Lezing: De Balkan, een lappendeken van volkeren

Culturele diversiteit

Albanezen, Serviërs, Bosniaks (Slavische Moslims) en Kroaten zijn de grootste bevolkingsgroepen in de Balkan. Genetische verschillen zijn er nauwelijks, maar in de hoofden van veel mensen bestaat er een duidelijk omlijnd ‘wij’ en ‘zij’. Deze ‘ingebeelde gemeenschappen’ zijn gesmeed door politieke elites, zoals middeleeuwse kerkelijke leiders en royalistische, communistische of post-communistische regimes. Zij houden het volk hun eigen versie van de geschiedenis voor.

Verschillende versies van de geschiedenis

In veel gevallen spreken de verschillende versies van de geschiedenis elkaar tegen. Als de verhoudingen op scherp worden gezet, worden de geschiedenissen weer tot leven gewekt en de wapens gesmeed. Alleen al in de 20ste eeuw werd de Balkan drie keer getroffen door zo’n golf van geweld.

Smeltkroes

Toch zijn nergens anders in Europa zoveel voorbeelden te vinden van het succesvol samengaan van de Islamitische en de Christelijke cultuur. Neem nu de fameuze moskee van Ethem Bey in Tirana, waar Islamitische bouwkunst en Italiaans Romantische schilderkunst elkaar treffen. Of Sarajevo, waar Habsburgse discipline en Ottomaanse esthetiek samengaan. Of de brug over de Drina in Visegrad, waar op de kapija Bosnische moslims en Serviërs avond aan avond rakija en sigaretten delen.

Onderlinge dynamiek

Wat verbindt en verdeelt de Albanezen, Serviërs, Bosniaks en Kroaten? Hoe is de dynamiek tussen deze volkeren? De Balkan kent periodes van verdraagzaamheid en eenheid, maar ook periodes van geweld, waarin de grenzen weer eens verlegd worden en de macht herverdeeld. Door een analyse van de Balkan hopen we bij te dragen aan uw begrip van deze fascinerende regio.

Spreker

Balkanspecialist drs. Ruud Peeten.

Praktisch

Datum: momenteel niet ingepland
Tijd: uur (deur open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland  & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten €7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht.

Reacties zijn gesloten.