Toneelvoorstelling met inleidende lezing: 'Catharina de Grote'


Marie-Thérèse ter Haar als Catharina de Grote / Foto: © Hans Pont.Fjodor Rokotov (1736-1808) / 'Catharina de Grote', 1763, Tretjakovgalerij, Moskou.

 

'Had ik hem dan toch in leven moeten laten?' met die vraag begint de toneelvoorstelling waarin Marie-Thérèse ter Haar in de huid kruipt van de Russische tsarina Catharina de Grote. In een boeiende monoloog blikt Catharina terug op haar leven. Niet alleen haar talrijke minnaars en haar kunstverzamelwoede komen aan bod, maar ook het aristocratische en decadente Sint-Petersburg, haar contacten met de Franse Verlichtingsdenkers en Catharina’s incidentele gewetenswroeging over de manier waarop ze haar macht heeft verworven.

Voorafgaand aan deze toneelvoorstelling geeft Marie-Thérèse ter Haar een lezing waarin het tijdsbeeld en de historische achtergrond worden belicht.

Spel: Marie-Thérèse ter Haar
Script: Marie-Thérèse ter Haar
Duur: Inleiding ca. 45 min. / Toneelvoorstelling ca. 45 min.

Video

Voor een voorproefje van deze voorstelling kunt u de volgende video bekijken.

Reacties

Bent u benieuwd wat anderen van deze toneelvoorstelling vonden? Kijk dan bij Reacties op de toneelvoorstelling 'Catharina de Grote'.

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in Catharina de Grote? Bekijk dan de lijst met boekentips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor deze toneelvoorstelling heeft gemaakt of volg de online cursus Catharina de Grote. Deze online cursus van de Rusland & Oost-Europa Academie bestaat uit twee lezingen en is zeer rijk geïllustreerd en doorspekt met citaten uit memoires en brieven van Catharina de Grote. Spreker: drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Praktisch

Datum: zondag 7 november 2021
Tijd: 15.00-17.00 uur
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 20,- (incl. koffie/thee)