de loop van de middag steken we de grens over naar Georgië en rijden naar ons hotel in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië.

Dag 6: Stadstour Tbilisi (Georgië)

Op deze dag verkennen we het oude centrum van Tbilisi. We lopen door de smalle, oude straatjes en genieten van moskeeën, synagogen en de beroemde 19e-eeuwse huizen met houten balkons in alle kleuren van de regenboog. We bezoeken een van de vele warme zwavelbaden aan de rand van de stad, die zoveel indruk maakte op grootheden als Poesjkin, Lermontov en Alexandre Dumas. Natuurlijk bekijken we de stad vanaf de heuvels en lopen we op ons gemak door de Rutaveli-allee, de hoofdstraat van Tbilisi, een stad waar de energie van de 21ste eeuw zich sfeervol mengt met de zichtbare, lange geschiedenis.

 • Ontbijt in ons hotel in Tbilisi
 • Stadstour Tbilisi
 • Zwavelbad
 • Diner en overnachting in ons 4****-hotel in Tbilisi

Dag 7: Mtskheta en Kutaisi (Georgië)

Mtskheta, de 3000 jaar oude religieuze hoofdstad van Georgië staat vandaag op het programma. We zien o.m. de Jvarikathedraal (6e eeuw) of de Svetitskhovelikathedraal (11e eeuw), waar volgens overlevering de lijkwade van Christus is begraven. In de middag rijden we naar het westen van Georgië, naar de provincie Imereti. Deze provincie is heel anders dan de provincie Kartli in het oosten. Imereti heeft veel bronnen, groene velden en schitterende tuinen. We stoppen in Kutaisi en bekijken de Gelatiklooster (12e-eeuws) of de Bagratikathedraal (11e-eeuws). De Bagratikathedraal is een van de hoogtepunten van de vroegmiddeleeuwse Georgische bouwkunst. We overnachten in een pension in Kutaisi.

Dag 8: Uplistsikhe en Ananuri (Georgië)

's Ochtends rijden we naar Gori, de geboorteplaats van Stalin, en de grote trekpleister van deze stad: Uplistsikhe, een in de rotsen uitgehouwen nederzetting met bouwwerken uit de vroege ijzertijd tot de late middeleeuwen. Volgens archeologen is het een van de oudste nederzettingen van het land. De Grote Zijderoute liep vroeger langs Uplistsikhe. Het complex omvat woonruimtes, wijnkelders, bakkerijen, een basiliek en een theater. 
In de middag gaan we via de beroemde Georgische militaire weg, de belangrijkste weg door de Georgische Kaukasus naar Rusland, naar Ananuri, een complex met kastelen en de plek waar menig strijd is uitgevochten. Na een prachtige tocht door schilderachtig mooie Kaukasische bergen bereiken we skioord Gudauri (ca. 2200 m hoogte), waar we de nacht doorbrengen.

 • Ontbijt in ons pension in Kutaisi
 • Uplistsikhe (nominatie UNESCO Werelderfgoed)
 • Ananuri (nominatie UNESCO Werelderfgoed)
 • Diner en overnachting in ons hotel in skioord Gudauri

Dag 9: Kazbegi en Gergeti (Georgië)

Vandaag kunnen we wederom genieten van de overweldigende natuur van de Kaukasus. De route voert langs de rivier de Tergi naar Kazbegi. Bij helder weer kunnen we de top van deze hoge bergen zien. In ca. 1,5 uur wandelen we in een rustig tempo naar de Drievuldigheidskerk van Gergeti, op een hoogte van 2170 meter. Na de lunch rijden we naar Tbilisi.

 • Ontbijt in ons hotel in skioord Gudauri
 • Natuur van de Kaukaus
 • Drievuldigheidskerk van Gergeti
 • Kazbegi (5047 m)
 • Middag in Tbilisi
 • Diner en overnachting in ons 4****-hotel in Tbilisi

Dag 10: Vrije tijd en terugvlucht van Tbilisi naar Amsterdam

 • Vrije tijd in Tbilisi
 • Vlucht naar Schiphol