Van Boedapest naar Boekarest (9-daagse vliegreis)


Het Vissersbastion in Boedapest, ontworpen door Frigyes Schulek / Foto: © Karelj.Koepel van de Stefansdom, Boedapest. / Foto: © Roy Grundeken.Het stadhuis van Kecskemet. / Foto: © 2011 bree88.Het 'Draculakasteel' in Transsylvanië. / Foto: © Huffer.Het centrum van Brasov. / Foto: © 2010 Constantin Barbu.Brukenhalmuseum, Boekarest. / Foto: © 2012 Sailko.

Donaustad Boedapest  

Startpunt van deze reis onder begeleiding van kunsthistorica Monique Stommel is Boedapest, het kloppend hart van Hongarije waar een groot deel van de Hongaarse bevolking woont. De Donau deelt de stad in tweeën, in het heuvelige Boeda en het vlakke Pest. Beroemde bruggen, zoals de Erzsébet-hid en de Széchenyi-hid verbinden beide stadsdelen. Vanaf het begin van de Hongaarse Dubbelmonarchie (1867) tot aan de communistische periode groeide Boedapest uit tot een belangrijke hoofdstad en ontstond er veel monumentale, representatieve architectuur. De Jugendstilpanden in de originele Hongaarse stijl vallen misschien wel het meeste op.

Kecskemét, Szeged en Timișoara

Er is ook heel wat te zien en te vertellen langs de weg van Boedapest tot Boekarest. De tocht  gaat door oude handelssteden als het Hongaarse Kecskemét en Szeged met fraaie fin-de-siècle-architectuur. Na het passeren van de grens bij het Roemeense Arad volgt Timișoara. Alleen al aan de (jugendstil-)architectuur is goed te zien dat de grenzen tussen Hongarije en Roemenië zijn verschoven na de Eerste Wereldoorlog. Herta Müller, Nobelprijswinnares van de literatuur (2009), kwam uit de omgeving van Timișoara. Zij  behoorde tot een Duitse minderheid en schreef meerdere aangrijpende boeken over het leven in dit gebied na 1945 en onder Ceaușescu.

Transsylvanië en graaf Dracula

Op naar Transsylvanië!  De bijzondere geschiedenis van Transsylvanië, waar Hongaren en de Duitstalige ‘Saksen’ uit Siebenbürgen eeuwenlang de boventoon voerden, wordt duidelijk in de voormalige, ‘Saksische’ steden Hermannstadt (Sibiu) en Kronstadt (Brașov). Vanuit Brașov bezoeken we de zogenaamde burcht van de roemruchte graaf Dracula die, dankzij de Engelse schrijver Bram Stoker, monsterlijke proporties aannam.

Boekarest, het 'Parijs van het Oosten'

De reis eindigt in Boekarest. De stad ziet er, mede door de brute sloopactiviteiten van dictator Ceaușescu, minder welvarend uit dan Boedapest. Gelukkig is de grandeur van het ‘Parijs van het Oosten’, zoals Boekarest ooit werd genoemd, deels gespaard gebleven. Het beroemde concertgebouw van Boekarest, Atheneul, is prachtig gerenoveerd. Heel levendig is de volledig opgeknapte wijk rondom de Lipovenistraat in het oude centrum. Met talrijke terrassen en restaurants is het nu hét uitgaanscentrum van de stad geworden.

Tijdens de reis zal duidelijk worden dat Hongarije en Roemenië, ondanks een aantal overeenkomsten, erg van elkaar verschillen. De architectuur vormt hierbij een interessante leidraad. We zien onderweg ook hoe beide landen zich in de 21ste eeuw ontwikkelen en bezoeken zo mogelijk een hedendaags bedrijf. 

Het Enescu Festival voor Klassieke Muziek

In September 2017 wordt in Boekarest het tweejaarlijkse, internationaal befaamde, Enescu festival gehouden voor klassieke muziek. Het is een mooie kans om in een van de concertzalen van Boekarest een concert bij te wonen. Bij boeking voor de reis: graag meteen opgeven of u een concert wil bijwonen (facultatief). De kaarten (ca. € 50,-) zijn doorgaans snel uitverkocht.

Dagprogramma

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan het reisprogramma van dag tot dag.

Praktisch

Reisdatum: 2-10 september 2017 - GEANNULEERD
Reissom: € 1.365,-
Toeslag 1-persoonskamer: € 135,-

Inclusief:

 • rechtstreekse lijnvluchten Amsterdam-Boedapest (heen) en Boekarest-Amsterdam (terug) met belastingen en toeslagen
 • transfers
 • vervoer ter plaatse met bus
 • overnachtingen op basis van logies en ontbijt
 • 2x diners (dag 1 en dag 4)
 • 1x lunch (dag 7)
 • deskundige begeleiding door kunsthistorica Monique Stommel
 • Veel lezingen onderweg in de bus
 • entreegelden volgens programma

Exclusief: 

 • overige lunches en diners
 • drankjes bij maaltijden
 • reis en/of annuleringsverzekering
 • ruimbagage tijdens vluchten
 • verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking
 • boekingskosten à € 25,- per boeking
 • facultatieve programmaonderdelen

Aantal deelnemers: minimaal: 15 personen / maximaal: 23 personen

Vragen?

Heeft u vragen over deze reis? 
Stuur dan een e-mail naar: info@ruslandacademie.nl